Mikrobiološka čistoća u lancu hrane
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Pored mikrobioloških kriterijuma za hranu (kriterijumi bezbjednosti hrane i kriterijumi higijene u procesu proizvodnje), mikrobiološki kriterijumi čistoće su veoma važna karika u mikrobiologiji lanca hrane. Uzorci briseva opreme, uređaja, pribora, radnih površina, radne odjeće i ruku radnika u proizvodnji, preradi i prometu u objektima i prevoznim sredstvima koji dolaze u kontakt s hranom, gdje postoji opasnost od pojave i širenja zarazne bolesti, korišćeni su za ispitivanje. Ispitivani uzorci potiču iz objekata za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane, restorana i drugih ugostiteljskih objekata u kojima se služi hrana, objekata u oblasti vaspitanja, obrazovanja i socijalne zaštite (objekti za smještaj lica) i prevoznih sredstava koja dolaze u kontakt s hranom. Ispitivanje je obavljeno tokom 2020. godine i obuhvatilo je 2.958 uzoraka. Laboratorijsko ispitivanje uzoraka brisevav vršeno je metodama BAS EN ISO 4833-1:2014, BAS EN ISO 21528-2:2018, BAS EN ISO 11290-1:2018 i BAS EN ISO ...6579-1:2018. Cilj istraživanja je da se procijeni stanje mikrobiološke čistoće u lancu hrane. Od ukupnog broja ispitanih uzoraka briseva, 94,22% je bilo zadovoljavajuće, a 5,78% je bilo nezadovoljavajuće. Posmatrano u odnosu na ukupan broj ispitanih uzoraka, 77,19% uzoraka je bilo nezadovoljavajuće zbog povećanog broja aerobnih mikroorganizama na 30°C, a 22,81% zbog povećanog broja Enterobacteriaceae. Patogeni Salmonella spp. i Listeria monocytogenes nisu izolovani ni u jednom uzorku brisa. Dobijeni rezultati ukazuju da je opšti nivo higijene u proizvodnji i distribuciji hrane na visokom nivou, posebno zbog odsustva patogena Salmonella spp. i Listeria monocytogenes, ali da i dalje postoji rizik od kontaminacije Enterobacteriaceae, koje su indikatori higijena procesa proizvodnje.
Кључне речи:
mikrobiološka čistoća / lanac hrane / broj mikroorganizama / Enterobacteriaceae / Salmonella / Listeria monocytogenesИзвор:
Veterinarski žurnal Republike Srpske, 2023, 23, 1-2, 130-142Издавач:
- Banja Luka : JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan"
Напомена:
- Related to an English-language version of the following article: https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3916
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Golić, Bojan AU - Nedić, Drago N. AU - Kasagić, Dragan AU - Jamaković, Amela PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3915 AB - Pored mikrobioloških kriterijuma za hranu (kriterijumi bezbjednosti hrane i kriterijumi higijene u procesu proizvodnje), mikrobiološki kriterijumi čistoće su veoma važna karika u mikrobiologiji lanca hrane. Uzorci briseva opreme, uređaja, pribora, radnih površina, radne odjeće i ruku radnika u proizvodnji, preradi i prometu u objektima i prevoznim sredstvima koji dolaze u kontakt s hranom, gdje postoji opasnost od pojave i širenja zarazne bolesti, korišćeni su za ispitivanje. Ispitivani uzorci potiču iz objekata za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane, restorana i drugih ugostiteljskih objekata u kojima se služi hrana, objekata u oblasti vaspitanja, obrazovanja i socijalne zaštite (objekti za smještaj lica) i prevoznih sredstava koja dolaze u kontakt s hranom. Ispitivanje je obavljeno tokom 2020. godine i obuhvatilo je 2.958 uzoraka. Laboratorijsko ispitivanje uzoraka brisevav vršeno je metodama BAS EN ISO 4833-1:2014, BAS EN ISO 21528-2:2018, BAS EN ISO 11290-1:2018 i BAS EN ISO 6579-1:2018. Cilj istraživanja je da se procijeni stanje mikrobiološke čistoće u lancu hrane. Od ukupnog broja ispitanih uzoraka briseva, 94,22% je bilo zadovoljavajuće, a 5,78% je bilo nezadovoljavajuće. Posmatrano u odnosu na ukupan broj ispitanih uzoraka, 77,19% uzoraka je bilo nezadovoljavajuće zbog povećanog broja aerobnih mikroorganizama na 30°C, a 22,81% zbog povećanog broja Enterobacteriaceae. Patogeni Salmonella spp. i Listeria monocytogenes nisu izolovani ni u jednom uzorku brisa. Dobijeni rezultati ukazuju da je opšti nivo higijene u proizvodnji i distribuciji hrane na visokom nivou, posebno zbog odsustva patogena Salmonella spp. i Listeria monocytogenes, ali da i dalje postoji rizik od kontaminacije Enterobacteriaceae, koje su indikatori higijena procesa proizvodnje. PB - Banja Luka : JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" T2 - Veterinarski žurnal Republike Srpske T1 - Mikrobiološka čistoća u lancu hrane VL - 23 IS - 1-2 SP - 130 EP - 142 DO - 10.7251/VETJSR2301130G ER -
@article{ author = "Golić, Bojan and Nedić, Drago N. and Kasagić, Dragan and Jamaković, Amela", year = "2023", abstract = "Pored mikrobioloških kriterijuma za hranu (kriterijumi bezbjednosti hrane i kriterijumi higijene u procesu proizvodnje), mikrobiološki kriterijumi čistoće su veoma važna karika u mikrobiologiji lanca hrane. Uzorci briseva opreme, uređaja, pribora, radnih površina, radne odjeće i ruku radnika u proizvodnji, preradi i prometu u objektima i prevoznim sredstvima koji dolaze u kontakt s hranom, gdje postoji opasnost od pojave i širenja zarazne bolesti, korišćeni su za ispitivanje. Ispitivani uzorci potiču iz objekata za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane, restorana i drugih ugostiteljskih objekata u kojima se služi hrana, objekata u oblasti vaspitanja, obrazovanja i socijalne zaštite (objekti za smještaj lica) i prevoznih sredstava koja dolaze u kontakt s hranom. Ispitivanje je obavljeno tokom 2020. godine i obuhvatilo je 2.958 uzoraka. Laboratorijsko ispitivanje uzoraka brisevav vršeno je metodama BAS EN ISO 4833-1:2014, BAS EN ISO 21528-2:2018, BAS EN ISO 11290-1:2018 i BAS EN ISO 6579-1:2018. Cilj istraživanja je da se procijeni stanje mikrobiološke čistoće u lancu hrane. Od ukupnog broja ispitanih uzoraka briseva, 94,22% je bilo zadovoljavajuće, a 5,78% je bilo nezadovoljavajuće. Posmatrano u odnosu na ukupan broj ispitanih uzoraka, 77,19% uzoraka je bilo nezadovoljavajuće zbog povećanog broja aerobnih mikroorganizama na 30°C, a 22,81% zbog povećanog broja Enterobacteriaceae. Patogeni Salmonella spp. i Listeria monocytogenes nisu izolovani ni u jednom uzorku brisa. Dobijeni rezultati ukazuju da je opšti nivo higijene u proizvodnji i distribuciji hrane na visokom nivou, posebno zbog odsustva patogena Salmonella spp. i Listeria monocytogenes, ali da i dalje postoji rizik od kontaminacije Enterobacteriaceae, koje su indikatori higijena procesa proizvodnje.", publisher = "Banja Luka : JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan"", journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske", title = "Mikrobiološka čistoća u lancu hrane", volume = "23", number = "1-2", pages = "130-142", doi = "10.7251/VETJSR2301130G" }
Golić, B., Nedić, D. N., Kasagić, D.,& Jamaković, A.. (2023). Mikrobiološka čistoća u lancu hrane. in Veterinarski žurnal Republike Srpske Banja Luka : JU Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan"., 23(1-2), 130-142. https://doi.org/10.7251/VETJSR2301130G
Golić B, Nedić DN, Kasagić D, Jamaković A. Mikrobiološka čistoća u lancu hrane. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2023;23(1-2):130-142. doi:10.7251/VETJSR2301130G .
Golić, Bojan, Nedić, Drago N., Kasagić, Dragan, Jamaković, Amela, "Mikrobiološka čistoća u lancu hrane" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 23, no. 1-2 (2023):130-142, https://doi.org/10.7251/VETJSR2301130G . .