Ispitivanje mesnatosti trupova teladi različitih rasa
Meatiness examination of different breeds of calves carcass
Аутори
Prokopljević, MartinaBaltić, Branislav
Đurić, Jelena
Ivanović, Jelena
Marković, Radmila
Drljačić, Aleksandar
Baltić, Milan Ž.
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Месо игра важну улогу у исхрани људи, јер је намирница високе биолошке и
енергетске вредности. Телеће месо се рангира, а и издваја као посебно вредно због својих
органолептичких и нутритивних својстава. Циљ испитивања у оквиру овог рада био је
испитивање чинилаца од значаја за меснатост трупова телади. За остварење овог циља
постављени су задаци да се код женске телади домећег шареног говечета у типу
сименталца и телади холштајн фризијске расе (црно-бело говече) масе од 120 до 220 кг
старошћу од три до петмесеци испитају:маса телади пре клања;маса трупова телади пре и
после хлађења; рандман клања и кало хлађења. Сва мерења (маса животиња пре клања,
маса трупова пре и после хлађења, маса унутрашњих органа, маса коже) урађени су на
начин уобичајен за објекат у коме су извршена испитивањаРезултати су показали да маса
телади домаћегшареног говечета у типу сименталца пре клања била је од 100,0 до 178,0 кг,
а холштајн фризијске телади од 108,0 до 162,0 кг.Маса охлађених трупова те...лади
сименталца била је од 53,0 до 120,0 кг, а црно-беле телади од 62,0 до 98,0 кг. Рандман
клања телади сименталца био је у просеку 58,74 %, а црно-беле телади 59,74 %. Кало
хлађења трупова телади сименталца био је 2,13%, а црнобеле телади 1,83%.
Meat plays a significant role in the human nutrition, because of its high biological value
and energy. Beef meat is rated, and stand out as particularly valuable because of its organoleptic
and nutritional properties. The aim of this study was to investigate factors that can influence on
the meatiness of calves carcasses. To achieve this goal, some paremeters were examined in
female calves of domestic spotted breed type Simmental and Holstein-Friesian (black-white
cattle) weighing 120 to 220 kg, age three to five months. Weight of calves prior to slaughter,
calves carcass weight before and after the cooling, carcass yield and chilling were examined. All
measurements (animal weight before slaughter, carcass weight before and after the cooling, the
mass of internal organs, skin weight) were prepared in a manner conventional for the structure
where the tests was performed.
The results showed that the weight of Simmental calves before slaughter ranged from 100.0 to
178.0 kg, and... Holstein-Friesian calves from 108.0 to 162.0 kg. The mass of cold carcasses of
Simmental calves was from 53.0 to 120.0 kg, and black-and-white calves from 62.0 to 98.0 kg.
Slaughter of Simmental calves was on average 58.74%, and black-and-white calves 59.74%.
Chilling loss of Simmental calves carcasses was 2.13% and of black and white calves was 1.83%.
Кључне речи:
телад / раса / трупови / меснатост / calves / breed / carcass / meatinessИзвор:
19. godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Teslić, 11 - 14. jun, 2014, 2014, 65-66Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Напомена:
- Zbornik kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Prokopljević, Martina AU - Baltić, Branislav AU - Đurić, Jelena AU - Ivanović, Jelena AU - Marković, Radmila AU - Drljačić, Aleksandar AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2014 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3857 AB - Месо игра важну улогу у исхрани људи, јер је намирница високе биолошке и енергетске вредности. Телеће месо се рангира, а и издваја као посебно вредно због својих органолептичких и нутритивних својстава. Циљ испитивања у оквиру овог рада био је испитивање чинилаца од значаја за меснатост трупова телади. За остварење овог циља постављени су задаци да се код женске телади домећег шареног говечета у типу сименталца и телади холштајн фризијске расе (црно-бело говече) масе од 120 до 220 кг старошћу од три до петмесеци испитају:маса телади пре клања;маса трупова телади пре и после хлађења; рандман клања и кало хлађења. Сва мерења (маса животиња пре клања, маса трупова пре и после хлађења, маса унутрашњих органа, маса коже) урађени су на начин уобичајен за објекат у коме су извршена испитивањаРезултати су показали да маса телади домаћегшареног говечета у типу сименталца пре клања била је од 100,0 до 178,0 кг, а холштајн фризијске телади од 108,0 до 162,0 кг.Маса охлађених трупова телади сименталца била је од 53,0 до 120,0 кг, а црно-беле телади од 62,0 до 98,0 кг. Рандман клања телади сименталца био је у просеку 58,74 %, а црно-беле телади 59,74 %. Кало хлађења трупова телади сименталца био је 2,13%, а црнобеле телади 1,83%. AB - Meat plays a significant role in the human nutrition, because of its high biological value and energy. Beef meat is rated, and stand out as particularly valuable because of its organoleptic and nutritional properties. The aim of this study was to investigate factors that can influence on the meatiness of calves carcasses. To achieve this goal, some paremeters were examined in female calves of domestic spotted breed type Simmental and Holstein-Friesian (black-white cattle) weighing 120 to 220 kg, age three to five months. Weight of calves prior to slaughter, calves carcass weight before and after the cooling, carcass yield and chilling were examined. All measurements (animal weight before slaughter, carcass weight before and after the cooling, the mass of internal organs, skin weight) were prepared in a manner conventional for the structure where the tests was performed. The results showed that the weight of Simmental calves before slaughter ranged from 100.0 to 178.0 kg, and Holstein-Friesian calves from 108.0 to 162.0 kg. The mass of cold carcasses of Simmental calves was from 53.0 to 120.0 kg, and black-and-white calves from 62.0 to 98.0 kg. Slaughter of Simmental calves was on average 58.74%, and black-and-white calves 59.74%. Chilling loss of Simmental calves carcasses was 2.13% and of black and white calves was 1.83%. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 19. godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Teslić, 11 - 14. jun, 2014 T1 - Ispitivanje mesnatosti trupova teladi različitih rasa T1 - Meatiness examination of different breeds of calves carcass SP - 65 EP - 66 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3857 ER -
@conference{ author = "Prokopljević, Martina and Baltić, Branislav and Đurić, Jelena and Ivanović, Jelena and Marković, Radmila and Drljačić, Aleksandar and Baltić, Milan Ž.", year = "2014", abstract = "Месо игра важну улогу у исхрани људи, јер је намирница високе биолошке и енергетске вредности. Телеће месо се рангира, а и издваја као посебно вредно због својих органолептичких и нутритивних својстава. Циљ испитивања у оквиру овог рада био је испитивање чинилаца од значаја за меснатост трупова телади. За остварење овог циља постављени су задаци да се код женске телади домећег шареног говечета у типу сименталца и телади холштајн фризијске расе (црно-бело говече) масе од 120 до 220 кг старошћу од три до петмесеци испитају:маса телади пре клања;маса трупова телади пре и после хлађења; рандман клања и кало хлађења. Сва мерења (маса животиња пре клања, маса трупова пре и после хлађења, маса унутрашњих органа, маса коже) урађени су на начин уобичајен за објекат у коме су извршена испитивањаРезултати су показали да маса телади домаћегшареног говечета у типу сименталца пре клања била је од 100,0 до 178,0 кг, а холштајн фризијске телади од 108,0 до 162,0 кг.Маса охлађених трупова телади сименталца била је од 53,0 до 120,0 кг, а црно-беле телади од 62,0 до 98,0 кг. Рандман клања телади сименталца био је у просеку 58,74 %, а црно-беле телади 59,74 %. Кало хлађења трупова телади сименталца био је 2,13%, а црнобеле телади 1,83%., Meat plays a significant role in the human nutrition, because of its high biological value and energy. Beef meat is rated, and stand out as particularly valuable because of its organoleptic and nutritional properties. The aim of this study was to investigate factors that can influence on the meatiness of calves carcasses. To achieve this goal, some paremeters were examined in female calves of domestic spotted breed type Simmental and Holstein-Friesian (black-white cattle) weighing 120 to 220 kg, age three to five months. Weight of calves prior to slaughter, calves carcass weight before and after the cooling, carcass yield and chilling were examined. All measurements (animal weight before slaughter, carcass weight before and after the cooling, the mass of internal organs, skin weight) were prepared in a manner conventional for the structure where the tests was performed. The results showed that the weight of Simmental calves before slaughter ranged from 100.0 to 178.0 kg, and Holstein-Friesian calves from 108.0 to 162.0 kg. The mass of cold carcasses of Simmental calves was from 53.0 to 120.0 kg, and black-and-white calves from 62.0 to 98.0 kg. Slaughter of Simmental calves was on average 58.74%, and black-and-white calves 59.74%. Chilling loss of Simmental calves carcasses was 2.13% and of black and white calves was 1.83%.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "19. godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Teslić, 11 - 14. jun, 2014", title = "Ispitivanje mesnatosti trupova teladi različitih rasa, Meatiness examination of different breeds of calves carcass", pages = "65-66", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3857" }
Prokopljević, M., Baltić, B., Đurić, J., Ivanović, J., Marković, R., Drljačić, A.,& Baltić, M. Ž.. (2014). Ispitivanje mesnatosti trupova teladi različitih rasa. in 19. godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Teslić, 11 - 14. jun, 2014 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 65-66. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3857
Prokopljević M, Baltić B, Đurić J, Ivanović J, Marković R, Drljačić A, Baltić MŽ. Ispitivanje mesnatosti trupova teladi različitih rasa. in 19. godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Teslić, 11 - 14. jun, 2014. 2014;:65-66. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3857 .
Prokopljević, Martina, Baltić, Branislav, Đurić, Jelena, Ivanović, Jelena, Marković, Radmila, Drljačić, Aleksandar, Baltić, Milan Ž., "Ispitivanje mesnatosti trupova teladi različitih rasa" in 19. godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Teslić, 11 - 14. jun, 2014 (2014):65-66, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3857 .