Ispitivanje odabranih hemijskih parametara kvaliteta usitnjenog oblikovanog mesa na beogradskom tržištu
Аутори
Janićijević, SlobodankaStajković, Silvana
Karabasil, Nedjeljko
Glamočlija, Nataša
Baltić, Milan Ž.
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Kvalitet, odnosno hemijski parametri kvaliteta usitnjenog oblikovanog mesa uslovljeni su izborom sirovine za njegovu pripremu. Stoga je Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za proizvode od mesa za usitnjeno oblikovano meso definisano da sadržaj proteina mesa u ovim proizvodima ne sme da bude manji od 12%, a relativan sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa ne sme da bude veći od 16%. Cilj ovog rada bio je ispitivanje sadržaja proteina mesa i relativnog sadržaja proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa u uzorcima ćevapčića i pljeskavica. Uzorci za ispitivanje uzimani su iz prometa. Ukupno je ispitano 1863 uzorka ćevapčića i 1611 uzoraka pljeskavica u toku četiri godine. Sadržaj proteina, odnosno relativan sadržaj proteina vezivnog tkica u proteinima mesa određen je standardnim (JUS ISO) metodama. Prema dobijenim rezultatima ispitivanja 17,01% uzoraka ćevapčića, odnosno 18,74% uzoraka pljeskavica nije ispunjavalo norme u pogledu hemijskih parametara kvaliteta. Razlozi ne... ispunjavanja navedenih normi bili su kod uzoraka ćevapčića u 99,06% uzoraka vezani za veći relativan sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa od onog određenog Pravilnikom. Kod pljeskavica svi ispitivani uzorci su zadovoljavali propisane norme u pogledu količine proteina mesa što znači da je razlog ne ispunjavanja normi propisanih Pravilnikom u svim slučajevima bio vezan za veći sadržaj proteina vezivnog tkica u proteinima mesa od dozvoljenog. Razloge ne ispunjavanja Pravilnikom propisanih normi u pogledu hemijskih parametara kvaliteta ćevapčića i pljeskavica (sadržaj proteina mesa, odnosno relativan sadržaj proteina vezivnog tkica u proteinima mesa) treba tražiti u neadekvatnom izboru sirovine koja se koristi za pripremu ovih proizvoda od mesa.
Кључне речи:
ćevapčići / pljeskavice / proteini / relativan sadržaj proteina vezivnog tkivaИзвор:
2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010, 2010, 126-Издавач:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine
Напомена:
- Poster
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Janićijević, Slobodanka AU - Stajković, Silvana AU - Karabasil, Nedjeljko AU - Glamočlija, Nataša AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2010 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3739 AB - Kvalitet, odnosno hemijski parametri kvaliteta usitnjenog oblikovanog mesa uslovljeni su izborom sirovine za njegovu pripremu. Stoga je Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za proizvode od mesa za usitnjeno oblikovano meso definisano da sadržaj proteina mesa u ovim proizvodima ne sme da bude manji od 12%, a relativan sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa ne sme da bude veći od 16%. Cilj ovog rada bio je ispitivanje sadržaja proteina mesa i relativnog sadržaja proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa u uzorcima ćevapčića i pljeskavica. Uzorci za ispitivanje uzimani su iz prometa. Ukupno je ispitano 1863 uzorka ćevapčića i 1611 uzoraka pljeskavica u toku četiri godine. Sadržaj proteina, odnosno relativan sadržaj proteina vezivnog tkica u proteinima mesa određen je standardnim (JUS ISO) metodama. Prema dobijenim rezultatima ispitivanja 17,01% uzoraka ćevapčića, odnosno 18,74% uzoraka pljeskavica nije ispunjavalo norme u pogledu hemijskih parametara kvaliteta. Razlozi ne ispunjavanja navedenih normi bili su kod uzoraka ćevapčića u 99,06% uzoraka vezani za veći relativan sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa od onog određenog Pravilnikom. Kod pljeskavica svi ispitivani uzorci su zadovoljavali propisane norme u pogledu količine proteina mesa što znači da je razlog ne ispunjavanja normi propisanih Pravilnikom u svim slučajevima bio vezan za veći sadržaj proteina vezivnog tkica u proteinima mesa od dozvoljenog. Razloge ne ispunjavanja Pravilnikom propisanih normi u pogledu hemijskih parametara kvaliteta ćevapčića i pljeskavica (sadržaj proteina mesa, odnosno relativan sadržaj proteina vezivnog tkica u proteinima mesa) treba tražiti u neadekvatnom izboru sirovine koja se koristi za pripremu ovih proizvoda od mesa. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine C3 - 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 T1 - Ispitivanje odabranih hemijskih parametara kvaliteta usitnjenog oblikovanog mesa na beogradskom tržištu SP - 126 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3739 ER -
@conference{ author = "Janićijević, Slobodanka and Stajković, Silvana and Karabasil, Nedjeljko and Glamočlija, Nataša and Baltić, Milan Ž.", year = "2010", abstract = "Kvalitet, odnosno hemijski parametri kvaliteta usitnjenog oblikovanog mesa uslovljeni su izborom sirovine za njegovu pripremu. Stoga je Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za proizvode od mesa za usitnjeno oblikovano meso definisano da sadržaj proteina mesa u ovim proizvodima ne sme da bude manji od 12%, a relativan sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa ne sme da bude veći od 16%. Cilj ovog rada bio je ispitivanje sadržaja proteina mesa i relativnog sadržaja proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa u uzorcima ćevapčića i pljeskavica. Uzorci za ispitivanje uzimani su iz prometa. Ukupno je ispitano 1863 uzorka ćevapčića i 1611 uzoraka pljeskavica u toku četiri godine. Sadržaj proteina, odnosno relativan sadržaj proteina vezivnog tkica u proteinima mesa određen je standardnim (JUS ISO) metodama. Prema dobijenim rezultatima ispitivanja 17,01% uzoraka ćevapčića, odnosno 18,74% uzoraka pljeskavica nije ispunjavalo norme u pogledu hemijskih parametara kvaliteta. Razlozi ne ispunjavanja navedenih normi bili su kod uzoraka ćevapčića u 99,06% uzoraka vezani za veći relativan sadržaj proteina vezivnog tkiva u proteinima mesa od onog određenog Pravilnikom. Kod pljeskavica svi ispitivani uzorci su zadovoljavali propisane norme u pogledu količine proteina mesa što znači da je razlog ne ispunjavanja normi propisanih Pravilnikom u svim slučajevima bio vezan za veći sadržaj proteina vezivnog tkica u proteinima mesa od dozvoljenog. Razloge ne ispunjavanja Pravilnikom propisanih normi u pogledu hemijskih parametara kvaliteta ćevapčića i pljeskavica (sadržaj proteina mesa, odnosno relativan sadržaj proteina vezivnog tkica u proteinima mesa) treba tražiti u neadekvatnom izboru sirovine koja se koristi za pripremu ovih proizvoda od mesa.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine", journal = "2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010", title = "Ispitivanje odabranih hemijskih parametara kvaliteta usitnjenog oblikovanog mesa na beogradskom tržištu", pages = "126", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3739" }
Janićijević, S., Stajković, S., Karabasil, N., Glamočlija, N.,& Baltić, M. Ž.. (2010). Ispitivanje odabranih hemijskih parametara kvaliteta usitnjenog oblikovanog mesa na beogradskom tržištu. in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 126. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3739
Janićijević S, Stajković S, Karabasil N, Glamočlija N, Baltić MŽ. Ispitivanje odabranih hemijskih parametara kvaliteta usitnjenog oblikovanog mesa na beogradskom tržištu. in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010. 2010;:126. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3739 .
Janićijević, Slobodanka, Stajković, Silvana, Karabasil, Nedjeljko, Glamočlija, Nataša, Baltić, Milan Ž., "Ispitivanje odabranih hemijskih parametara kvaliteta usitnjenog oblikovanog mesa na beogradskom tržištu" in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 (2010):126, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3739 .