Приказ основних података о документу

Uticaj organski i neorganski vezanog gvožđa na proizvodne rezultate brojlera

dc.creatorMilanović, Svetlana
dc.creatorLazarević, Miodrag
dc.creatorJokić, Živan
dc.creatorPešut, Olivera
dc.creatorKirovski, Danijela
dc.creatorJovanović, Ivan B.
dc.date.accessioned2020-06-03T13:05:59Z
dc.date.available2020-06-03T13:05:59Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0350-2457
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/493
dc.description.abstractThe aim of this study was to investigate the influence of organic and inorganic Fe supplementation on productivity of broiler chickens. The trial was conducted on 200 Arbor Acres chickens divided into four equal groups. Birds from all groups were fed standard broiler feed, supplemented with 40 mg/kg of Fe originating from different sources: Group I (FeSO4), Group II (Fe bound to yeast), Group III (ferrous ascorbate) and Group IV (iron chelate). From each group, 10 birds were sacrificed on the 21st, 35th and 42nd day and the following parameters were measured: body mass, daily body mass gain, food consumption and conversion rate. At the end of the trial, the highest average body mass was measured in the group supplemented with ferrous ascorbate (15,51% higher when compared with the group supplemented with FeSO4). The conversion rate was lower in birds supplemented with organic iron forms and had the lowest value in the group supplemented with ferrous ascorbate.en
dc.description.abstractU ovom radu su prikazani rezultati ispitivanja uticaja organski i neorganski vezanog gvožđa u ishrani brojlera na telesnu masu, konverziju hrane i dnevni prirast. Ogled je izveden na ukupno 200 brojlera podeljenih u četiri jednake grupe. U smeše za ishranu brojlera dodavano je gvožđe u količini od 40 mg/kg koje je poticalo iz različitih izvora: fero-sulfat (ogledna grupa I), gvožđe vezano za kvasac (ogledna grupa II), fero-askorbat (ogledna grupa III) i helatno gvožđe (ogledna grupa IV). Kod piladi u dobi od 21, 35 i 42 dana praćeni su sledeći parametri: telesne mase, prosečan dnevni prirast, dnevno konzumiranje hrane i konverzija hrane. Veću prosečnu telesnu masu imala su pilad koja su hranom dobijala organski vezano gvožđe u odnosu na pilad u čijoj je ishrani korišćeno neorganski vezano gvožđe (fero-sulfat). Konverzija hrane je bila bolja kod piladi tretiranih organskim oblicima gvožđa u odnosu na pilad tretiranu fero-sulfatom. Najbolju konverziju imala su pilad koja su hranom dobijala fero askorbat.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski Glasnik
dc.subjectbroilersen
dc.subjectironen
dc.subjectproductivityen
dc.subjectbrojlerisr
dc.subjectgvožđesr
dc.subjectproizvodni rezultatisr
dc.titleThe influence of organic and inorganic Fe supplementation on productivity of broilersen
dc.titleUticaj organski i neorganski vezanog gvožđa na proizvodne rezultate brojlerasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractПешут, Оливера; Милановић, Светлана; Кировски, Данијела; Лазаревић, Миодраг; Јовановић, Иван; Јокић, Живан; Утицај органски и неоргански везаног гвожђа на производне резултате бројлера; Утицај органски и неоргански везаног гвожђа на производне резултате бројлера;
dc.citation.volume61
dc.citation.issue5-6
dc.citation.spage279
dc.citation.epage289
dc.citation.other61(5-6): 279-289
dc.identifier.doi10.2298/VETGL0706279M
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1055/492.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу