Stanje i perspektive razvoja svinjarstva
Abstract
Узгој свиња представља важну сточарску грану у пољопривредној
производњи и укупној економији Републике Српске. Свињарство има индиректну
значајну улогу у оплемењивању ратарских гајених биљака. Ранија,
традиционална производња свиња била је заснована на отвореном систему
држања, коришћењу природних ресурса пашњака и шума уз мале количине
кукуруза и других житарица. Развој друштва, миграције људи у градове,
напуштање села и пољопривредне производње, довели су до потребе за
примјеном нових технологија у пољопривредној производњи и напуштања
традиционалне производње.
Домаћа производња свиња и свињског меса недовољна је за задовољавање
потреба, било да се ради о потребама становништва или потребама
месне индустрије. То је, прије свега, резултат историјских догађаја у
последњих тридесетак година, који су обиљежили друштвене и економске
промјене, попут транзицију власништва, миграције становништва, спорог
рјешавања структурних питања у укупном привредном и економском
развоју. П...ољопривредна производња је дио наведених проблема, и тешко ју
је изузети из укупних, сложених односа који су још увијек значајно изражени. Сточарство једне земље огледало је укупне пољопривредне производње.
Нема развијене аграрне земље без развијеног сточарства. Преко сточарства
умножава се вриједност биљне производње, посебно култура које се користе
за исхрану животиња. У свијету, нарочито у развијеним европским земљама
продуктивност у сточарству је на врло високом нивоу. У нашим условима
производње, са низом неријешених питања и потешкоћа које су препуштене
на одговорност произвођачима, потребно је много труда, знања и новаца
како би се приближили, а потом и пратили нивое производње европских
земаља. Односи на слободном тржишту познају искључиво конкурентност
производа, било да је ријеч о квалитету или цијени коју треба да плати купац.
Произвођачима свиња у нашој земљи потребни су различити видови
подршке, попут подршке инвестицијама, технологијама узгоја, расном
саставу свиња, репродукцији и селекцији, здравственој заштити, припреми
хранива и др. Стручна подршка неопходна је и по другим питањима, као
што су укрупњавање производње, односи са месном индустријом и
произвођачима хране за свиње, подизање квалитета свињских полутки и
свињског меса у цјелинини, као и отклањање баријера за извоз и излазак на
међународно тржиште.
Потрошачи су важан вриједносни барометар производње. Данашњи европски
потрошачи траже квалитетан производ, здравствено безбједан и
контролисан уз што нижу куповну цијену. Истим принципима се, све више,
руководе и домаћи потрошачи. То значи да су изазови који стоје пред
произвођачима свиња и свињског меса, изузетно велики и без добро
организоване производње, али и система подршке, домаћи произвођачи
неће, за дуго времена, достићи технолошки ниво производње и продуктивност
узгајивача свиња у сточарско развијеним земљама. Ради тога, свињарској
производњи, која хоће да постане конкурентна, неопходни су различити
видови подршке, првенствено стручни и финансијски.
Keywords:
Свињарство / технологија држања и узгоја / исхрана / квалитет свињског меса / положај на тржишту / мјере подршкеSource:
Prehrambeni i ekonomski značaj stočarstva, 2022, 121-166Publisher:
- Banja Luka : Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - CHAP AU - Bojkovski, Jovan AU - Trkulja, Rodoljub PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3874 AB - Узгој свиња представља важну сточарску грану у пољопривредној производњи и укупној економији Републике Српске. Свињарство има индиректну значајну улогу у оплемењивању ратарских гајених биљака. Ранија, традиционална производња свиња била је заснована на отвореном систему држања, коришћењу природних ресурса пашњака и шума уз мале количине кукуруза и других житарица. Развој друштва, миграције људи у градове, напуштање села и пољопривредне производње, довели су до потребе за примјеном нових технологија у пољопривредној производњи и напуштања традиционалне производње. Домаћа производња свиња и свињског меса недовољна је за задовољавање потреба, било да се ради о потребама становништва или потребама месне индустрије. То је, прије свега, резултат историјских догађаја у последњих тридесетак година, који су обиљежили друштвене и економске промјене, попут транзицију власништва, миграције становништва, спорог рјешавања структурних питања у укупном привредном и економском развоју. Пољопривредна производња је дио наведених проблема, и тешко ју је изузети из укупних, сложених односа који су још увијек значајно изражени. Сточарство једне земље огледало је укупне пољопривредне производње. Нема развијене аграрне земље без развијеног сточарства. Преко сточарства умножава се вриједност биљне производње, посебно култура које се користе за исхрану животиња. У свијету, нарочито у развијеним европским земљама продуктивност у сточарству је на врло високом нивоу. У нашим условима производње, са низом неријешених питања и потешкоћа које су препуштене на одговорност произвођачима, потребно је много труда, знања и новаца како би се приближили, а потом и пратили нивое производње европских земаља. Односи на слободном тржишту познају искључиво конкурентност производа, било да је ријеч о квалитету или цијени коју треба да плати купац. Произвођачима свиња у нашој земљи потребни су различити видови подршке, попут подршке инвестицијама, технологијама узгоја, расном саставу свиња, репродукцији и селекцији, здравственој заштити, припреми хранива и др. Стручна подршка неопходна је и по другим питањима, као што су укрупњавање производње, односи са месном индустријом и произвођачима хране за свиње, подизање квалитета свињских полутки и свињског меса у цјелинини, као и отклањање баријера за извоз и излазак на међународно тржиште. Потрошачи су важан вриједносни барометар производње. Данашњи европски потрошачи траже квалитетан производ, здравствено безбједан и контролисан уз што нижу куповну цијену. Истим принципима се, све више, руководе и домаћи потрошачи. То значи да су изазови који стоје пред произвођачима свиња и свињског меса, изузетно велики и без добро организоване производње, али и система подршке, домаћи произвођачи неће, за дуго времена, достићи технолошки ниво производње и продуктивност узгајивача свиња у сточарско развијеним земљама. Ради тога, свињарској производњи, која хоће да постане конкурентна, неопходни су различити видови подршке, првенствено стручни и финансијски. PB - Banja Luka : Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske T2 - Prehrambeni i ekonomski značaj stočarstva T1 - Stanje i perspektive razvoja svinjarstva SP - 121 EP - 166 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3874 ER -
@inbook{ author = "Bojkovski, Jovan and Trkulja, Rodoljub", year = "2022", abstract = "Узгој свиња представља важну сточарску грану у пољопривредној производњи и укупној економији Републике Српске. Свињарство има индиректну значајну улогу у оплемењивању ратарских гајених биљака. Ранија, традиционална производња свиња била је заснована на отвореном систему држања, коришћењу природних ресурса пашњака и шума уз мале количине кукуруза и других житарица. Развој друштва, миграције људи у градове, напуштање села и пољопривредне производње, довели су до потребе за примјеном нових технологија у пољопривредној производњи и напуштања традиционалне производње. Домаћа производња свиња и свињског меса недовољна је за задовољавање потреба, било да се ради о потребама становништва или потребама месне индустрије. То је, прије свега, резултат историјских догађаја у последњих тридесетак година, који су обиљежили друштвене и економске промјене, попут транзицију власништва, миграције становништва, спорог рјешавања структурних питања у укупном привредном и економском развоју. Пољопривредна производња је дио наведених проблема, и тешко ју је изузети из укупних, сложених односа који су још увијек значајно изражени. Сточарство једне земље огледало је укупне пољопривредне производње. Нема развијене аграрне земље без развијеног сточарства. Преко сточарства умножава се вриједност биљне производње, посебно култура које се користе за исхрану животиња. У свијету, нарочито у развијеним европским земљама продуктивност у сточарству је на врло високом нивоу. У нашим условима производње, са низом неријешених питања и потешкоћа које су препуштене на одговорност произвођачима, потребно је много труда, знања и новаца како би се приближили, а потом и пратили нивое производње европских земаља. Односи на слободном тржишту познају искључиво конкурентност производа, било да је ријеч о квалитету или цијени коју треба да плати купац. Произвођачима свиња у нашој земљи потребни су различити видови подршке, попут подршке инвестицијама, технологијама узгоја, расном саставу свиња, репродукцији и селекцији, здравственој заштити, припреми хранива и др. Стручна подршка неопходна је и по другим питањима, као што су укрупњавање производње, односи са месном индустријом и произвођачима хране за свиње, подизање квалитета свињских полутки и свињског меса у цјелинини, као и отклањање баријера за извоз и излазак на међународно тржиште. Потрошачи су важан вриједносни барометар производње. Данашњи европски потрошачи траже квалитетан производ, здравствено безбједан и контролисан уз што нижу куповну цијену. Истим принципима се, све више, руководе и домаћи потрошачи. То значи да су изазови који стоје пред произвођачима свиња и свињског меса, изузетно велики и без добро организоване производње, али и система подршке, домаћи произвођачи неће, за дуго времена, достићи технолошки ниво производње и продуктивност узгајивача свиња у сточарско развијеним земљама. Ради тога, свињарској производњи, која хоће да постане конкурентна, неопходни су различити видови подршке, првенствено стручни и финансијски.", publisher = "Banja Luka : Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske", journal = "Prehrambeni i ekonomski značaj stočarstva", booktitle = "Stanje i perspektive razvoja svinjarstva", pages = "121-166", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3874" }
Bojkovski, J.,& Trkulja, R.. (2022). Stanje i perspektive razvoja svinjarstva. in Prehrambeni i ekonomski značaj stočarstva Banja Luka : Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske., 121-166. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3874
Bojkovski J, Trkulja R. Stanje i perspektive razvoja svinjarstva. in Prehrambeni i ekonomski značaj stočarstva. 2022;:121-166. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3874 .
Bojkovski, Jovan, Trkulja, Rodoljub, "Stanje i perspektive razvoja svinjarstva" in Prehrambeni i ekonomski značaj stočarstva (2022):121-166, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3874 .