Приказ основних података о документу

dc.creatorLukić, Mirjana
dc.creatorJanjić, Jelena
dc.creatorIvanović, Jelena
dc.creatorĐorđević, Jasna
dc.creatorBošković, Marija
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.date.accessioned2024-03-14T11:47:40Z
dc.date.available2024-03-14T11:47:40Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.isbn978-86-80446-09-7
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3754
dc.description.abstractKoličina intramuskularne masti i njen masnokiselinski sastav, kao i biološki vredni proteini, mikroelementi i vitamini, predstavljaju ključne faktore koji doprinose hranljivoj vrednosti mesa. Veza između unosa zasićenih masnih kiselina i povećanja rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, doprinela je stavu da je uticaj mesa na zdravlje ljudi u najvećoj meri određen sadržajem masti i njenim masnokiselinskim sastavom. Prosečan sastav intramuskularne masti goveđeg mesa čine 45-48% zasićene masne kiseline (SFA), 35-45% mononezasićene masne kiseline (MUFA) i do 5% polinezasićene masne kiseline (PUFA). Masnokiselinski sastav goveđeg mesa zavisi od rase, genotipa, pola, starosti, ishrane životinja i uslova gajenja, ali je uticaj ishrane dominantan. Uprkos visokom nivou ruminalne biohidrogenizacije, ishrana predstavlja najefikasniju strategiju za poboljšanje masnokiselinskog profila goveđeg mesa. Osnovni cilj primene različitih režima ishrane je redukcija SFA i odnosa n-6/n-3 PUFA i istovremeno povećanje sadržaja n-3 PUFA i konjugovane linoleinske kiseline (CLA). Ishrana goveda na paši uslovljava veći sadržaj n-3 PUFA I ukupnih MUFA u odnosu na ishranu na bazi koncentrata, koja povećava sadržaj n-6 PUFA u intramuskularnoj masti, što je utvrđeno i našim ispitivanjima.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Fakultet veterinarske medicinesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.source5. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 3-4. novembar 2016sr
dc.subjectgoveđe mesosr
dc.subjectmasne kiselinesr
dc.subjectishranasr
dc.titleUticaj ishrane na masnokiselinski sastav goveđeg mesasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.spage85
dc.citation.epage92
dc.description.otherZbornik radovasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/11227/Uticaj_ishrane_na_masnokiselinski_pub_2016.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3754
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу