Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

dc.creatorStajković, Silvana
dc.creatorBorozan, Sunčica
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorTeodorović, Vlado
dc.creatorVasilev, Dragan
dc.creatorČobanović, Nikola
dc.creatorKarabasil, Nedjeljko
dc.date.accessioned2024-03-14T11:17:09Z
dc.date.available2024-03-14T11:17:09Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.isbn978-86-80446-09-7
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3753
dc.description.abstractStres je neizbežna posledica procesa transporta životinja od farme do klanice i postupaka sa životinjama neposredno pre klanja. Uticaj stresa na kvalitet mesa svinja je poznat. Tamno, čvrsto i suvo meso svinja nastaje nakon stresa i javlja se usled niskog sadržaja glikogena u momentu klanja. Bledo, meko i vodnjikavo meso svinja nastaje zbog denaturacije proteina mišića, kombinovanim delovanjem povišene temperature muskulature i velike količine mlečne kiseline nastale intenzivnom glikolizom izazvane stresom. Iz navedenih razloga, važno je definisati i odgovarajuće parametre za brzo i objektivno procenjivanje nivoa stresa. Iako su mane kvaliteta mesa povezane sa stresom pre klanja, ne postoji dosledna povezanost između njegove pojave i parametara kvaliteta mesa. Stoga se veliki napori ulažu da se pronađe veza između premortalnih postupaka i kvaliteta mesa i iznalaze nove mogućnosti za procenu kvaliteta mesa u odnosu na parametre stresa. Određivanje koncentracije kortizola se često koristi za ispitivanje stresa kod životinja i godinama je predstavljao "zlatni standard" u njegovoj proceni. Koncentracije kortizola ne odgovaraju uvek intenzitetu stresa. Koncentracija proteina akutne faze, između ostalog, može da bude povećana ili smanjena u prisustvu stresnih faktora, kao što su transport, pretrpanost, mešanje sa nepoznatim svinjama, neadekvatna ishrana, što ih čini značajnim oruđem za ocenu uslova dobrobiti. Nivo odgovora proteina akutne faze na različite stresne faktore se razlikuje, a različiti proteini akutne faze različito reaguju na iste izazivače stresa. Potrebno je sprovesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdile njihove referentne vrednosti i vrednosti koje se odnose na specijalne slučajeve. Utvrđeno je da povećanje koncentracije laktata, povezano sa stresom izazvanim postupanjem sa životinjama pre klanja, utiče negativno na kvalitet mesa, pa je iz tog razloga predloženo da laktat bude indikator stresa.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Fakultet veterinarske medicinesr
dc.rightsopenAccesssr
dc.source5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016sr
dc.subjectsvinjesr
dc.subjectstressr
dc.subjectkvalitet mesasr
dc.subjectkortizolsr
dc.subjectlaktatsr
dc.subjectproteini akutne fazesr
dc.titleUticaj premortalnih postupaka na odabrane parametre stresa i kvalitet mesa svinjasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.spage77
dc.citation.epage84
dc.description.otherZbornik radovasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/11226/Uticaj_premortalnih_postupaka_pub_2014.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3753
dc.type.versionpublishedVersionsr


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu