Приказ основних података о документу
Hladno dimljena riba - bezbednost i kvalitet
dc.creator | Pavlićević, Nataša | |
dc.creator | Baltić, Milan Ž. | |
dc.creator | Dimitrijević, Mirjana | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T11:50:52Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T11:50:52Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-6021-060-1 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3741 | |
dc.description.abstract | Iako je dimljenje jedan od najstarijih postupaka konzervisanja mesa ribe, danas se dimljenje koristi u cilju postizanja poželjnih senzornih osobina mesa ribe (atraktivan izgled, karakterističan miris i ukus). Povećanje proizvodnje ribe u akvakulturi, doprinelo je da danas ovaj proizvod postane dostupniji većem broju potrošača. Kvalitet i bezbednost hladno dimljene ribe, pojmovi su koji su usko vezani i zavisni su od brojnih činioca počevši od onih vezanih za ishranu i gajenje ribe, izbor sirovine (masa ribe, sadržaj masti, sveža ili zamrznuta riba), klanje i primarnu obradu, soljenje (suvo, vlažno, dužina soljenja), toplotnu obradu i dimljenje (visina temperature, vreme obrade, vreme dimljenja), pakovanja i čuvanja (vakumiranje, modifikovana atmosfera, temperatura). Postojeći problem u proizvodnji dimljene ribe u zemljama Evropske unije, ali i kod nas, predstavlja nepostojanje unapred utvrđenih kriterijuma koji treba da zadovolje hladno dimljeni proizvodi od ribe, što dovodi u nezavidnu situaciju kako proizvođače tako i potrošače. Stoga je cilj brojnih istraživanja usmeren ka definisanju jedinstvenih kriterijuma kvaliteta hladno dimljene ribe i pronalaženju korelacija između pojedinih indikatora kvaliteta, što bi omogućilo proizvođačima dimljene ribe, da usaglašavanjem pojedinih faktora proizvodnje, proizvedu bezbedan proizvod ujednačenog kvaliteta. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : Fakultet veterinarske medicine | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31011/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.source | 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 | sr |
dc.subject | riba | sr |
dc.subject | dimljenje | sr |
dc.subject | održivost | sr |
dc.title | Hladno dimljena riba - bezbednost i kvalitet | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.citation.spage | 92 | |
dc.citation.epage | 101 | |
dc.description.other | Zbornik radova | sr |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/11190/Hladno_dimljena_riba_pub_2012.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3741 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |