Savremeni postupci optimizacije obroka u intenzivnoj stočarskoj proizvodnji
Modern approach in feed optimization processes in intensive livestock production
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Оптимална формулација оброка за исхрану животиња у савременој сточарској
производњи захтева детаљно познавање бројних параметара, као што су нивои
енергије и протеина у смеши и/или хранивима, њихов међусобни однос,
балансирање аминокиселинског профила у складу са концептом идеалног
протеина, садржај и врста влакана, масти, витамина, микро и макро елемената,
баланс електролита, али и генетског потенцијала животиња, зоохигијенских
услова и специфичних карактеристика фарме. Сваки од наведених параметара,
уколико није задовољен на адекватан начин негативно утиче на перформансе
животиња и профитабилност пословања. С обзиром да трошкови исхране у
узгоју животиња чине преко 60% укупних трошкова, најширу употребу за
састављање оброка и смеша са минималном ценом коштања нашли су “least
cost” модели. Намена наведених модела је утврђивање оптималног решења које
задовољава дефинисане захтеве коришћењем математичке технике линеарног
програмирања и симплекс методе. У практичном раду, оп...тималан оброк осим
нутритивних и економских, мора задовољити и друге захтеве, попут
безбедности и хигијенске исправности, одсуства антинутритивних и токсичних
материја, високе палатабилности, сварљивости, као и позитивног утицаја на
здравствено стање и производне резултате животиње и квалитет добијених
намирница анималног порекла. Иако рачунарски програми представљају
моћно оруђе у формулисању оброка, могућности њихове примене још увек
нису довољно искоришћене, а као најважнији разлози могу се означити:
недовољна обученост пољопривредних произвођача, агронома и нутрици-
ониста–технолога, уситњеност производње, недовољно развијено и нестабилно
тржиште, недостак напреднијег фармског менаџмента, као и недостатак
довољних средстава за набавку савремених софтвера.
The optimal feed formulation for animals nutrition in modern livestock production
requires detailed knowledge of a number of parameters, like levels of energy and
protein in feed mixtures and/or raw materials, their mutual relationship, balance of
the amino acid profile in accordance with the ideal protein concept, content and
types of fiber, fat, vitamins, micro and macro elements, balance of electrolytes, as
well as genetic potential of animals, zoo hygienic conditions and specific
characteristics of the farm. Each of the mentioned parameters, if not satisfied in an
adequate manner, negatively affects the performance of the animals and the
profitability of the production. Considering that the cost of feeding the animals
occupies over 60% of the total cost, the widest use for feed formulation with the
minimum cost price is found in the least cost models. The purpose of these models
is to determine the optimal solution that meets the defined requirements using the
mathemati...cal linear programming technique and the simplex method. In practical
work, an optimal diet, except for nutritive and economical, must satisfy other
requirements, such are safety and hygienic condition, the absence of antinutritive
and toxic substances, high palatability, digestibility, as well as a positive impact on
the health status and production results of the animal and the quality of the animal
origin food. Although computer programs represent a powerful tool in the feed
formulation, the possibilities of their application are still not sufficiently exploited,
and as the most important reasons can be marked: insufficient training of
agricultural producers, agronomists and nutritionists - technologists,
fragmentation of production, insufficiently developed and unstable market, lack of
more advanced management, as well as the lack of sufficient funds for the purchase
of modern software.
Кључне речи:
исхрана / линеарно програмирање / least cost / оброк / оптимизација / nutrition / linear programming / least cost / diet / optimizationИзвор:
23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6 - 9. jun 2018., 2018, 167-168Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Молекуларно-генетичка и екофизиолошка истраживања у заштити аутохтоних анималних генетичких ресурса, очувању добробити, здравља и репродукције гајених животиња и производњи безбедне хране (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46002)
Напомена:
- Zbornik kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Radulović, Stamen AU - Marković, Radmila AU - Šefer, Dragan PY - 2018 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3479 AB - Оптимална формулација оброка за исхрану животиња у савременој сточарској производњи захтева детаљно познавање бројних параметара, као што су нивои енергије и протеина у смеши и/или хранивима, њихов међусобни однос, балансирање аминокиселинског профила у складу са концептом идеалног протеина, садржај и врста влакана, масти, витамина, микро и макро елемената, баланс електролита, али и генетског потенцијала животиња, зоохигијенских услова и специфичних карактеристика фарме. Сваки од наведених параметара, уколико није задовољен на адекватан начин негативно утиче на перформансе животиња и профитабилност пословања. С обзиром да трошкови исхране у узгоју животиња чине преко 60% укупних трошкова, најширу употребу за састављање оброка и смеша са минималном ценом коштања нашли су “least cost” модели. Намена наведених модела је утврђивање оптималног решења које задовољава дефинисане захтеве коришћењем математичке технике линеарног програмирања и симплекс методе. У практичном раду, оптималан оброк осим нутритивних и економских, мора задовољити и друге захтеве, попут безбедности и хигијенске исправности, одсуства антинутритивних и токсичних материја, високе палатабилности, сварљивости, као и позитивног утицаја на здравствено стање и производне резултате животиње и квалитет добијених намирница анималног порекла. Иако рачунарски програми представљају моћно оруђе у формулисању оброка, могућности њихове примене још увек нису довољно искоришћене, а као најважнији разлози могу се означити: недовољна обученост пољопривредних произвођача, агронома и нутрици- ониста–технолога, уситњеност производње, недовољно развијено и нестабилно тржиште, недостак напреднијег фармског менаџмента, као и недостатак довољних средстава за набавку савремених софтвера. AB - The optimal feed formulation for animals nutrition in modern livestock production requires detailed knowledge of a number of parameters, like levels of energy and protein in feed mixtures and/or raw materials, their mutual relationship, balance of the amino acid profile in accordance with the ideal protein concept, content and types of fiber, fat, vitamins, micro and macro elements, balance of electrolytes, as well as genetic potential of animals, zoo hygienic conditions and specific characteristics of the farm. Each of the mentioned parameters, if not satisfied in an adequate manner, negatively affects the performance of the animals and the profitability of the production. Considering that the cost of feeding the animals occupies over 60% of the total cost, the widest use for feed formulation with the minimum cost price is found in the least cost models. The purpose of these models is to determine the optimal solution that meets the defined requirements using the mathematical linear programming technique and the simplex method. In practical work, an optimal diet, except for nutritive and economical, must satisfy other requirements, such are safety and hygienic condition, the absence of antinutritive and toxic substances, high palatability, digestibility, as well as a positive impact on the health status and production results of the animal and the quality of the animal origin food. Although computer programs represent a powerful tool in the feed formulation, the possibilities of their application are still not sufficiently exploited, and as the most important reasons can be marked: insufficient training of agricultural producers, agronomists and nutritionists - technologists, fragmentation of production, insufficiently developed and unstable market, lack of more advanced management, as well as the lack of sufficient funds for the purchase of modern software. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6 - 9. jun 2018. T1 - Savremeni postupci optimizacije obroka u intenzivnoj stočarskoj proizvodnji T1 - Modern approach in feed optimization processes in intensive livestock production SP - 167 EP - 168 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3479 ER -
@conference{ author = "Radulović, Stamen and Marković, Radmila and Šefer, Dragan", year = "2018", abstract = "Оптимална формулација оброка за исхрану животиња у савременој сточарској производњи захтева детаљно познавање бројних параметара, као што су нивои енергије и протеина у смеши и/или хранивима, њихов међусобни однос, балансирање аминокиселинског профила у складу са концептом идеалног протеина, садржај и врста влакана, масти, витамина, микро и макро елемената, баланс електролита, али и генетског потенцијала животиња, зоохигијенских услова и специфичних карактеристика фарме. Сваки од наведених параметара, уколико није задовољен на адекватан начин негативно утиче на перформансе животиња и профитабилност пословања. С обзиром да трошкови исхране у узгоју животиња чине преко 60% укупних трошкова, најширу употребу за састављање оброка и смеша са минималном ценом коштања нашли су “least cost” модели. Намена наведених модела је утврђивање оптималног решења које задовољава дефинисане захтеве коришћењем математичке технике линеарног програмирања и симплекс методе. У практичном раду, оптималан оброк осим нутритивних и економских, мора задовољити и друге захтеве, попут безбедности и хигијенске исправности, одсуства антинутритивних и токсичних материја, високе палатабилности, сварљивости, као и позитивног утицаја на здравствено стање и производне резултате животиње и квалитет добијених намирница анималног порекла. Иако рачунарски програми представљају моћно оруђе у формулисању оброка, могућности њихове примене још увек нису довољно искоришћене, а као најважнији разлози могу се означити: недовољна обученост пољопривредних произвођача, агронома и нутрици- ониста–технолога, уситњеност производње, недовољно развијено и нестабилно тржиште, недостак напреднијег фармског менаџмента, као и недостатак довољних средстава за набавку савремених софтвера., The optimal feed formulation for animals nutrition in modern livestock production requires detailed knowledge of a number of parameters, like levels of energy and protein in feed mixtures and/or raw materials, their mutual relationship, balance of the amino acid profile in accordance with the ideal protein concept, content and types of fiber, fat, vitamins, micro and macro elements, balance of electrolytes, as well as genetic potential of animals, zoo hygienic conditions and specific characteristics of the farm. Each of the mentioned parameters, if not satisfied in an adequate manner, negatively affects the performance of the animals and the profitability of the production. Considering that the cost of feeding the animals occupies over 60% of the total cost, the widest use for feed formulation with the minimum cost price is found in the least cost models. The purpose of these models is to determine the optimal solution that meets the defined requirements using the mathematical linear programming technique and the simplex method. In practical work, an optimal diet, except for nutritive and economical, must satisfy other requirements, such are safety and hygienic condition, the absence of antinutritive and toxic substances, high palatability, digestibility, as well as a positive impact on the health status and production results of the animal and the quality of the animal origin food. Although computer programs represent a powerful tool in the feed formulation, the possibilities of their application are still not sufficiently exploited, and as the most important reasons can be marked: insufficient training of agricultural producers, agronomists and nutritionists - technologists, fragmentation of production, insufficiently developed and unstable market, lack of more advanced management, as well as the lack of sufficient funds for the purchase of modern software.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6 - 9. jun 2018.", title = "Savremeni postupci optimizacije obroka u intenzivnoj stočarskoj proizvodnji, Modern approach in feed optimization processes in intensive livestock production", pages = "167-168", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3479" }
Radulović, S., Marković, R.,& Šefer, D.. (2018). Savremeni postupci optimizacije obroka u intenzivnoj stočarskoj proizvodnji. in 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6 - 9. jun 2018. Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 167-168. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3479
Radulović S, Marković R, Šefer D. Savremeni postupci optimizacije obroka u intenzivnoj stočarskoj proizvodnji. in 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6 - 9. jun 2018.. 2018;:167-168. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3479 .
Radulović, Stamen, Marković, Radmila, Šefer, Dragan, "Savremeni postupci optimizacije obroka u intenzivnoj stočarskoj proizvodnji" in 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6 - 9. jun 2018. (2018):167-168, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3479 .