Bezbednost i kvalitet jaja japanskih prepelica (Coturnix coturnix japonica)
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Poslednjih decenija uzgoj prepelica je u velikoj ekspanziji, zbog njihove male veličine,
otpornosti na bolesti, brzog rasta, rane polne zrelosti, visoke produktivnosti
i manjih zahteva i relativno niske cene proizvodnje. Jaja japanskih prepelica predstavljaju
visoko nutritivnu namirnicu sa velikim brojem pozitivnih efekata na zdravlje
potrošača. Uprkos tome, mogu da predstavljaju rizik po zdravlje potrošača ukoliko
se konzumiraju u sirovom ili neadekvatno termički obrađenom stanju. Zbog toga
su od velike važnosti stalni nadzor i efikasna kontrola, zajedno sa unapređenjem
tehnologije proizvodnje, u cilju dobijanja konkurentnih i kvalitetnih jaja i proizvoda
od jaja prepelica čiji kvalitet zadovoljava zahteve potrošača kako za domaće tržište
tako i za izvoz. Informacije o kvalitetu i bezbednosti jaja prepelica nisu bitne samo
sa aspekta zadovoljavanja zahteva potrošača, već i primarnim proizvođačima pružaju
dragocene podatke o kvalitetu i bezbednosti procesa proizvodnje, a sam...im tim
i o zdravstvenom stanju jata. Osim toga, potrebno je da se u budućnosti u okviru zakonske
regulative i pravilnika definišu pokazatelji kvaliteta, ne samo jaja kokošaka,
već i jaja druge vrste živine, uključujući i jaja japanske prepelice.
Кључне речи:
japanske prepelice / kvalitet konzumnih jaja / bezbednost konzumnih jajaИзвор:
Živinarstvo, 2023, 57, 3/4/5Издавач:
- Beograd : Ciiip Živinarstvo
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Čobanović, Nikola AU - Vićić, Ivan AU - Grković, Nevena AU - Suvajdžić, Branko AU - Karabasil, Nedjeljko PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3591 AB - Poslednjih decenija uzgoj prepelica je u velikoj ekspanziji, zbog njihove male veličine, otpornosti na bolesti, brzog rasta, rane polne zrelosti, visoke produktivnosti i manjih zahteva i relativno niske cene proizvodnje. Jaja japanskih prepelica predstavljaju visoko nutritivnu namirnicu sa velikim brojem pozitivnih efekata na zdravlje potrošača. Uprkos tome, mogu da predstavljaju rizik po zdravlje potrošača ukoliko se konzumiraju u sirovom ili neadekvatno termički obrađenom stanju. Zbog toga su od velike važnosti stalni nadzor i efikasna kontrola, zajedno sa unapređenjem tehnologije proizvodnje, u cilju dobijanja konkurentnih i kvalitetnih jaja i proizvoda od jaja prepelica čiji kvalitet zadovoljava zahteve potrošača kako za domaće tržište tako i za izvoz. Informacije o kvalitetu i bezbednosti jaja prepelica nisu bitne samo sa aspekta zadovoljavanja zahteva potrošača, već i primarnim proizvođačima pružaju dragocene podatke o kvalitetu i bezbednosti procesa proizvodnje, a samim tim i o zdravstvenom stanju jata. Osim toga, potrebno je da se u budućnosti u okviru zakonske regulative i pravilnika definišu pokazatelji kvaliteta, ne samo jaja kokošaka, već i jaja druge vrste živine, uključujući i jaja japanske prepelice. PB - Beograd : Ciiip Živinarstvo T2 - Živinarstvo T1 - Bezbednost i kvalitet jaja japanskih prepelica (Coturnix coturnix japonica) VL - 57 IS - 3/4/5 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3591 ER -
@article{ author = "Čobanović, Nikola and Vićić, Ivan and Grković, Nevena and Suvajdžić, Branko and Karabasil, Nedjeljko", year = "2023", abstract = "Poslednjih decenija uzgoj prepelica je u velikoj ekspanziji, zbog njihove male veličine, otpornosti na bolesti, brzog rasta, rane polne zrelosti, visoke produktivnosti i manjih zahteva i relativno niske cene proizvodnje. Jaja japanskih prepelica predstavljaju visoko nutritivnu namirnicu sa velikim brojem pozitivnih efekata na zdravlje potrošača. Uprkos tome, mogu da predstavljaju rizik po zdravlje potrošača ukoliko se konzumiraju u sirovom ili neadekvatno termički obrađenom stanju. Zbog toga su od velike važnosti stalni nadzor i efikasna kontrola, zajedno sa unapređenjem tehnologije proizvodnje, u cilju dobijanja konkurentnih i kvalitetnih jaja i proizvoda od jaja prepelica čiji kvalitet zadovoljava zahteve potrošača kako za domaće tržište tako i za izvoz. Informacije o kvalitetu i bezbednosti jaja prepelica nisu bitne samo sa aspekta zadovoljavanja zahteva potrošača, već i primarnim proizvođačima pružaju dragocene podatke o kvalitetu i bezbednosti procesa proizvodnje, a samim tim i o zdravstvenom stanju jata. Osim toga, potrebno je da se u budućnosti u okviru zakonske regulative i pravilnika definišu pokazatelji kvaliteta, ne samo jaja kokošaka, već i jaja druge vrste živine, uključujući i jaja japanske prepelice.", publisher = "Beograd : Ciiip Živinarstvo", journal = "Živinarstvo", title = "Bezbednost i kvalitet jaja japanskih prepelica (Coturnix coturnix japonica)", volume = "57", number = "3/4/5", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3591" }
Čobanović, N., Vićić, I., Grković, N., Suvajdžić, B.,& Karabasil, N.. (2023). Bezbednost i kvalitet jaja japanskih prepelica (Coturnix coturnix japonica). in Živinarstvo Beograd : Ciiip Živinarstvo., 57(3/4/5). https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3591
Čobanović N, Vićić I, Grković N, Suvajdžić B, Karabasil N. Bezbednost i kvalitet jaja japanskih prepelica (Coturnix coturnix japonica). in Živinarstvo. 2023;57(3/4/5). https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3591 .
Čobanović, Nikola, Vićić, Ivan, Grković, Nevena, Suvajdžić, Branko, Karabasil, Nedjeljko, "Bezbednost i kvalitet jaja japanskih prepelica (Coturnix coturnix japonica)" in Živinarstvo, 57, no. 3/4/5 (2023), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3591 .