Meso u tradicionalnoj srpskoj kuhinji
Аутори
Baltić, Milan Ž.Dimitrijević, Mirjana
Teodorović, Vlado
Karabasil, Nedjeljko
Đurić, Jelena
Marković, Radmila
Pavlićević, Nataša
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Upotreba mesa u tradicionalnoj srpskoj kuhinji može vremenski da se podeli u tri perioda. Prvi period je vreme od doseljavanja Slovena na Balkan, pa do početka 19. veka. Tradicionalna srpska kuhinja 19. i prve polovine 20. veka se zbog znatnih promena u odnosu na prvi period, odnosno srednji vek, može označiti kao poseban period. To je period evropejizacije Srbije u svim sferama života, pa i u ishrani, Kao što je zemlje celog sveta posle Drugog svetskog rada zahvatio period snažne industrijalizacije u svim privrednim oblastima, pa i u oblasti proizvodnje hrane, tako ni Srbija nije ostala van industrijalizacijom izazvanih promena. Poslednjih šezdesetak godina hrana se prenosi i premešta u različitim oblicima sa jednog na drugi kraj sveta što ima za posledicu zapostavljanja tradicionalne kuhinje. Stoga se u mnogim zemljama javlja potreba očuvanja tradicionalne kuhinje što je evropskim zemljama rezultiralo popisivanjem evropske gastronomske baštine. Očuvanje tradicionalnih kuhinja ima pos...eban značaj na razvoj turizma. U Srbiji čuvanje tradicije, pa i tradicije vezane za pripremu hrane, nalazi svoj izraz kroz održavanje različitih manifestacija koje su, ponekad, posvećene samo hrani i koje imaju dugu tradiciju.
Кључне речи:
meso / srpska kuhinja / tradicijaИзвор:
2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010, 2010, 44-54Издавач:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Baltić, Milan Ž. AU - Dimitrijević, Mirjana AU - Teodorović, Vlado AU - Karabasil, Nedjeljko AU - Đurić, Jelena AU - Marković, Radmila AU - Pavlićević, Nataša PY - 2010 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3734 AB - Upotreba mesa u tradicionalnoj srpskoj kuhinji može vremenski da se podeli u tri perioda. Prvi period je vreme od doseljavanja Slovena na Balkan, pa do početka 19. veka. Tradicionalna srpska kuhinja 19. i prve polovine 20. veka se zbog znatnih promena u odnosu na prvi period, odnosno srednji vek, može označiti kao poseban period. To je period evropejizacije Srbije u svim sferama života, pa i u ishrani, Kao što je zemlje celog sveta posle Drugog svetskog rada zahvatio period snažne industrijalizacije u svim privrednim oblastima, pa i u oblasti proizvodnje hrane, tako ni Srbija nije ostala van industrijalizacijom izazvanih promena. Poslednjih šezdesetak godina hrana se prenosi i premešta u različitim oblicima sa jednog na drugi kraj sveta što ima za posledicu zapostavljanja tradicionalne kuhinje. Stoga se u mnogim zemljama javlja potreba očuvanja tradicionalne kuhinje što je evropskim zemljama rezultiralo popisivanjem evropske gastronomske baštine. Očuvanje tradicionalnih kuhinja ima poseban značaj na razvoj turizma. U Srbiji čuvanje tradicije, pa i tradicije vezane za pripremu hrane, nalazi svoj izraz kroz održavanje različitih manifestacija koje su, ponekad, posvećene samo hrani i koje imaju dugu tradiciju. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine C3 - 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 T1 - Meso u tradicionalnoj srpskoj kuhinji SP - 44 EP - 54 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3734 ER -
@conference{ author = "Baltić, Milan Ž. and Dimitrijević, Mirjana and Teodorović, Vlado and Karabasil, Nedjeljko and Đurić, Jelena and Marković, Radmila and Pavlićević, Nataša", year = "2010", abstract = "Upotreba mesa u tradicionalnoj srpskoj kuhinji može vremenski da se podeli u tri perioda. Prvi period je vreme od doseljavanja Slovena na Balkan, pa do početka 19. veka. Tradicionalna srpska kuhinja 19. i prve polovine 20. veka se zbog znatnih promena u odnosu na prvi period, odnosno srednji vek, može označiti kao poseban period. To je period evropejizacije Srbije u svim sferama života, pa i u ishrani, Kao što je zemlje celog sveta posle Drugog svetskog rada zahvatio period snažne industrijalizacije u svim privrednim oblastima, pa i u oblasti proizvodnje hrane, tako ni Srbija nije ostala van industrijalizacijom izazvanih promena. Poslednjih šezdesetak godina hrana se prenosi i premešta u različitim oblicima sa jednog na drugi kraj sveta što ima za posledicu zapostavljanja tradicionalne kuhinje. Stoga se u mnogim zemljama javlja potreba očuvanja tradicionalne kuhinje što je evropskim zemljama rezultiralo popisivanjem evropske gastronomske baštine. Očuvanje tradicionalnih kuhinja ima poseban značaj na razvoj turizma. U Srbiji čuvanje tradicije, pa i tradicije vezane za pripremu hrane, nalazi svoj izraz kroz održavanje različitih manifestacija koje su, ponekad, posvećene samo hrani i koje imaju dugu tradiciju.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine", journal = "2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010", title = "Meso u tradicionalnoj srpskoj kuhinji", pages = "44-54", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3734" }
Baltić, M. Ž., Dimitrijević, M., Teodorović, V., Karabasil, N., Đurić, J., Marković, R.,& Pavlićević, N.. (2010). Meso u tradicionalnoj srpskoj kuhinji. in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 44-54. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3734
Baltić MŽ, Dimitrijević M, Teodorović V, Karabasil N, Đurić J, Marković R, Pavlićević N. Meso u tradicionalnoj srpskoj kuhinji. in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010. 2010;:44-54. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3734 .
Baltić, Milan Ž., Dimitrijević, Mirjana, Teodorović, Vlado, Karabasil, Nedjeljko, Đurić, Jelena, Marković, Radmila, Pavlićević, Nataša, "Meso u tradicionalnoj srpskoj kuhinji" in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 (2010):44-54, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3734 .