Ispitivanje bakteriološkog statusa ćevapčića na beogradskom tržištu
Аутори
Janićijević, SlobodankaĐurić, Jelena
Dimitrijević, Mirjana
Ivanović, Jelena
Baltić, Milan Ž.
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Usitnjeno oblikovano meso se u promet, najčešće, stavlja u obliku ćevapčića i pljeskavica, ređe uštipaka. Usitnjeno oblikovano meso, s obzirom na način pripreme i dodavanje začina, je često opterećeno velikim brojme mikroorganizama od kojih neki mogu da budu patogeni za čoveka. Mada ponekad osporavano, normiranje bakteriološkog statusa (ukupan broj bakterija i određene bakterijske vrste) uvedeno je u praksu da bi se obezbedila odgovarajuća bakteriološka ispravnost ovih proizvoda. Cilj ovog rada bio je ispitivanje bakteriološke ispravnosti ćevapčića na beogradskom tržištu. Uzorci su uzeti iz prometa. Za bakteriološko ispitivanje korištene su propisane metode i hranljive podloge, a bakteriološka ispravnost određivana je prema Pravilniku o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica u prometu. Od ukupno ispitanih uzoraka ćevapčića (3.326 uzoraka u toku četiri godine) 911 ili 27,39% uzoraka bilo je bakteriološki neispravno. Uzroci neispravnosti ćevapčića su najčešće vezani za nalaz E. coli (80,69...% uzroka neispravnosti). Ukupan broj bakterija je u ukupnim uzrocima neispravnosti učestvovao sa 5% nalaz Proteus vrsta sa 11,38%, a nalaz koagulaza pozitivnih stafilokoka sa 4,39%. U ispitivanim uzorcima ćevapčića nije utvrđeno prisustvo salmonela i sulfitoredukujućih klostridija. Razloge bakteriološke neispravnosti ćevapčića treba tražiti u procesnoj higijeni, odnosno poštovanju principa dobre proizvođačke prakse, kako u proizvodnji, tako i u prometu.
Кључне речи:
ćevapčići / bakteriološki status / E. coliИзвор:
2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010, 2010, 125-Издавач:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine
Напомена:
- Poster
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Janićijević, Slobodanka AU - Đurić, Jelena AU - Dimitrijević, Mirjana AU - Ivanović, Jelena AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2010 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3738 AB - Usitnjeno oblikovano meso se u promet, najčešće, stavlja u obliku ćevapčića i pljeskavica, ređe uštipaka. Usitnjeno oblikovano meso, s obzirom na način pripreme i dodavanje začina, je često opterećeno velikim brojme mikroorganizama od kojih neki mogu da budu patogeni za čoveka. Mada ponekad osporavano, normiranje bakteriološkog statusa (ukupan broj bakterija i određene bakterijske vrste) uvedeno je u praksu da bi se obezbedila odgovarajuća bakteriološka ispravnost ovih proizvoda. Cilj ovog rada bio je ispitivanje bakteriološke ispravnosti ćevapčića na beogradskom tržištu. Uzorci su uzeti iz prometa. Za bakteriološko ispitivanje korištene su propisane metode i hranljive podloge, a bakteriološka ispravnost određivana je prema Pravilniku o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica u prometu. Od ukupno ispitanih uzoraka ćevapčića (3.326 uzoraka u toku četiri godine) 911 ili 27,39% uzoraka bilo je bakteriološki neispravno. Uzroci neispravnosti ćevapčića su najčešće vezani za nalaz E. coli (80,69% uzroka neispravnosti). Ukupan broj bakterija je u ukupnim uzrocima neispravnosti učestvovao sa 5% nalaz Proteus vrsta sa 11,38%, a nalaz koagulaza pozitivnih stafilokoka sa 4,39%. U ispitivanim uzorcima ćevapčića nije utvrđeno prisustvo salmonela i sulfitoredukujućih klostridija. Razloge bakteriološke neispravnosti ćevapčića treba tražiti u procesnoj higijeni, odnosno poštovanju principa dobre proizvođačke prakse, kako u proizvodnji, tako i u prometu. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine C3 - 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 T1 - Ispitivanje bakteriološkog statusa ćevapčića na beogradskom tržištu SP - 125 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3738 ER -
@conference{ author = "Janićijević, Slobodanka and Đurić, Jelena and Dimitrijević, Mirjana and Ivanović, Jelena and Baltić, Milan Ž.", year = "2010", abstract = "Usitnjeno oblikovano meso se u promet, najčešće, stavlja u obliku ćevapčića i pljeskavica, ređe uštipaka. Usitnjeno oblikovano meso, s obzirom na način pripreme i dodavanje začina, je često opterećeno velikim brojme mikroorganizama od kojih neki mogu da budu patogeni za čoveka. Mada ponekad osporavano, normiranje bakteriološkog statusa (ukupan broj bakterija i određene bakterijske vrste) uvedeno je u praksu da bi se obezbedila odgovarajuća bakteriološka ispravnost ovih proizvoda. Cilj ovog rada bio je ispitivanje bakteriološke ispravnosti ćevapčića na beogradskom tržištu. Uzorci su uzeti iz prometa. Za bakteriološko ispitivanje korištene su propisane metode i hranljive podloge, a bakteriološka ispravnost određivana je prema Pravilniku o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica u prometu. Od ukupno ispitanih uzoraka ćevapčića (3.326 uzoraka u toku četiri godine) 911 ili 27,39% uzoraka bilo je bakteriološki neispravno. Uzroci neispravnosti ćevapčića su najčešće vezani za nalaz E. coli (80,69% uzroka neispravnosti). Ukupan broj bakterija je u ukupnim uzrocima neispravnosti učestvovao sa 5% nalaz Proteus vrsta sa 11,38%, a nalaz koagulaza pozitivnih stafilokoka sa 4,39%. U ispitivanim uzorcima ćevapčića nije utvrđeno prisustvo salmonela i sulfitoredukujućih klostridija. Razloge bakteriološke neispravnosti ćevapčića treba tražiti u procesnoj higijeni, odnosno poštovanju principa dobre proizvođačke prakse, kako u proizvodnji, tako i u prometu.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine", journal = "2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010", title = "Ispitivanje bakteriološkog statusa ćevapčića na beogradskom tržištu", pages = "125", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3738" }
Janićijević, S., Đurić, J., Dimitrijević, M., Ivanović, J.,& Baltić, M. Ž.. (2010). Ispitivanje bakteriološkog statusa ćevapčića na beogradskom tržištu. in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 125. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3738
Janićijević S, Đurić J, Dimitrijević M, Ivanović J, Baltić MŽ. Ispitivanje bakteriološkog statusa ćevapčića na beogradskom tržištu. in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010. 2010;:125. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3738 .
Janićijević, Slobodanka, Đurić, Jelena, Dimitrijević, Mirjana, Ivanović, Jelena, Baltić, Milan Ž., "Ispitivanje bakteriološkog statusa ćevapčića na beogradskom tržištu" in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 (2010):125, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3738 .