Uticaj izbora hraniva na sadržaj masti i masnokiselinski sastav mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss)
Аутори
Vranić, Danijela V.Marković, Radmila
Baltić, Milan Ž.
Đinović-Stojanović, Jasna
Trbović, Dejana
Petronijević, Radivoje
Spirić, Aurelija
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Promene navika populacije u konzumiranju ribe, kao i sve veća potrošnja ribe iz akvakulture, nameću i određene zahteve koji se odnose na njen kvalitet, a naročito na sadržaj n-3 polinezasićenih masnih kiselina (PNMK), koje su od posebnog značaja za očuvanje zdravlja ljudi. Mnoga istraživanja ukazuju da masnokiselinski sastav hrane utiče na sastav masnih kiselina u mesu ribe. Hrana bogatija n-3 masnim kiselinama, pri istim uslovima uzgoja, značajno utiče na povećanje odnosa n-3/n-6 PNMK u tkivima ribe. Cilj ovoga rada je bio da se utvri uticaj ishrane, odnosno izbora hraniva na sadržaj ukupne masti i masnokiselinski sastav fileta konzumne pastrmke, gajenih u dva različita ribnjaka sa intenzivnom proizvodnjom. Dobijeni rezultati su pokazali razlike u hemijskom (sadržaj masti) i masnokiselinskom sastavu (sadržaj zasićenih (ZMK), mononezasićenih (MNMK), polinezasićenih (PNMK), n-3 i n-6 masnih kiselina) mesa konzumne kalifornijske pastrmke, koje su posledica ishrane različitom hranom i tem...perature vode ribnjaka. Utvrđeno je da je meso konzumne pastrmke iz Ribnjaka I nutritivno vrednije zbog povoljnijeg n-3/n-6 odnosa.
Кључне речи:
kalifornijska pastrmka / mast / masnokiselinski sastavИзвор:
3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012, 2012, 102-114Издавач:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine
Финансирање / пројекти:
- Унапређење производних капацитета шарана (Cyprinus carpio L) програмима исхране и селекције (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31075)
- Утицај квалитета компонената у исхрани ципринида на квалитет меса, губитке и економичност производње (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31011)
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Vranić, Danijela V. AU - Marković, Radmila AU - Baltić, Milan Ž. AU - Đinović-Stojanović, Jasna AU - Trbović, Dejana AU - Petronijević, Radivoje AU - Spirić, Aurelija PY - 2012 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3742 AB - Promene navika populacije u konzumiranju ribe, kao i sve veća potrošnja ribe iz akvakulture, nameću i određene zahteve koji se odnose na njen kvalitet, a naročito na sadržaj n-3 polinezasićenih masnih kiselina (PNMK), koje su od posebnog značaja za očuvanje zdravlja ljudi. Mnoga istraživanja ukazuju da masnokiselinski sastav hrane utiče na sastav masnih kiselina u mesu ribe. Hrana bogatija n-3 masnim kiselinama, pri istim uslovima uzgoja, značajno utiče na povećanje odnosa n-3/n-6 PNMK u tkivima ribe. Cilj ovoga rada je bio da se utvri uticaj ishrane, odnosno izbora hraniva na sadržaj ukupne masti i masnokiselinski sastav fileta konzumne pastrmke, gajenih u dva različita ribnjaka sa intenzivnom proizvodnjom. Dobijeni rezultati su pokazali razlike u hemijskom (sadržaj masti) i masnokiselinskom sastavu (sadržaj zasićenih (ZMK), mononezasićenih (MNMK), polinezasićenih (PNMK), n-3 i n-6 masnih kiselina) mesa konzumne kalifornijske pastrmke, koje su posledica ishrane različitom hranom i temperature vode ribnjaka. Utvrđeno je da je meso konzumne pastrmke iz Ribnjaka I nutritivno vrednije zbog povoljnijeg n-3/n-6 odnosa. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine C3 - 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 T1 - Uticaj izbora hraniva na sadržaj masti i masnokiselinski sastav mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss) SP - 102 EP - 114 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3742 ER -
@conference{ author = "Vranić, Danijela V. and Marković, Radmila and Baltić, Milan Ž. and Đinović-Stojanović, Jasna and Trbović, Dejana and Petronijević, Radivoje and Spirić, Aurelija", year = "2012", abstract = "Promene navika populacije u konzumiranju ribe, kao i sve veća potrošnja ribe iz akvakulture, nameću i određene zahteve koji se odnose na njen kvalitet, a naročito na sadržaj n-3 polinezasićenih masnih kiselina (PNMK), koje su od posebnog značaja za očuvanje zdravlja ljudi. Mnoga istraživanja ukazuju da masnokiselinski sastav hrane utiče na sastav masnih kiselina u mesu ribe. Hrana bogatija n-3 masnim kiselinama, pri istim uslovima uzgoja, značajno utiče na povećanje odnosa n-3/n-6 PNMK u tkivima ribe. Cilj ovoga rada je bio da se utvri uticaj ishrane, odnosno izbora hraniva na sadržaj ukupne masti i masnokiselinski sastav fileta konzumne pastrmke, gajenih u dva različita ribnjaka sa intenzivnom proizvodnjom. Dobijeni rezultati su pokazali razlike u hemijskom (sadržaj masti) i masnokiselinskom sastavu (sadržaj zasićenih (ZMK), mononezasićenih (MNMK), polinezasićenih (PNMK), n-3 i n-6 masnih kiselina) mesa konzumne kalifornijske pastrmke, koje su posledica ishrane različitom hranom i temperature vode ribnjaka. Utvrđeno je da je meso konzumne pastrmke iz Ribnjaka I nutritivno vrednije zbog povoljnijeg n-3/n-6 odnosa.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine", journal = "3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012", title = "Uticaj izbora hraniva na sadržaj masti i masnokiselinski sastav mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss)", pages = "102-114", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3742" }
Vranić, D. V., Marković, R., Baltić, M. Ž., Đinović-Stojanović, J., Trbović, D., Petronijević, R.,& Spirić, A.. (2012). Uticaj izbora hraniva na sadržaj masti i masnokiselinski sastav mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss). in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 102-114. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3742
Vranić DV, Marković R, Baltić MŽ, Đinović-Stojanović J, Trbović D, Petronijević R, Spirić A. Uticaj izbora hraniva na sadržaj masti i masnokiselinski sastav mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss). in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012. 2012;:102-114. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3742 .
Vranić, Danijela V., Marković, Radmila, Baltić, Milan Ž., Đinović-Stojanović, Jasna, Trbović, Dejana, Petronijević, Radivoje, Spirić, Aurelija, "Uticaj izbora hraniva na sadržaj masti i masnokiselinski sastav mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss)" in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 (2012):102-114, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3742 .