Primena enrofloksacina u živinarstvu kao potencijalni rizik za bezbednost hrane - rezidue veterinarskih lekova u jestivim tkivima*
Usage of enrofloxacin in poultry production as a potential risk for food safety – veterinary drugs residues in edible tissues
Апстракт
Danas su u nauci o bezbednosti hrane definisane dve glavne opasnosti koje nastaju kao direktna posledica primene antimikrobnih lekova: rezidue u jestivim tkivima i razvijanje rezistencije zoonotskih patogena. Enrofloksacin, antimikrobni lek iz grupe fluorohinolona, u Srbiji je registrovan za upotrebu kod živine. Cilj naših ispitivanja bio je eliminisanje rizika za zdravlje potrošača na osnovu praćenja količina rezidua enrofloksacina i njegovog glavnog metabolita ciprofloksacina u tkivima lečenih brojlera. U ogledu je ispitano prisustvo rezidua u mesu i jetri pilića koji su tretirani propisanim, terapijskim dozama enrofloksacina. Sadržaj rezidua je ispitan mikrobiološkom inhibitornom i HPLC/Fl metodom. Tokom pet dana aplikovanja leka i prva tri dana karence, koncentracije enrofloksacina i ciprofloksacina su bile veće od MDK vrednosti (MDK – maksimalno dozvoljene količine), propisanih u EU. Nakon propisanog aplikovanja enrofloksacina, sadržaj rezidua u jestivim tkivima smanjuje se ...do dozvoljenih količina (manje od MDK), tokom propisanog perioda karence od sedam dana. Međutim, i posle isteka karence rezidue se zadržavaju u jestivim tkivima u dužem vremenskom periodu. Rezidue enrofloksacina mogu da se dokažu u mesu sve do devetog dana nakon prekida terapije, dok se u jetri zadržavaju mnogo duže. Tek 22. dana posle prekida terapije nije potvrđeno prisustvo rezidua u jetri.
Кључне речи:
bezbednost hrane / enrofloksacin / živina / rezidue / rizikИзвор:
Tehnologija mesa, 2009, 50, 3-4, 189-194Издавач:
- Beograd : Institut za higijenu i tehnologiju mesa
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Petrović, Jelena AU - Stefanović, Srđan AU - Baltić, Milan Ž. AU - Ratajac, Radomir AU - Rackov, Olga PY - 2009 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3889 AB - Danas su u nauci o bezbednosti hrane definisane dve glavne opasnosti koje nastaju kao direktna posledica primene antimikrobnih lekova: rezidue u jestivim tkivima i razvijanje rezistencije zoonotskih patogena. Enrofloksacin, antimikrobni lek iz grupe fluorohinolona, u Srbiji je registrovan za upotrebu kod živine. Cilj naših ispitivanja bio je eliminisanje rizika za zdravlje potrošača na osnovu praćenja količina rezidua enrofloksacina i njegovog glavnog metabolita ciprofloksacina u tkivima lečenih brojlera. U ogledu je ispitano prisustvo rezidua u mesu i jetri pilića koji su tretirani propisanim, terapijskim dozama enrofloksacina. Sadržaj rezidua je ispitan mikrobiološkom inhibitornom i HPLC/Fl metodom. Tokom pet dana aplikovanja leka i prva tri dana karence, koncentracije enrofloksacina i ciprofloksacina su bile veće od MDK vrednosti (MDK – maksimalno dozvoljene količine), propisanih u EU. Nakon propisanog aplikovanja enrofloksacina, sadržaj rezidua u jestivim tkivima smanjuje se do dozvoljenih količina (manje od MDK), tokom propisanog perioda karence od sedam dana. Međutim, i posle isteka karence rezidue se zadržavaju u jestivim tkivima u dužem vremenskom periodu. Rezidue enrofloksacina mogu da se dokažu u mesu sve do devetog dana nakon prekida terapije, dok se u jetri zadržavaju mnogo duže. Tek 22. dana posle prekida terapije nije potvrđeno prisustvo rezidua u jetri. PB - Beograd : Institut za higijenu i tehnologiju mesa T2 - Tehnologija mesa T1 - Primena enrofloksacina u živinarstvu kao potencijalni rizik za bezbednost hrane - rezidue veterinarskih lekova u jestivim tkivima* T1 - Usage of enrofloxacin in poultry production as a potential risk for food safety – veterinary drugs residues in edible tissues VL - 50 IS - 3-4 SP - 189 EP - 194 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3889 ER -
@article{ author = "Petrović, Jelena and Stefanović, Srđan and Baltić, Milan Ž. and Ratajac, Radomir and Rackov, Olga", year = "2009", abstract = "Danas su u nauci o bezbednosti hrane definisane dve glavne opasnosti koje nastaju kao direktna posledica primene antimikrobnih lekova: rezidue u jestivim tkivima i razvijanje rezistencije zoonotskih patogena. Enrofloksacin, antimikrobni lek iz grupe fluorohinolona, u Srbiji je registrovan za upotrebu kod živine. Cilj naših ispitivanja bio je eliminisanje rizika za zdravlje potrošača na osnovu praćenja količina rezidua enrofloksacina i njegovog glavnog metabolita ciprofloksacina u tkivima lečenih brojlera. U ogledu je ispitano prisustvo rezidua u mesu i jetri pilića koji su tretirani propisanim, terapijskim dozama enrofloksacina. Sadržaj rezidua je ispitan mikrobiološkom inhibitornom i HPLC/Fl metodom. Tokom pet dana aplikovanja leka i prva tri dana karence, koncentracije enrofloksacina i ciprofloksacina su bile veće od MDK vrednosti (MDK – maksimalno dozvoljene količine), propisanih u EU. Nakon propisanog aplikovanja enrofloksacina, sadržaj rezidua u jestivim tkivima smanjuje se do dozvoljenih količina (manje od MDK), tokom propisanog perioda karence od sedam dana. Međutim, i posle isteka karence rezidue se zadržavaju u jestivim tkivima u dužem vremenskom periodu. Rezidue enrofloksacina mogu da se dokažu u mesu sve do devetog dana nakon prekida terapije, dok se u jetri zadržavaju mnogo duže. Tek 22. dana posle prekida terapije nije potvrđeno prisustvo rezidua u jetri.", publisher = "Beograd : Institut za higijenu i tehnologiju mesa", journal = "Tehnologija mesa", title = "Primena enrofloksacina u živinarstvu kao potencijalni rizik za bezbednost hrane - rezidue veterinarskih lekova u jestivim tkivima*, Usage of enrofloxacin in poultry production as a potential risk for food safety – veterinary drugs residues in edible tissues", volume = "50", number = "3-4", pages = "189-194", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3889" }
Petrović, J., Stefanović, S., Baltić, M. Ž., Ratajac, R.,& Rackov, O.. (2009). Primena enrofloksacina u živinarstvu kao potencijalni rizik za bezbednost hrane - rezidue veterinarskih lekova u jestivim tkivima*. in Tehnologija mesa Beograd : Institut za higijenu i tehnologiju mesa., 50(3-4), 189-194. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3889
Petrović J, Stefanović S, Baltić MŽ, Ratajac R, Rackov O. Primena enrofloksacina u živinarstvu kao potencijalni rizik za bezbednost hrane - rezidue veterinarskih lekova u jestivim tkivima*. in Tehnologija mesa. 2009;50(3-4):189-194. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3889 .
Petrović, Jelena, Stefanović, Srđan, Baltić, Milan Ž., Ratajac, Radomir, Rackov, Olga, "Primena enrofloksacina u živinarstvu kao potencijalni rizik za bezbednost hrane - rezidue veterinarskih lekova u jestivim tkivima*" in Tehnologija mesa, 50, no. 3-4 (2009):189-194, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3889 .