Show simple item record

Fenomen rezistencije na antibiotike kod bakterija mlečne kiseline

dc.creatorBulajić, Snežana
dc.creatorMijačević, Zora
dc.date.accessioned2020-06-03T13:07:01Z
dc.date.available2020-06-03T13:07:01Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttp://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/508
dc.description.abstractThe antibiotic resistance is an ecological problem generated by the world-wide use of antibacterial agents. At present, there is great concern that commensal bacterial populations from food, such as lactic acid bacteria (LAB) and bifidobacteria could act as a reservoir for antibiotic resistance genes. Resistance could ultimately be transferred to human pathogenic and opportunistic bacteria either during food manufacture or during passage through the GIT. LAB species have traditionally been used as starter cultures in the production of fermented food. The genes conferring resistance to several antimicrobials (chloramphenicol, erythromycin, streptomycin, tetracycline and vancomycin) located on transferable genetic element have already been described in lactic acid bacteria. This work reports the antibiotic resistance profiles of several LAB species including lactobacilli, lactococci, enterococci, Bifidobacterium spp., Leuconostoc spp. and Str. thermophilus.en
dc.description.abstractRezistencija na antibiotike predstavlja ekološki problem uslovljen, najvećim delom, primenom enormnih količina antibiotika u humanoj i veterinarskoj medicini. U sadašnje vreme, interesovanje naučne javnosti pobuđuje činjenica da populacija komenzalnih bakterija, kao što su bakterije mlečne kiseline i bifidobakterije mogu predstavljati rezervoar gena rezistencije na antibiotike. Svojstvo rezistencije se može preneti putem mehanizama horizontalnog transfera gena na patogene i oportunističke mikroorganizme bilo tokom procesa proizvodnje ili tokom pasaže kroz gastrointestinalni trakt. Determinante rezistencije odgovorne za rezistenciju na nekoliko antibiotika (hloramfenikol, eritromicin, streptomicin, tetraciklin i vankomicin) lokalizovane na prenosivim genetskim elementima utvrđene su kod bakterija mlečne kiseline. Rad izveštava o profilima rezistencije na antibiotike kod nekoliko vrsta bakterija mlečne kiseline, uključujući laktobacile, laktokoke, enterokoke, bifidobakterije, leukonostok vrste i Str. Thermophilus.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectantibiotic resistanceen
dc.subjectlactic acid bacteriaen
dc.subjectrezistencija na antibiotikesr
dc.subjectbakterije mlečne kiselinesr
dc.titleThe phenomenon of antibiotic resistance in lactic acid bacteriaen
dc.titleFenomen rezistencije na antibiotike kod bakterija mlečne kiselinesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractБулајић, Снежана; Мијачевић, Зора; Феномен резистенције на антибиотике код бактерија млечне киселине; Феномен резистенције на антибиотике код бактерија млечне киселине;
dc.citation.volume19
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage18
dc.citation.epage22
dc.citation.other19(1-2): 18-22
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1570/507.pdf
dc.identifier.rcubconv_1044
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record