Ispitivanje bakteriološkog statusa trupova goveda u jednom izvoznom objektu
Аутори
Dragojević, TijanaKarabasil, Nedjeljko
Marinković, Z.
Dimitrijević, Mirjana
Ilić, Gordana
Baltić, Milan Ž.
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Kontaminacija trupova goveda različitim vrstama bakterija od kojih neke mogu da predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi je neminovnost. Nivo kontaminacije trupova zavisi od brojnih činilaca u čitavom lancu proizvodnje goveđeg mesa a na samoj liniji klanja od uređenosti i opremljenosti objekta, radnog dana u nedelju, broja zaklanih životinja, njihovog porekla, obučenosti radnika, itd. Prema propisima Evropske Unije kontrola kontaminacije goveđih trupova obavlja se po završenoj obradi trupova, odnosno pre njihovog hlađenja. Pri tome, kao kriterijum bezbednosti proizvodnje uzima se ukupan broj aerobnih bakterija, ukupan broj enterobakterija, i prisustvo bakterija Salmonella vrsta na trupovima zaklanih goveda.
Cilj ovog rada je ispitivanje ukupnog broja bakterija, ukupnog broja eneterobakterija i prisustvo bakterija Salmonella vrsta na trupovima goveda u jednom izvoznom objektu.
Uzorci su uzimani sa trupova goveda (junadi), dva puta mesečno, nakon završene obrade trupa i veterinarskog... pregleda, a pre hlađenja. Brisevi (vlažno-suvi bris) sa trupova goveda uzimani su sa površine od 100 cm² (četiri mesta na trupu: vrat, grudi, but, koren repa) nedestruktivnom metodom. Ukupno je uzeto 200 uzoraka (50 trupova x četiri mesta na trupu). Za utvrđivanje ukupnog broja aerobnih bakterija, ukupnog broja enterobakterija i prisustvo bakterija Salmonella vrsta korišćene su standardne ISO metode (IDO 4833, ISO 21525-2 i ISO 6579/2002). Tumačenje rezultata obavljeno je prema evropskim regulativama za nedestruktivni metod što znači da su prihbatljive vrednosti za trupove goveda kada je ukupan broj aerobnih bakterija izražen kao log CFU cm² ispod 2,8, granične ako je log CFU cm² od 2.8 - 4,3 a neprihvatljive ako je log CFU cm² 0,8, a granične vrednosti kada je log CFU cm² od 0,8 do 1,8 i neprihvatljive vrednosti kada je log CFU cm² iznad 1,8.
Prema našim rezultatima prosečan ukupan broj aerobih bakterija na trupovima goveda za 10 termina uzorkovanja (10 termina x pet trupova) bio je od log CFU cm² 0,85 do log CFU cm² 1,84 što znači da je bio uvek u prihvatljivim vrednostima odnosno manji od log CFU cm² 2,8. Ukupan broj enterobakterija izražen kao log CFU cm² na istim trupovima goveda bio je od log CFU cm² 0,18 do 1,35. Od ukupno deset uzorkovanja broj enterobakterija izražen kao log CFU cm² bio je u sedam slučajeva unutar prihvatljivih vrednosti (manji od log CFU cm² 0,8) dok je u tri slučaja bio u graničnim vrednostima, (od log CFU cm² od 0,8 do 1,8). U ispitivanom periodu na trupovima goveda nije utvrđeno prisustvo bakterija Salmonella vrsta.
Iz navedenih rezultata može da se zaključi da je u objektu, u kome je praćen bakteriološki status trupova goveda, procesna higijena zadovoljavajuća, budući da nije bilo neprihvatljivih vrednosti za ukupan broj aerobnih bakterija, ukupan broj enterobakterija i da nije dokazano prisustvo bakterija Salmonella vrsta. Pooštrene mere čišćenja, pranja i dezinfekcije pogona pokreću se u slučaju nalaza broja enterobakterija u graničnim vrednostima.
Кључне речи:
trupovi goveda / bakteriološki status / procesna higijenaИзвор:
2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010, 2010, 121-122Издавач:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine
Напомена:
- Poster
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Dragojević, Tijana AU - Karabasil, Nedjeljko AU - Marinković, Z. AU - Dimitrijević, Mirjana AU - Ilić, Gordana AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2010 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3737 AB - Kontaminacija trupova goveda različitim vrstama bakterija od kojih neke mogu da predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi je neminovnost. Nivo kontaminacije trupova zavisi od brojnih činilaca u čitavom lancu proizvodnje goveđeg mesa a na samoj liniji klanja od uređenosti i opremljenosti objekta, radnog dana u nedelju, broja zaklanih životinja, njihovog porekla, obučenosti radnika, itd. Prema propisima Evropske Unije kontrola kontaminacije goveđih trupova obavlja se po završenoj obradi trupova, odnosno pre njihovog hlađenja. Pri tome, kao kriterijum bezbednosti proizvodnje uzima se ukupan broj aerobnih bakterija, ukupan broj enterobakterija, i prisustvo bakterija Salmonella vrsta na trupovima zaklanih goveda. Cilj ovog rada je ispitivanje ukupnog broja bakterija, ukupnog broja eneterobakterija i prisustvo bakterija Salmonella vrsta na trupovima goveda u jednom izvoznom objektu. Uzorci su uzimani sa trupova goveda (junadi), dva puta mesečno, nakon završene obrade trupa i veterinarskog pregleda, a pre hlađenja. Brisevi (vlažno-suvi bris) sa trupova goveda uzimani su sa površine od 100 cm² (četiri mesta na trupu: vrat, grudi, but, koren repa) nedestruktivnom metodom. Ukupno je uzeto 200 uzoraka (50 trupova x četiri mesta na trupu). Za utvrđivanje ukupnog broja aerobnih bakterija, ukupnog broja enterobakterija i prisustvo bakterija Salmonella vrsta korišćene su standardne ISO metode (IDO 4833, ISO 21525-2 i ISO 6579/2002). Tumačenje rezultata obavljeno je prema evropskim regulativama za nedestruktivni metod što znači da su prihbatljive vrednosti za trupove goveda kada je ukupan broj aerobnih bakterija izražen kao log CFU cm² ispod 2,8, granične ako je log CFU cm² od 2.8 - 4,3 a neprihvatljive ako je log CFU cm² 0,8, a granične vrednosti kada je log CFU cm² od 0,8 do 1,8 i neprihvatljive vrednosti kada je log CFU cm² iznad 1,8. Prema našim rezultatima prosečan ukupan broj aerobih bakterija na trupovima goveda za 10 termina uzorkovanja (10 termina x pet trupova) bio je od log CFU cm² 0,85 do log CFU cm² 1,84 što znači da je bio uvek u prihvatljivim vrednostima odnosno manji od log CFU cm² 2,8. Ukupan broj enterobakterija izražen kao log CFU cm² na istim trupovima goveda bio je od log CFU cm² 0,18 do 1,35. Od ukupno deset uzorkovanja broj enterobakterija izražen kao log CFU cm² bio je u sedam slučajeva unutar prihvatljivih vrednosti (manji od log CFU cm² 0,8) dok je u tri slučaja bio u graničnim vrednostima, (od log CFU cm² od 0,8 do 1,8). U ispitivanom periodu na trupovima goveda nije utvrđeno prisustvo bakterija Salmonella vrsta. Iz navedenih rezultata može da se zaključi da je u objektu, u kome je praćen bakteriološki status trupova goveda, procesna higijena zadovoljavajuća, budući da nije bilo neprihvatljivih vrednosti za ukupan broj aerobnih bakterija, ukupan broj enterobakterija i da nije dokazano prisustvo bakterija Salmonella vrsta. Pooštrene mere čišćenja, pranja i dezinfekcije pogona pokreću se u slučaju nalaza broja enterobakterija u graničnim vrednostima. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine C3 - 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 T1 - Ispitivanje bakteriološkog statusa trupova goveda u jednom izvoznom objektu SP - 121 EP - 122 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3737 ER -
@conference{ author = "Dragojević, Tijana and Karabasil, Nedjeljko and Marinković, Z. and Dimitrijević, Mirjana and Ilić, Gordana and Baltić, Milan Ž.", year = "2010", abstract = "Kontaminacija trupova goveda različitim vrstama bakterija od kojih neke mogu da predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi je neminovnost. Nivo kontaminacije trupova zavisi od brojnih činilaca u čitavom lancu proizvodnje goveđeg mesa a na samoj liniji klanja od uređenosti i opremljenosti objekta, radnog dana u nedelju, broja zaklanih životinja, njihovog porekla, obučenosti radnika, itd. Prema propisima Evropske Unije kontrola kontaminacije goveđih trupova obavlja se po završenoj obradi trupova, odnosno pre njihovog hlađenja. Pri tome, kao kriterijum bezbednosti proizvodnje uzima se ukupan broj aerobnih bakterija, ukupan broj enterobakterija, i prisustvo bakterija Salmonella vrsta na trupovima zaklanih goveda. Cilj ovog rada je ispitivanje ukupnog broja bakterija, ukupnog broja eneterobakterija i prisustvo bakterija Salmonella vrsta na trupovima goveda u jednom izvoznom objektu. Uzorci su uzimani sa trupova goveda (junadi), dva puta mesečno, nakon završene obrade trupa i veterinarskog pregleda, a pre hlađenja. Brisevi (vlažno-suvi bris) sa trupova goveda uzimani su sa površine od 100 cm² (četiri mesta na trupu: vrat, grudi, but, koren repa) nedestruktivnom metodom. Ukupno je uzeto 200 uzoraka (50 trupova x četiri mesta na trupu). Za utvrđivanje ukupnog broja aerobnih bakterija, ukupnog broja enterobakterija i prisustvo bakterija Salmonella vrsta korišćene su standardne ISO metode (IDO 4833, ISO 21525-2 i ISO 6579/2002). Tumačenje rezultata obavljeno je prema evropskim regulativama za nedestruktivni metod što znači da su prihbatljive vrednosti za trupove goveda kada je ukupan broj aerobnih bakterija izražen kao log CFU cm² ispod 2,8, granične ako je log CFU cm² od 2.8 - 4,3 a neprihvatljive ako je log CFU cm² 0,8, a granične vrednosti kada je log CFU cm² od 0,8 do 1,8 i neprihvatljive vrednosti kada je log CFU cm² iznad 1,8. Prema našim rezultatima prosečan ukupan broj aerobih bakterija na trupovima goveda za 10 termina uzorkovanja (10 termina x pet trupova) bio je od log CFU cm² 0,85 do log CFU cm² 1,84 što znači da je bio uvek u prihvatljivim vrednostima odnosno manji od log CFU cm² 2,8. Ukupan broj enterobakterija izražen kao log CFU cm² na istim trupovima goveda bio je od log CFU cm² 0,18 do 1,35. Od ukupno deset uzorkovanja broj enterobakterija izražen kao log CFU cm² bio je u sedam slučajeva unutar prihvatljivih vrednosti (manji od log CFU cm² 0,8) dok je u tri slučaja bio u graničnim vrednostima, (od log CFU cm² od 0,8 do 1,8). U ispitivanom periodu na trupovima goveda nije utvrđeno prisustvo bakterija Salmonella vrsta. Iz navedenih rezultata može da se zaključi da je u objektu, u kome je praćen bakteriološki status trupova goveda, procesna higijena zadovoljavajuća, budući da nije bilo neprihvatljivih vrednosti za ukupan broj aerobnih bakterija, ukupan broj enterobakterija i da nije dokazano prisustvo bakterija Salmonella vrsta. Pooštrene mere čišćenja, pranja i dezinfekcije pogona pokreću se u slučaju nalaza broja enterobakterija u graničnim vrednostima.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine", journal = "2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010", title = "Ispitivanje bakteriološkog statusa trupova goveda u jednom izvoznom objektu", pages = "121-122", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3737" }
Dragojević, T., Karabasil, N., Marinković, Z., Dimitrijević, M., Ilić, G.,& Baltić, M. Ž.. (2010). Ispitivanje bakteriološkog statusa trupova goveda u jednom izvoznom objektu. in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 121-122. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3737
Dragojević T, Karabasil N, Marinković Z, Dimitrijević M, Ilić G, Baltić MŽ. Ispitivanje bakteriološkog statusa trupova goveda u jednom izvoznom objektu. in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010. 2010;:121-122. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3737 .
Dragojević, Tijana, Karabasil, Nedjeljko, Marinković, Z., Dimitrijević, Mirjana, Ilić, Gordana, Baltić, Milan Ž., "Ispitivanje bakteriološkog statusa trupova goveda u jednom izvoznom objektu" in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 (2010):121-122, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3737 .