Uticaj ishrane na masnokiselinski sastav goveđeg mesa
Аутори
Lukić, MirjanaJanjić, Jelena
Ivanović, Jelena
Đorđević, Jasna
Bošković, Marija
Marković, Radmila
Baltić, Milan Ž.
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Količina intramuskularne masti i njen masnokiselinski sastav, kao i biološki vredni proteini, mikroelementi i vitamini, predstavljaju ključne faktore koji doprinose hranljivoj vrednosti mesa. Veza između unosa zasićenih masnih kiselina i povećanja rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, doprinela je stavu da je uticaj mesa na zdravlje ljudi u najvećoj meri određen sadržajem masti i njenim masnokiselinskim sastavom. Prosečan sastav intramuskularne masti goveđeg mesa čine 45-48% zasićene masne kiseline (SFA), 35-45% mononezasićene masne kiseline (MUFA) i do 5% polinezasićene masne kiseline (PUFA). Masnokiselinski sastav goveđeg mesa zavisi od rase, genotipa, pola, starosti, ishrane životinja i uslova gajenja, ali je uticaj ishrane dominantan. Uprkos visokom nivou ruminalne biohidrogenizacije, ishrana predstavlja najefikasniju strategiju za poboljšanje masnokiselinskog profila goveđeg mesa. Osnovni cilj primene različitih režima ishrane je redukcija SFA i odnosa n-6/n-3 PUFA i istov...remeno povećanje sadržaja n-3 PUFA i konjugovane linoleinske kiseline (CLA). Ishrana goveda na paši uslovljava veći sadržaj n-3 PUFA I ukupnih MUFA u odnosu na ishranu na bazi koncentrata, koja povećava sadržaj n-6 PUFA u intramuskularnoj masti, što je utvrđeno i našim ispitivanjima.
Кључне речи:
goveđe meso / masne kiseline / ishranaИзвор:
5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016, 2016, 85-92Издавач:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Lukić, Mirjana AU - Janjić, Jelena AU - Ivanović, Jelena AU - Đorđević, Jasna AU - Bošković, Marija AU - Marković, Radmila AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2016 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3754 AB - Količina intramuskularne masti i njen masnokiselinski sastav, kao i biološki vredni proteini, mikroelementi i vitamini, predstavljaju ključne faktore koji doprinose hranljivoj vrednosti mesa. Veza između unosa zasićenih masnih kiselina i povećanja rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, doprinela je stavu da je uticaj mesa na zdravlje ljudi u najvećoj meri određen sadržajem masti i njenim masnokiselinskim sastavom. Prosečan sastav intramuskularne masti goveđeg mesa čine 45-48% zasićene masne kiseline (SFA), 35-45% mononezasićene masne kiseline (MUFA) i do 5% polinezasićene masne kiseline (PUFA). Masnokiselinski sastav goveđeg mesa zavisi od rase, genotipa, pola, starosti, ishrane životinja i uslova gajenja, ali je uticaj ishrane dominantan. Uprkos visokom nivou ruminalne biohidrogenizacije, ishrana predstavlja najefikasniju strategiju za poboljšanje masnokiselinskog profila goveđeg mesa. Osnovni cilj primene različitih režima ishrane je redukcija SFA i odnosa n-6/n-3 PUFA i istovremeno povećanje sadržaja n-3 PUFA i konjugovane linoleinske kiseline (CLA). Ishrana goveda na paši uslovljava veći sadržaj n-3 PUFA I ukupnih MUFA u odnosu na ishranu na bazi koncentrata, koja povećava sadržaj n-6 PUFA u intramuskularnoj masti, što je utvrđeno i našim ispitivanjima. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine C3 - 5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016 T1 - Uticaj ishrane na masnokiselinski sastav goveđeg mesa SP - 85 EP - 92 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3754 ER -
@conference{ author = "Lukić, Mirjana and Janjić, Jelena and Ivanović, Jelena and Đorđević, Jasna and Bošković, Marija and Marković, Radmila and Baltić, Milan Ž.", year = "2016", abstract = "Količina intramuskularne masti i njen masnokiselinski sastav, kao i biološki vredni proteini, mikroelementi i vitamini, predstavljaju ključne faktore koji doprinose hranljivoj vrednosti mesa. Veza između unosa zasićenih masnih kiselina i povećanja rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, doprinela je stavu da je uticaj mesa na zdravlje ljudi u najvećoj meri određen sadržajem masti i njenim masnokiselinskim sastavom. Prosečan sastav intramuskularne masti goveđeg mesa čine 45-48% zasićene masne kiseline (SFA), 35-45% mononezasićene masne kiseline (MUFA) i do 5% polinezasićene masne kiseline (PUFA). Masnokiselinski sastav goveđeg mesa zavisi od rase, genotipa, pola, starosti, ishrane životinja i uslova gajenja, ali je uticaj ishrane dominantan. Uprkos visokom nivou ruminalne biohidrogenizacije, ishrana predstavlja najefikasniju strategiju za poboljšanje masnokiselinskog profila goveđeg mesa. Osnovni cilj primene različitih režima ishrane je redukcija SFA i odnosa n-6/n-3 PUFA i istovremeno povećanje sadržaja n-3 PUFA i konjugovane linoleinske kiseline (CLA). Ishrana goveda na paši uslovljava veći sadržaj n-3 PUFA I ukupnih MUFA u odnosu na ishranu na bazi koncentrata, koja povećava sadržaj n-6 PUFA u intramuskularnoj masti, što je utvrđeno i našim ispitivanjima.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine", journal = "5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016", title = "Uticaj ishrane na masnokiselinski sastav goveđeg mesa", pages = "85-92", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3754" }
Lukić, M., Janjić, J., Ivanović, J., Đorđević, J., Bošković, M., Marković, R.,& Baltić, M. Ž.. (2016). Uticaj ishrane na masnokiselinski sastav goveđeg mesa. in 5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016 Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 85-92. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3754
Lukić M, Janjić J, Ivanović J, Đorđević J, Bošković M, Marković R, Baltić MŽ. Uticaj ishrane na masnokiselinski sastav goveđeg mesa. in 5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016. 2016;:85-92. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3754 .
Lukić, Mirjana, Janjić, Jelena, Ivanović, Jelena, Đorđević, Jasna, Bošković, Marija, Marković, Radmila, Baltić, Milan Ž., "Uticaj ishrane na masnokiselinski sastav goveđeg mesa" in 5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016 (2016):85-92, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3754 .