Приказ основних података о документу

dc.creatorPavlićević, Nataša
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorDimitrijević, Mirjana
dc.date.accessioned2024-03-12T11:50:52Z
dc.date.available2024-03-12T11:50:52Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.isbn978-86-6021-060-1
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3741
dc.description.abstractIako je dimljenje jedan od najstarijih postupaka konzervisanja mesa ribe, danas se dimljenje koristi u cilju postizanja poželjnih senzornih osobina mesa ribe (atraktivan izgled, karakterističan miris i ukus). Povećanje proizvodnje ribe u akvakulturi, doprinelo je da danas ovaj proizvod postane dostupniji većem broju potrošača. Kvalitet i bezbednost hladno dimljene ribe, pojmovi su koji su usko vezani i zavisni su od brojnih činioca počevši od onih vezanih za ishranu i gajenje ribe, izbor sirovine (masa ribe, sadržaj masti, sveža ili zamrznuta riba), klanje i primarnu obradu, soljenje (suvo, vlažno, dužina soljenja), toplotnu obradu i dimljenje (visina temperature, vreme obrade, vreme dimljenja), pakovanja i čuvanja (vakumiranje, modifikovana atmosfera, temperatura). Postojeći problem u proizvodnji dimljene ribe u zemljama Evropske unije, ali i kod nas, predstavlja nepostojanje unapred utvrđenih kriterijuma koji treba da zadovolje hladno dimljeni proizvodi od ribe, što dovodi u nezavidnu situaciju kako proizvođače tako i potrošače. Stoga je cilj brojnih istraživanja usmeren ka definisanju jedinstvenih kriterijuma kvaliteta hladno dimljene ribe i pronalaženju korelacija između pojedinih indikatora kvaliteta, što bi omogućilo proizvođačima dimljene ribe, da usaglašavanjem pojedinih faktora proizvodnje, proizvedu bezbedan proizvod ujednačenog kvaliteta.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Fakultet veterinarske medicinesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31011/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.source3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012sr
dc.subjectribasr
dc.subjectdimljenjesr
dc.subjectodrživostsr
dc.titleHladno dimljena riba - bezbednost i kvalitetsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.spage92
dc.citation.epage101
dc.description.otherZbornik radovasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/11190/Hladno_dimljena_riba_pub_2012.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3741
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу