Uticaj pola i kastracije na mesnatost trupova svinja
Autori
Dokmanović, MarijaTodorović, Milica
Dragičević, Verica
Đurić, Jelena
Marković, Radmila
Lončina, Jasna
Baltić, Milan Ž.
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Kvalitet svinja za klanje i trupova zaklanih svinja zasniva se na njihovoj mesnatosti, koja zavisi od rase i tipa, genetske osnove, ishrane, mase, starosti svinja pri klanju, kao i od pola i kastracije. Cilj ovog rada bio je ispitivanje uticaja pola i kastracije na mesnatost trupova svinja utvrđene na osnovu debljine slanine na leđima i krstima i mase toplih polutki. Najdeblja slanina na leđima, kao i na krstima utvrđena je kod kastrata (24,22±6,01mm i 16,63±5,22 mm) i statistički se značajno razlikovala (p<0,01) od debljine slanine na leđima i krstima kod nazimica (20,39±4,80 mm i 13,45±4,19 mm), odnosno nerastova (17,69±4,11 mm i 10,00±3,41 mm). Prosečna masa trupa svinja bila je od 90,09 kg (nerastovi) do 96,24 kg (kastrati). Učešće mesa svinja u masi trupa bilo je najmanje kod kastrata (43,14±1,81%) i statistički se značajno razlikovalo u odnosu na mesnatost trupova nerastova (45,06±0,55 %), odnosno nazimica (44,17±1,44 %). Utvrđena je visoka korelaciona zavisnost (od -0,71 do -0,9...5) između mesnatosti trupova nazimica, kastrata i nerastova i debljine slanine na leđima, krstima, odnosno zbira debljina slanine.
Ključne reči:
mesnatost / kastrati / nazimice / nerastoviIzvor:
3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012, 2012, 115-119Izdavač:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine
Finansiranje / projekti:
- Odabrane biološke opasnosti za bezbednost/kvalitet hrane animalnog porekla i kontrolne mere od farme do potrošača (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Napomena:
- Zbornik radova
Kolekcije
Institucija/grupa
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Dokmanović, Marija AU - Todorović, Milica AU - Dragičević, Verica AU - Đurić, Jelena AU - Marković, Radmila AU - Lončina, Jasna AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2012 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3743 AB - Kvalitet svinja za klanje i trupova zaklanih svinja zasniva se na njihovoj mesnatosti, koja zavisi od rase i tipa, genetske osnove, ishrane, mase, starosti svinja pri klanju, kao i od pola i kastracije. Cilj ovog rada bio je ispitivanje uticaja pola i kastracije na mesnatost trupova svinja utvrđene na osnovu debljine slanine na leđima i krstima i mase toplih polutki. Najdeblja slanina na leđima, kao i na krstima utvrđena je kod kastrata (24,22±6,01mm i 16,63±5,22 mm) i statistički se značajno razlikovala (p<0,01) od debljine slanine na leđima i krstima kod nazimica (20,39±4,80 mm i 13,45±4,19 mm), odnosno nerastova (17,69±4,11 mm i 10,00±3,41 mm). Prosečna masa trupa svinja bila je od 90,09 kg (nerastovi) do 96,24 kg (kastrati). Učešće mesa svinja u masi trupa bilo je najmanje kod kastrata (43,14±1,81%) i statistički se značajno razlikovalo u odnosu na mesnatost trupova nerastova (45,06±0,55 %), odnosno nazimica (44,17±1,44 %). Utvrđena je visoka korelaciona zavisnost (od -0,71 do -0,95) između mesnatosti trupova nazimica, kastrata i nerastova i debljine slanine na leđima, krstima, odnosno zbira debljina slanine. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine C3 - 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 T1 - Uticaj pola i kastracije na mesnatost trupova svinja SP - 115 EP - 119 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3743 ER -
@conference{ author = "Dokmanović, Marija and Todorović, Milica and Dragičević, Verica and Đurić, Jelena and Marković, Radmila and Lončina, Jasna and Baltić, Milan Ž.", year = "2012", abstract = "Kvalitet svinja za klanje i trupova zaklanih svinja zasniva se na njihovoj mesnatosti, koja zavisi od rase i tipa, genetske osnove, ishrane, mase, starosti svinja pri klanju, kao i od pola i kastracije. Cilj ovog rada bio je ispitivanje uticaja pola i kastracije na mesnatost trupova svinja utvrđene na osnovu debljine slanine na leđima i krstima i mase toplih polutki. Najdeblja slanina na leđima, kao i na krstima utvrđena je kod kastrata (24,22±6,01mm i 16,63±5,22 mm) i statistički se značajno razlikovala (p<0,01) od debljine slanine na leđima i krstima kod nazimica (20,39±4,80 mm i 13,45±4,19 mm), odnosno nerastova (17,69±4,11 mm i 10,00±3,41 mm). Prosečna masa trupa svinja bila je od 90,09 kg (nerastovi) do 96,24 kg (kastrati). Učešće mesa svinja u masi trupa bilo je najmanje kod kastrata (43,14±1,81%) i statistički se značajno razlikovalo u odnosu na mesnatost trupova nerastova (45,06±0,55 %), odnosno nazimica (44,17±1,44 %). Utvrđena je visoka korelaciona zavisnost (od -0,71 do -0,95) između mesnatosti trupova nazimica, kastrata i nerastova i debljine slanine na leđima, krstima, odnosno zbira debljina slanine.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine", journal = "3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012", title = "Uticaj pola i kastracije na mesnatost trupova svinja", pages = "115-119", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3743" }
Dokmanović, M., Todorović, M., Dragičević, V., Đurić, J., Marković, R., Lončina, J.,& Baltić, M. Ž.. (2012). Uticaj pola i kastracije na mesnatost trupova svinja. in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 115-119. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3743
Dokmanović M, Todorović M, Dragičević V, Đurić J, Marković R, Lončina J, Baltić MŽ. Uticaj pola i kastracije na mesnatost trupova svinja. in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012. 2012;:115-119. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3743 .
Dokmanović, Marija, Todorović, Milica, Dragičević, Verica, Đurić, Jelena, Marković, Radmila, Lončina, Jasna, Baltić, Milan Ž., "Uticaj pola i kastracije na mesnatost trupova svinja" in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 (2012):115-119, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3743 .