Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane
Possibilities of creating meat products as functional food
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Funkcionalna hrana predstavlja namirnice koje pored osnovnih hranljivih materija sadrže i sastojke za koje je dokazano da pozitivno utiču na zdravlje ljudi, kao što su probiotici, prebiotici, sinbiotici, antioksidansi, strukturni lipidi, polinezasićene masne kiseline, bioaktivni peptidi, dijetna vlakna, mineralne materije, mikroelementi i vitamini. Dizajniranje proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane zasniva se na primeni navedenih dodataka, ali i smanjenju sadržaja masnog tkiva i kuhinjske soli kao potencijalno štetnih komponenti. Poznato je da i samo meso, pored osnovnih sastojaka (proteina, masti, vitamina i minerala) sadrži i bioaktivne materije koje ostvaruju niz povoljnih efekata na zdravlje konzumenata. Tu se ubrajaju L-karnitin, koenzim Q10, karnozin, anserin, taurin, kreatin, glutation, α-liponska kiselina, konjugovana linolna kiselina i bioaktivni peptidi. Poseban potencijal da se izrađuju kao funkcionalna hrana imaju fermentisane kobasice jer se ne obrađuju toplotom, tako d...a vredni sastojci mesa ostaju bitnije nepromenjeni, ali takođe poseban značaj ima mogućnost upotrebe probotskih bakterija. Kao zamena za masno tkivo može da se koristi prebiotik inulin jer formira stabilan gel bele boje, bez mirisa i ukusa, tako da uspešno “imitira” komadiće masnog tkiva u nadevu. Masnokiselinski sastav ovih kobasica može da se poboljša upotrebom biljnih ulja bogatih omega-3 masnim kiselinama koja se dodaju u obliku emulzija sa proteinskim dodacima ili inulinom. Od zamena za so, uspešno mogu da se koriste kalijumove i kalcijumove soli (hloridi, laktati) čime se značajno smanjuje sadržaj natrijuma u proizvodu. U proizvodnji funkcionalnih barenih kobasica ide se u pravcu povećanja količine mesa i smanjenje količine masnog tkiva, kao i obogaćenja omega-3 masnim kiselinama, fitosterolima i antioksidansima. Kao zamena za masti mogu da se koriste biljna ulja, koja su ujedno i značajan izvor omega -3 masnih kiselina kao i fitosterola, a isto tako i inulin u obliku suspenzije. Kod barenih kobasica je posebno značajna mogučnost dodataka prirodnih antioksidanasa kao što je likopen i alge (spirulina), koji se zbog intenzivne boje (crvene, odnosno zelene) dodaju posredstvom nekog nosača (jestivi želatin) tako da u proizvodima “imitiraju” komadiće povrća. Pošto se barene i kuvane kobasice obrađuju toplotom, upotreba probiotskih bakterija kod ovih proizvoda nema značaja.
Кључне речи:
funkcionalna hrana / proizvodi od mesa / fermentsiane kobasice / barene kobasiceИзвор:
22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017, 2017, 85-86Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46009)
Напомена:
- Zbornik kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Vasilev, Dragan AU - Glišić, Marija AU - Karabasil, Neđeljko AU - Dimitrijević, Mirjana AU - Teodorović, Vlado PY - 2017 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3876 AB - Funkcionalna hrana predstavlja namirnice koje pored osnovnih hranljivih materija sadrže i sastojke za koje je dokazano da pozitivno utiču na zdravlje ljudi, kao što su probiotici, prebiotici, sinbiotici, antioksidansi, strukturni lipidi, polinezasićene masne kiseline, bioaktivni peptidi, dijetna vlakna, mineralne materije, mikroelementi i vitamini. Dizajniranje proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane zasniva se na primeni navedenih dodataka, ali i smanjenju sadržaja masnog tkiva i kuhinjske soli kao potencijalno štetnih komponenti. Poznato je da i samo meso, pored osnovnih sastojaka (proteina, masti, vitamina i minerala) sadrži i bioaktivne materije koje ostvaruju niz povoljnih efekata na zdravlje konzumenata. Tu se ubrajaju L-karnitin, koenzim Q10, karnozin, anserin, taurin, kreatin, glutation, α-liponska kiselina, konjugovana linolna kiselina i bioaktivni peptidi. Poseban potencijal da se izrađuju kao funkcionalna hrana imaju fermentisane kobasice jer se ne obrađuju toplotom, tako da vredni sastojci mesa ostaju bitnije nepromenjeni, ali takođe poseban značaj ima mogućnost upotrebe probotskih bakterija. Kao zamena za masno tkivo može da se koristi prebiotik inulin jer formira stabilan gel bele boje, bez mirisa i ukusa, tako da uspešno “imitira” komadiće masnog tkiva u nadevu. Masnokiselinski sastav ovih kobasica može da se poboljša upotrebom biljnih ulja bogatih omega-3 masnim kiselinama koja se dodaju u obliku emulzija sa proteinskim dodacima ili inulinom. Od zamena za so, uspešno mogu da se koriste kalijumove i kalcijumove soli (hloridi, laktati) čime se značajno smanjuje sadržaj natrijuma u proizvodu. U proizvodnji funkcionalnih barenih kobasica ide se u pravcu povećanja količine mesa i smanjenje količine masnog tkiva, kao i obogaćenja omega-3 masnim kiselinama, fitosterolima i antioksidansima. Kao zamena za masti mogu da se koriste biljna ulja, koja su ujedno i značajan izvor omega -3 masnih kiselina kao i fitosterola, a isto tako i inulin u obliku suspenzije. Kod barenih kobasica je posebno značajna mogučnost dodataka prirodnih antioksidanasa kao što je likopen i alge (spirulina), koji se zbog intenzivne boje (crvene, odnosno zelene) dodaju posredstvom nekog nosača (jestivi želatin) tako da u proizvodima “imitiraju” komadiće povrća. Pošto se barene i kuvane kobasice obrađuju toplotom, upotreba probiotskih bakterija kod ovih proizvoda nema značaja. PB - Banja Luka : Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske C3 - 22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017 T1 - Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane T1 - Possibilities of creating meat products as functional food SP - 85 EP - 86 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3876 ER -
@conference{ author = "Vasilev, Dragan and Glišić, Marija and Karabasil, Neđeljko and Dimitrijević, Mirjana and Teodorović, Vlado", year = "2017", abstract = "Funkcionalna hrana predstavlja namirnice koje pored osnovnih hranljivih materija sadrže i sastojke za koje je dokazano da pozitivno utiču na zdravlje ljudi, kao što su probiotici, prebiotici, sinbiotici, antioksidansi, strukturni lipidi, polinezasićene masne kiseline, bioaktivni peptidi, dijetna vlakna, mineralne materije, mikroelementi i vitamini. Dizajniranje proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane zasniva se na primeni navedenih dodataka, ali i smanjenju sadržaja masnog tkiva i kuhinjske soli kao potencijalno štetnih komponenti. Poznato je da i samo meso, pored osnovnih sastojaka (proteina, masti, vitamina i minerala) sadrži i bioaktivne materije koje ostvaruju niz povoljnih efekata na zdravlje konzumenata. Tu se ubrajaju L-karnitin, koenzim Q10, karnozin, anserin, taurin, kreatin, glutation, α-liponska kiselina, konjugovana linolna kiselina i bioaktivni peptidi. Poseban potencijal da se izrađuju kao funkcionalna hrana imaju fermentisane kobasice jer se ne obrađuju toplotom, tako da vredni sastojci mesa ostaju bitnije nepromenjeni, ali takođe poseban značaj ima mogućnost upotrebe probotskih bakterija. Kao zamena za masno tkivo može da se koristi prebiotik inulin jer formira stabilan gel bele boje, bez mirisa i ukusa, tako da uspešno “imitira” komadiće masnog tkiva u nadevu. Masnokiselinski sastav ovih kobasica može da se poboljša upotrebom biljnih ulja bogatih omega-3 masnim kiselinama koja se dodaju u obliku emulzija sa proteinskim dodacima ili inulinom. Od zamena za so, uspešno mogu da se koriste kalijumove i kalcijumove soli (hloridi, laktati) čime se značajno smanjuje sadržaj natrijuma u proizvodu. U proizvodnji funkcionalnih barenih kobasica ide se u pravcu povećanja količine mesa i smanjenje količine masnog tkiva, kao i obogaćenja omega-3 masnim kiselinama, fitosterolima i antioksidansima. Kao zamena za masti mogu da se koriste biljna ulja, koja su ujedno i značajan izvor omega -3 masnih kiselina kao i fitosterola, a isto tako i inulin u obliku suspenzije. Kod barenih kobasica je posebno značajna mogučnost dodataka prirodnih antioksidanasa kao što je likopen i alge (spirulina), koji se zbog intenzivne boje (crvene, odnosno zelene) dodaju posredstvom nekog nosača (jestivi želatin) tako da u proizvodima “imitiraju” komadiće povrća. Pošto se barene i kuvane kobasice obrađuju toplotom, upotreba probiotskih bakterija kod ovih proizvoda nema značaja.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske", journal = "22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017", title = "Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane, Possibilities of creating meat products as functional food", pages = "85-86", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3876" }
Vasilev, D., Glišić, M., Karabasil, N., Dimitrijević, M.,& Teodorović, V.. (2017). Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane. in 22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017 Banja Luka : Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske., 85-86. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3876
Vasilev D, Glišić M, Karabasil N, Dimitrijević M, Teodorović V. Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane. in 22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017. 2017;:85-86. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3876 .
Vasilev, Dragan, Glišić, Marija, Karabasil, Neđeljko, Dimitrijević, Mirjana, Teodorović, Vlado, "Mogućnosti izrade proizvoda od mesa kao funkcionalne hrane" in 22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017 (2017):85-86, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3876 .