Novi pogledi na nalaz Yersinia enterocolitica u mesu svinja - preživljavanje u modifikovanoj atmosferi i vakuum pakovanju
Аутори
Ivanović, JelenaBaltić, Milan Ž.
Janjić, Jelena
Bošković, Marija
Dokmanović, Marija
Baltić, Tatjana
Đorđević, Vesna
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), bolesti prenosive hranom predstavljaju narastajući problem javnog zdravlja u zemljama u razvoju, zemljama u tranziciji, ali i u razvijenim zemljama. Najčešći izazivači alimentarnih infekcija poreklom iz mesa su: Salmonella spp., Campylobacter spp., Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Shigella. Jersinioza ljudi je oboljenje koje se dovodi u vezu sa svinjskim mesom i proizvodima od svinjskog mesa. U okviru ovog rada je ispitivana promena broja Y. enterocolitica u mlevenom svinjskom mesu koje je pakovano u dve različite modifikovane atmosfere (20% O₂, 50% CO₂ i 30% N₂-MAP 1 i 20% O₂, 30% CO₂ i N₂ -MAP 2) i vakuum pakovanje. Za potrebe ovog ispitivanja mleveno meso svinja je kontaminirano referentnim sojem Y. enterocolitica (ATCC 9610). Intenzivniji porast broja bakterija Y. enterocolitica kod eksperimentalno kontaminiranih uzoraka svi...njskog mesa, u MAP 2, zapažen je posle šestog dana skladištenja.
Кључне речи:
svinjsko meso / Yersinia enterocolitica / pakovanjeИзвор:
4. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 6-7. novembar 2014, 2014, 78-87Издавач:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Ivanović, Jelena AU - Baltić, Milan Ž. AU - Janjić, Jelena AU - Bošković, Marija AU - Dokmanović, Marija AU - Baltić, Tatjana AU - Đorđević, Vesna PY - 2014 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3746 AB - Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), bolesti prenosive hranom predstavljaju narastajući problem javnog zdravlja u zemljama u razvoju, zemljama u tranziciji, ali i u razvijenim zemljama. Najčešći izazivači alimentarnih infekcija poreklom iz mesa su: Salmonella spp., Campylobacter spp., Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Shigella. Jersinioza ljudi je oboljenje koje se dovodi u vezu sa svinjskim mesom i proizvodima od svinjskog mesa. U okviru ovog rada je ispitivana promena broja Y. enterocolitica u mlevenom svinjskom mesu koje je pakovano u dve različite modifikovane atmosfere (20% O₂, 50% CO₂ i 30% N₂-MAP 1 i 20% O₂, 30% CO₂ i N₂ -MAP 2) i vakuum pakovanje. Za potrebe ovog ispitivanja mleveno meso svinja je kontaminirano referentnim sojem Y. enterocolitica (ATCC 9610). Intenzivniji porast broja bakterija Y. enterocolitica kod eksperimentalno kontaminiranih uzoraka svinjskog mesa, u MAP 2, zapažen je posle šestog dana skladištenja. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine C3 - 4. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 6-7. novembar 2014 T1 - Novi pogledi na nalaz Yersinia enterocolitica u mesu svinja - preživljavanje u modifikovanoj atmosferi i vakuum pakovanju SP - 78 EP - 87 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3746 ER -
@conference{ author = "Ivanović, Jelena and Baltić, Milan Ž. and Janjić, Jelena and Bošković, Marija and Dokmanović, Marija and Baltić, Tatjana and Đorđević, Vesna", year = "2014", abstract = "Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), bolesti prenosive hranom predstavljaju narastajući problem javnog zdravlja u zemljama u razvoju, zemljama u tranziciji, ali i u razvijenim zemljama. Najčešći izazivači alimentarnih infekcija poreklom iz mesa su: Salmonella spp., Campylobacter spp., Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Clostridium botulinum, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Shigella. Jersinioza ljudi je oboljenje koje se dovodi u vezu sa svinjskim mesom i proizvodima od svinjskog mesa. U okviru ovog rada je ispitivana promena broja Y. enterocolitica u mlevenom svinjskom mesu koje je pakovano u dve različite modifikovane atmosfere (20% O₂, 50% CO₂ i 30% N₂-MAP 1 i 20% O₂, 30% CO₂ i N₂ -MAP 2) i vakuum pakovanje. Za potrebe ovog ispitivanja mleveno meso svinja je kontaminirano referentnim sojem Y. enterocolitica (ATCC 9610). Intenzivniji porast broja bakterija Y. enterocolitica kod eksperimentalno kontaminiranih uzoraka svinjskog mesa, u MAP 2, zapažen je posle šestog dana skladištenja.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine", journal = "4. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 6-7. novembar 2014", title = "Novi pogledi na nalaz Yersinia enterocolitica u mesu svinja - preživljavanje u modifikovanoj atmosferi i vakuum pakovanju", pages = "78-87", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3746" }
Ivanović, J., Baltić, M. Ž., Janjić, J., Bošković, M., Dokmanović, M., Baltić, T.,& Đorđević, V.. (2014). Novi pogledi na nalaz Yersinia enterocolitica u mesu svinja - preživljavanje u modifikovanoj atmosferi i vakuum pakovanju. in 4. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 6-7. novembar 2014 Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 78-87. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3746
Ivanović J, Baltić MŽ, Janjić J, Bošković M, Dokmanović M, Baltić T, Đorđević V. Novi pogledi na nalaz Yersinia enterocolitica u mesu svinja - preživljavanje u modifikovanoj atmosferi i vakuum pakovanju. in 4. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 6-7. novembar 2014. 2014;:78-87. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3746 .
Ivanović, Jelena, Baltić, Milan Ž., Janjić, Jelena, Bošković, Marija, Dokmanović, Marija, Baltić, Tatjana, Đorđević, Vesna, "Novi pogledi na nalaz Yersinia enterocolitica u mesu svinja - preživljavanje u modifikovanoj atmosferi i vakuum pakovanju" in 4. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 6-7. novembar 2014 (2014):78-87, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3746 .