Modifikacijom obroka za živinu do funkcionalnih namirnica animalnog porekla
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Hrana se u novije vreme posmatra, ne samo sa stanovišta potrebnog
unosa za pravilan rast, razvoj i regeneraciju organizma, već
ima vodeću ulogu u kvalitetu života čoveka. Zbog toga se nauka o
ishrani fokusira na optimizaciju dnevnog unosa, kako nutrijenata tako
i nenutrutivnih sastojaka hrane, a sve u cilju očuvanja zdravlja i pre
svega, smanjenju rizika od pojave hroničnih nezaraznih bolesti. Pod
funkcionalnom hranom se može smatrati hrana za koju je naučno dokazano
da utiče pozitivno na određene funkcije organizma (pored uobičajene
nutritivne vrednosti) koje doprinose zdravlju ljudi i smanjuju
rizik od pojave bolesti. Pri tome je važno da hrana ima standardan
oblik i da se pozitivan efekat na zdravlje ispoljava konzumiranjem uobičajene
količine hrane. Funkcionalnost hrane se postiže prisustvom
bioaktivnih komponenti (jedne ili više) u njoj, za koje je naučno dokazano
da u količinama u kojima su zastupljene u hrani imaju pozitivne
efekte na zdravlje ljudi. Nutritivna vre...dnost namirnica animalnog porekla
u ishrani ljudi zavisi od mnogo faktora, ali svakako najveći uticaj
ima ishrana životinja.
U ishranu ljudi su uvedeni tzv. dizajnirani proizvodi animalnog
porekla, pre svega meso i mleko, koji su usled specifičnog načina
ishrane životinja obogaćeni n-3 masnim kiselinama, vitaminima, karotenoidima
ili mikroelementima. Brojnim istraživanjima je dokazano da
se ishranom brojlera povećanim količinama organskog selena može
uticati na povećanje sadržaja selena u mesu brojlera. Ovako, selenom
obogaćeno meso, može da utiče na optimizaciju ishrane ljudi unošenjem
preporučenih količina ovog mikronutrijenta, naročito u selen-deficitnim
područjima. Pažnja stručne i naučne javnosti danas je takođe usmerena na
proizvodnju tzv. dizajniranih jaja, jer se korišćenjem različitih hraniva
u obroku za nosilje prilično lako može uticati na sadržaj lipida, masnih
kiselina, vitamina rastvorljivih u mastima i mineralima. Danas postoje
nutritivne strategije kojima je moguće doći do funkcionalnih namirnica
u svrhu unapređenja zdravlja.
Кључне речи:
funkcionalna hrana / ishrana živine / masnokiselinski sastav mesa / selenИзвор:
XL Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2019, 2019, 63-77Издавач:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Напомена:
- Zbornik predavanja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Marković, Radmila AU - Radulović, Stamen AU - Baltić, Milan Ž. AU - Šefer, Dragan PY - 2019 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3481 AB - Hrana se u novije vreme posmatra, ne samo sa stanovišta potrebnog unosa za pravilan rast, razvoj i regeneraciju organizma, već ima vodeću ulogu u kvalitetu života čoveka. Zbog toga se nauka o ishrani fokusira na optimizaciju dnevnog unosa, kako nutrijenata tako i nenutrutivnih sastojaka hrane, a sve u cilju očuvanja zdravlja i pre svega, smanjenju rizika od pojave hroničnih nezaraznih bolesti. Pod funkcionalnom hranom se može smatrati hrana za koju je naučno dokazano da utiče pozitivno na određene funkcije organizma (pored uobičajene nutritivne vrednosti) koje doprinose zdravlju ljudi i smanjuju rizik od pojave bolesti. Pri tome je važno da hrana ima standardan oblik i da se pozitivan efekat na zdravlje ispoljava konzumiranjem uobičajene količine hrane. Funkcionalnost hrane se postiže prisustvom bioaktivnih komponenti (jedne ili više) u njoj, za koje je naučno dokazano da u količinama u kojima su zastupljene u hrani imaju pozitivne efekte na zdravlje ljudi. Nutritivna vrednost namirnica animalnog porekla u ishrani ljudi zavisi od mnogo faktora, ali svakako najveći uticaj ima ishrana životinja. U ishranu ljudi su uvedeni tzv. dizajnirani proizvodi animalnog porekla, pre svega meso i mleko, koji su usled specifičnog načina ishrane životinja obogaćeni n-3 masnim kiselinama, vitaminima, karotenoidima ili mikroelementima. Brojnim istraživanjima je dokazano da se ishranom brojlera povećanim količinama organskog selena može uticati na povećanje sadržaja selena u mesu brojlera. Ovako, selenom obogaćeno meso, može da utiče na optimizaciju ishrane ljudi unošenjem preporučenih količina ovog mikronutrijenta, naročito u selen-deficitnim područjima. Pažnja stručne i naučne javnosti danas je takođe usmerena na proizvodnju tzv. dizajniranih jaja, jer se korišćenjem različitih hraniva u obroku za nosilje prilično lako može uticati na sadržaj lipida, masnih kiselina, vitamina rastvorljivih u mastima i mineralima. Danas postoje nutritivne strategije kojima je moguće doći do funkcionalnih namirnica u svrhu unapređenja zdravlja. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila C3 - XL Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2019 T1 - Modifikacijom obroka za živinu do funkcionalnih namirnica animalnog porekla SP - 63 EP - 77 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3481 ER -
@conference{ author = "Marković, Radmila and Radulović, Stamen and Baltić, Milan Ž. and Šefer, Dragan", year = "2019", abstract = "Hrana se u novije vreme posmatra, ne samo sa stanovišta potrebnog unosa za pravilan rast, razvoj i regeneraciju organizma, već ima vodeću ulogu u kvalitetu života čoveka. Zbog toga se nauka o ishrani fokusira na optimizaciju dnevnog unosa, kako nutrijenata tako i nenutrutivnih sastojaka hrane, a sve u cilju očuvanja zdravlja i pre svega, smanjenju rizika od pojave hroničnih nezaraznih bolesti. Pod funkcionalnom hranom se može smatrati hrana za koju je naučno dokazano da utiče pozitivno na određene funkcije organizma (pored uobičajene nutritivne vrednosti) koje doprinose zdravlju ljudi i smanjuju rizik od pojave bolesti. Pri tome je važno da hrana ima standardan oblik i da se pozitivan efekat na zdravlje ispoljava konzumiranjem uobičajene količine hrane. Funkcionalnost hrane se postiže prisustvom bioaktivnih komponenti (jedne ili više) u njoj, za koje je naučno dokazano da u količinama u kojima su zastupljene u hrani imaju pozitivne efekte na zdravlje ljudi. Nutritivna vrednost namirnica animalnog porekla u ishrani ljudi zavisi od mnogo faktora, ali svakako najveći uticaj ima ishrana životinja. U ishranu ljudi su uvedeni tzv. dizajnirani proizvodi animalnog porekla, pre svega meso i mleko, koji su usled specifičnog načina ishrane životinja obogaćeni n-3 masnim kiselinama, vitaminima, karotenoidima ili mikroelementima. Brojnim istraživanjima je dokazano da se ishranom brojlera povećanim količinama organskog selena može uticati na povećanje sadržaja selena u mesu brojlera. Ovako, selenom obogaćeno meso, može da utiče na optimizaciju ishrane ljudi unošenjem preporučenih količina ovog mikronutrijenta, naročito u selen-deficitnim područjima. Pažnja stručne i naučne javnosti danas je takođe usmerena na proizvodnju tzv. dizajniranih jaja, jer se korišćenjem različitih hraniva u obroku za nosilje prilično lako može uticati na sadržaj lipida, masnih kiselina, vitamina rastvorljivih u mastima i mineralima. Danas postoje nutritivne strategije kojima je moguće doći do funkcionalnih namirnica u svrhu unapređenja zdravlja.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila", journal = "XL Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2019", title = "Modifikacijom obroka za živinu do funkcionalnih namirnica animalnog porekla", pages = "63-77", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3481" }
Marković, R., Radulović, S., Baltić, M. Ž.,& Šefer, D.. (2019). Modifikacijom obroka za živinu do funkcionalnih namirnica animalnog porekla. in XL Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2019 Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila., 63-77. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3481
Marković R, Radulović S, Baltić MŽ, Šefer D. Modifikacijom obroka za živinu do funkcionalnih namirnica animalnog porekla. in XL Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2019. 2019;:63-77. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3481 .
Marković, Radmila, Radulović, Stamen, Baltić, Milan Ž., Šefer, Dragan, "Modifikacijom obroka za živinu do funkcionalnih namirnica animalnog porekla" in XL Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2019 (2019):63-77, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3481 .