Uticaj izbora hraniva na lipidne indekse mesa i masnog tkiva svinja
The influence of food selection on lipid indices of pork meat and fat tissue
Аутори
Janjić, JelenaLaudanović, Milica
Marković, Radmila
Baltić, Branislav M.
Ćirić, Jelena
Popović, Milka
Baltić, Milan Ž.
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
У већини развијених земаља, висок унос меса доприноси већем уносу укупних
масти, засићених масних киселина и холестерола у односу на препоручени
дневни унос. Све чешће потрошачи се саветују да конзумирају немасно месо и
производе са ниским садржајем масти. Маснокиселински профил одређених
ткива директно одражава маснокиселински профил у исхрани животиња. Циљ
овог истраживања био је да се утврди ефекат различитих извора масти у
исхрани свиња на маснокиселински састав и липидне индексе масног у односу
на мишићно ткиво свиња, са аспекта здравствених потреба потрошача. За
оглед, који је трајао 46 дана, коришћено је 30 свиња мелеза Јоркшира x
Ландраса, са почетном телесном масом од 60 кг. Свиње су подељене у три
групе и храњене су стандардном смешом, с тим што су се групе разликовале
једино у томе што је прва огледна група (О-I) имала у оброку зрно сунцокрета,
друга огледна група (О-II) препарат семена лана, а трећа огледна група (О-III)
сојин гриз. Израчунавањем атерогеног (АИ...) и тромбогеног индекса (ТИ) који
су у директној вези са маснокиселинским саставом ткива, разматран је значај
за исхрану и здравље људи. Ови индекси указују на потенцијалну могућност
настанка кардиоваскуларних болести код људи. Добијени резултати указују на
то да су АИ и ТИ у месу (од 0,41 до 0,43 и од 1,08 до 1,10, појединачно) били
знатно виши у односу на масно ткиво (од 0,33 до 0,39 и од 0,80 до 0,84,
појединачно) испитиваних група свиња, а препоручују се што ниже вредности
ових индекса. У циљу заштите конзумената од хиперхолестеролемије,
фактора који узрокује атероскерозу код људи, израчунат је
хипохолестеролемични/хиперхолестеролемични индекс (х/Х индекс). Вредности х/Х индекса биле су повољније у масном (од 2,91 до 3,36), него у
мишићном ткиву (од 2,56 до 2,69) све три групе свиња. Израчунавањем
липидних индекса можемо закључити да додавањем биљних уља у исхрани
свиња можемо побољшати квалитет меса и масног ткива повећањем н-3
засићених масних киселина.
In most developed countries, high meat intake contributes to a higher intake of
total fat, saturated fatty acids and cholesterol, compared to the recommended
daily intake. Increasingly, consumers are advised to consume lean meat and lowfat
products. The fatty acid profile of certain tissues directly reflects the fatty acid
profile in animal nutrition. The aim of this study was to determine the effect of
various sources of fat in pig diet on fatty acid composition and lipid indices of fatty
tissue in relation to the muscle tissue, in terms of the health needs of consumers.
During 46 days of this experiment, 30 pigs of crossbreds Yorkshire x Landrace
were used, with an initial body weight of 60 kg. The pigs were divided into three
groups and fed with a standard mixture, except that the groups differed only in the
fact that the first experimental group (E-I) had a sunflower seed in the meal, the
second experimental group (E-II) was a preparation of linseed, and the third
exper...imental group (E-III) soybean grits. The importance of human nutrition and
health is considered by calculating the atherogenic (IA) and thrombogenic (IT)
indices, which are directly related to the fatty acid composition of tissues. These
indices indicate the potential effect on the promotion of cardiovascular diseases
in humans. The results obtained indicate that the AI and TI of meat (from 0.41 to
0.43 and from 1.08 to 1.10, respectively) were significantly higher than in the fat
tissue (from 0.33 to 0.39 and from 0.80 to 0.84, respectively) of examined pig
groups. For these two indexes the lower values are recommended. In order to
protect consumer from hypercholesterolaemia, a factor that causes
atherosclerosis in humans, the h/H index (hypocholesterolemic / hypercholesterolemic index) was calculated. The values of h/H index, which must
be as high as possible, were better in the fat (2.91 to 3.36) than in the muscle tissue
(from 2.56 to 2.69) of all three groups of pigs. Calculating lipid indices can be
concluded that the addition of oils in the pig diet can improve the quality of meat
and fat tissue by increasing the n-3 saturated fatty acids.
Кључне речи:
маснокиселински састав ткива / атерогени индекс / тромбогени индекс / хипохолестеролемични/хиперхолестеролемични индекс / fatty acid composition of tissue / atherogenic index / thrombogenic index / hypocholesterolemic/hypercholesterolemic indexИзвор:
24. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH, međunarodni naučni skup, Bijeljina 12 - 15. jun 2019, 2019, 151-154Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Напомена:
- Zbornik kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Janjić, Jelena AU - Laudanović, Milica AU - Marković, Radmila AU - Baltić, Branislav M. AU - Ćirić, Jelena AU - Popović, Milka AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2019 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3490 AB - У већини развијених земаља, висок унос меса доприноси већем уносу укупних масти, засићених масних киселина и холестерола у односу на препоручени дневни унос. Све чешће потрошачи се саветују да конзумирају немасно месо и производе са ниским садржајем масти. Маснокиселински профил одређених ткива директно одражава маснокиселински профил у исхрани животиња. Циљ овог истраживања био је да се утврди ефекат различитих извора масти у исхрани свиња на маснокиселински састав и липидне индексе масног у односу на мишићно ткиво свиња, са аспекта здравствених потреба потрошача. За оглед, који је трајао 46 дана, коришћено је 30 свиња мелеза Јоркшира x Ландраса, са почетном телесном масом од 60 кг. Свиње су подељене у три групе и храњене су стандардном смешом, с тим што су се групе разликовале једино у томе што је прва огледна група (О-I) имала у оброку зрно сунцокрета, друга огледна група (О-II) препарат семена лана, а трећа огледна група (О-III) сојин гриз. Израчунавањем атерогеног (АИ) и тромбогеног индекса (ТИ) који су у директној вези са маснокиселинским саставом ткива, разматран је значај за исхрану и здравље људи. Ови индекси указују на потенцијалну могућност настанка кардиоваскуларних болести код људи. Добијени резултати указују на то да су АИ и ТИ у месу (од 0,41 до 0,43 и од 1,08 до 1,10, појединачно) били знатно виши у односу на масно ткиво (од 0,33 до 0,39 и од 0,80 до 0,84, појединачно) испитиваних група свиња, а препоручују се што ниже вредности ових индекса. У циљу заштите конзумената од хиперхолестеролемије, фактора који узрокује атероскерозу код људи, израчунат је хипохолестеролемични/хиперхолестеролемични индекс (х/Х индекс). Вредности х/Х индекса биле су повољније у масном (од 2,91 до 3,36), него у мишићном ткиву (од 2,56 до 2,69) све три групе свиња. Израчунавањем липидних индекса можемо закључити да додавањем биљних уља у исхрани свиња можемо побољшати квалитет меса и масног ткива повећањем н-3 засићених масних киселина. AB - In most developed countries, high meat intake contributes to a higher intake of total fat, saturated fatty acids and cholesterol, compared to the recommended daily intake. Increasingly, consumers are advised to consume lean meat and lowfat products. The fatty acid profile of certain tissues directly reflects the fatty acid profile in animal nutrition. The aim of this study was to determine the effect of various sources of fat in pig diet on fatty acid composition and lipid indices of fatty tissue in relation to the muscle tissue, in terms of the health needs of consumers. During 46 days of this experiment, 30 pigs of crossbreds Yorkshire x Landrace were used, with an initial body weight of 60 kg. The pigs were divided into three groups and fed with a standard mixture, except that the groups differed only in the fact that the first experimental group (E-I) had a sunflower seed in the meal, the second experimental group (E-II) was a preparation of linseed, and the third experimental group (E-III) soybean grits. The importance of human nutrition and health is considered by calculating the atherogenic (IA) and thrombogenic (IT) indices, which are directly related to the fatty acid composition of tissues. These indices indicate the potential effect on the promotion of cardiovascular diseases in humans. The results obtained indicate that the AI and TI of meat (from 0.41 to 0.43 and from 1.08 to 1.10, respectively) were significantly higher than in the fat tissue (from 0.33 to 0.39 and from 0.80 to 0.84, respectively) of examined pig groups. For these two indexes the lower values are recommended. In order to protect consumer from hypercholesterolaemia, a factor that causes atherosclerosis in humans, the h/H index (hypocholesterolemic / hypercholesterolemic index) was calculated. The values of h/H index, which must be as high as possible, were better in the fat (2.91 to 3.36) than in the muscle tissue (from 2.56 to 2.69) of all three groups of pigs. Calculating lipid indices can be concluded that the addition of oils in the pig diet can improve the quality of meat and fat tissue by increasing the n-3 saturated fatty acids. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 24. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH, međunarodni naučni skup, Bijeljina 12 - 15. jun 2019 T1 - Uticaj izbora hraniva na lipidne indekse mesa i masnog tkiva svinja T1 - The influence of food selection on lipid indices of pork meat and fat tissue SP - 151 EP - 154 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3490 ER -
@conference{ author = "Janjić, Jelena and Laudanović, Milica and Marković, Radmila and Baltić, Branislav M. and Ćirić, Jelena and Popović, Milka and Baltić, Milan Ž.", year = "2019", abstract = "У већини развијених земаља, висок унос меса доприноси већем уносу укупних масти, засићених масних киселина и холестерола у односу на препоручени дневни унос. Све чешће потрошачи се саветују да конзумирају немасно месо и производе са ниским садржајем масти. Маснокиселински профил одређених ткива директно одражава маснокиселински профил у исхрани животиња. Циљ овог истраживања био је да се утврди ефекат различитих извора масти у исхрани свиња на маснокиселински састав и липидне индексе масног у односу на мишићно ткиво свиња, са аспекта здравствених потреба потрошача. За оглед, који је трајао 46 дана, коришћено је 30 свиња мелеза Јоркшира x Ландраса, са почетном телесном масом од 60 кг. Свиње су подељене у три групе и храњене су стандардном смешом, с тим што су се групе разликовале једино у томе што је прва огледна група (О-I) имала у оброку зрно сунцокрета, друга огледна група (О-II) препарат семена лана, а трећа огледна група (О-III) сојин гриз. Израчунавањем атерогеног (АИ) и тромбогеног индекса (ТИ) који су у директној вези са маснокиселинским саставом ткива, разматран је значај за исхрану и здравље људи. Ови индекси указују на потенцијалну могућност настанка кардиоваскуларних болести код људи. Добијени резултати указују на то да су АИ и ТИ у месу (од 0,41 до 0,43 и од 1,08 до 1,10, појединачно) били знатно виши у односу на масно ткиво (од 0,33 до 0,39 и од 0,80 до 0,84, појединачно) испитиваних група свиња, а препоручују се што ниже вредности ових индекса. У циљу заштите конзумената од хиперхолестеролемије, фактора који узрокује атероскерозу код људи, израчунат је хипохолестеролемични/хиперхолестеролемични индекс (х/Х индекс). Вредности х/Х индекса биле су повољније у масном (од 2,91 до 3,36), него у мишићном ткиву (од 2,56 до 2,69) све три групе свиња. Израчунавањем липидних индекса можемо закључити да додавањем биљних уља у исхрани свиња можемо побољшати квалитет меса и масног ткива повећањем н-3 засићених масних киселина., In most developed countries, high meat intake contributes to a higher intake of total fat, saturated fatty acids and cholesterol, compared to the recommended daily intake. Increasingly, consumers are advised to consume lean meat and lowfat products. The fatty acid profile of certain tissues directly reflects the fatty acid profile in animal nutrition. The aim of this study was to determine the effect of various sources of fat in pig diet on fatty acid composition and lipid indices of fatty tissue in relation to the muscle tissue, in terms of the health needs of consumers. During 46 days of this experiment, 30 pigs of crossbreds Yorkshire x Landrace were used, with an initial body weight of 60 kg. The pigs were divided into three groups and fed with a standard mixture, except that the groups differed only in the fact that the first experimental group (E-I) had a sunflower seed in the meal, the second experimental group (E-II) was a preparation of linseed, and the third experimental group (E-III) soybean grits. The importance of human nutrition and health is considered by calculating the atherogenic (IA) and thrombogenic (IT) indices, which are directly related to the fatty acid composition of tissues. These indices indicate the potential effect on the promotion of cardiovascular diseases in humans. The results obtained indicate that the AI and TI of meat (from 0.41 to 0.43 and from 1.08 to 1.10, respectively) were significantly higher than in the fat tissue (from 0.33 to 0.39 and from 0.80 to 0.84, respectively) of examined pig groups. For these two indexes the lower values are recommended. In order to protect consumer from hypercholesterolaemia, a factor that causes atherosclerosis in humans, the h/H index (hypocholesterolemic / hypercholesterolemic index) was calculated. The values of h/H index, which must be as high as possible, were better in the fat (2.91 to 3.36) than in the muscle tissue (from 2.56 to 2.69) of all three groups of pigs. Calculating lipid indices can be concluded that the addition of oils in the pig diet can improve the quality of meat and fat tissue by increasing the n-3 saturated fatty acids.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "24. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH, međunarodni naučni skup, Bijeljina 12 - 15. jun 2019", title = "Uticaj izbora hraniva na lipidne indekse mesa i masnog tkiva svinja, The influence of food selection on lipid indices of pork meat and fat tissue", pages = "151-154", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3490" }
Janjić, J., Laudanović, M., Marković, R., Baltić, B. M., Ćirić, J., Popović, M.,& Baltić, M. Ž.. (2019). Uticaj izbora hraniva na lipidne indekse mesa i masnog tkiva svinja. in 24. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH, međunarodni naučni skup, Bijeljina 12 - 15. jun 2019 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 151-154. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3490
Janjić J, Laudanović M, Marković R, Baltić BM, Ćirić J, Popović M, Baltić MŽ. Uticaj izbora hraniva na lipidne indekse mesa i masnog tkiva svinja. in 24. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH, međunarodni naučni skup, Bijeljina 12 - 15. jun 2019. 2019;:151-154. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3490 .
Janjić, Jelena, Laudanović, Milica, Marković, Radmila, Baltić, Branislav M., Ćirić, Jelena, Popović, Milka, Baltić, Milan Ž., "Uticaj izbora hraniva na lipidne indekse mesa i masnog tkiva svinja" in 24. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH, međunarodni naučni skup, Bijeljina 12 - 15. jun 2019 (2019):151-154, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3490 .