Mikotoksini-hazard u lancu ishrane
Apstrakt
Mikotoksini su toksični sekundarni metaboliti većeg broja saprofitskih plesni koji u organizam životinja i ljudi najčešće dospevaju putem kontaminirane hrane infestirane sporama, konidijama i/ili fragmentima micelijuma. Alimentarnim unošenjem toksina gljivica u organizam životinja i ljudi nastaju intoksikacije, tzv. mikotoksikoze koje, s
obzirom na to da su vezane za hranu, mogu da poprime široke razmere. Štete u stočarstru koje nastaju usled mikotoksikoza mogu da budu velike. Ispoljavaju se u vidu direktnih gubitaka zbog uginjavanja životinja ili, još češće, nastaju indirektno usled pada proizvodnih i reproduktivnih sposobnosti životinja. Zbog iskorišćavanja hranljivih sastojaka substrata, rast gljivica značajno smanjuje sadržaj suve materije hrane, a smatra se da redukcija masti i ugljenih hidrata, nastala kao posledica prisustva i razvoja plesni u hrani, izaziva smanjenje količine metaboličke energije. Poseban problem predstavlja mogućnost da se u organizmu životinja koje su konz...umirale hranu kontaminiranu mikotoksinima mogu da nađu rezidue mikotoksina u različitim količinama, pa može da dođe do ispoljavanja štetnih efekata i kod ljudi.
Ključne reči:
hrana za životinje / mikotoksini / hrana za ljudeIzvor:
4. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, Beograd, 6-7. novembar 2014, 2014, 19-30Izdavač:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine
Napomena:
- Zbornik radova
Kolekcije
Institucija/grupa
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Šefer, Dragan AU - Radulović, Stamen AU - Petrujkić, Branko AU - Marković, Radmila AU - Popović, Milka PY - 2014 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3892 AB - Mikotoksini su toksični sekundarni metaboliti većeg broja saprofitskih plesni koji u organizam životinja i ljudi najčešće dospevaju putem kontaminirane hrane infestirane sporama, konidijama i/ili fragmentima micelijuma. Alimentarnim unošenjem toksina gljivica u organizam životinja i ljudi nastaju intoksikacije, tzv. mikotoksikoze koje, s obzirom na to da su vezane za hranu, mogu da poprime široke razmere. Štete u stočarstru koje nastaju usled mikotoksikoza mogu da budu velike. Ispoljavaju se u vidu direktnih gubitaka zbog uginjavanja životinja ili, još češće, nastaju indirektno usled pada proizvodnih i reproduktivnih sposobnosti životinja. Zbog iskorišćavanja hranljivih sastojaka substrata, rast gljivica značajno smanjuje sadržaj suve materije hrane, a smatra se da redukcija masti i ugljenih hidrata, nastala kao posledica prisustva i razvoja plesni u hrani, izaziva smanjenje količine metaboličke energije. Poseban problem predstavlja mogućnost da se u organizmu životinja koje su konzumirale hranu kontaminiranu mikotoksinima mogu da nađu rezidue mikotoksina u različitim količinama, pa može da dođe do ispoljavanja štetnih efekata i kod ljudi. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine C3 - 4. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, Beograd, 6-7. novembar 2014 T1 - Mikotoksini-hazard u lancu ishrane SP - 19 EP - 30 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3892 ER -
@conference{ author = "Šefer, Dragan and Radulović, Stamen and Petrujkić, Branko and Marković, Radmila and Popović, Milka", year = "2014", abstract = "Mikotoksini su toksični sekundarni metaboliti većeg broja saprofitskih plesni koji u organizam životinja i ljudi najčešće dospevaju putem kontaminirane hrane infestirane sporama, konidijama i/ili fragmentima micelijuma. Alimentarnim unošenjem toksina gljivica u organizam životinja i ljudi nastaju intoksikacije, tzv. mikotoksikoze koje, s obzirom na to da su vezane za hranu, mogu da poprime široke razmere. Štete u stočarstru koje nastaju usled mikotoksikoza mogu da budu velike. Ispoljavaju se u vidu direktnih gubitaka zbog uginjavanja životinja ili, još češće, nastaju indirektno usled pada proizvodnih i reproduktivnih sposobnosti životinja. Zbog iskorišćavanja hranljivih sastojaka substrata, rast gljivica značajno smanjuje sadržaj suve materije hrane, a smatra se da redukcija masti i ugljenih hidrata, nastala kao posledica prisustva i razvoja plesni u hrani, izaziva smanjenje količine metaboličke energije. Poseban problem predstavlja mogućnost da se u organizmu životinja koje su konzumirale hranu kontaminiranu mikotoksinima mogu da nađu rezidue mikotoksina u različitim količinama, pa može da dođe do ispoljavanja štetnih efekata i kod ljudi.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine", journal = "4. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, Beograd, 6-7. novembar 2014", title = "Mikotoksini-hazard u lancu ishrane", pages = "19-30", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3892" }
Šefer, D., Radulović, S., Petrujkić, B., Marković, R.,& Popović, M.. (2014). Mikotoksini-hazard u lancu ishrane. in 4. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, Beograd, 6-7. novembar 2014 Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 19-30. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3892
Šefer D, Radulović S, Petrujkić B, Marković R, Popović M. Mikotoksini-hazard u lancu ishrane. in 4. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, Beograd, 6-7. novembar 2014. 2014;:19-30. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3892 .
Šefer, Dragan, Radulović, Stamen, Petrujkić, Branko, Marković, Radmila, Popović, Milka, "Mikotoksini-hazard u lancu ishrane" in 4. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, Beograd, 6-7. novembar 2014 (2014):19-30, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3892 .