Приказ основних података о документу

Uticaj zamene ribljeg brašna svežim i sušenim larvama domaće muve (Musca domestica L), na proizvodne rezultate i zdravstveno stanje brojlera

dc.creatorĐorđević, Milutin
dc.creatorRadenković-Damnjanović, Brana
dc.creatorVučinić, Marijana
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorTeodorović, Radislava
dc.creatorJanković, Ljiljana
dc.creatorVukašinović, Marija
dc.creatorRajković, M.
dc.date.accessioned2020-06-03T13:11:06Z
dc.date.available2020-06-03T13:11:06Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn0567-8315
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/567
dc.description.abstractIn order to investigate the effects of substitution of fish meal with fresh and dried housefly larvae (Musca domestica L) on productive performance and health status of broilers a study was conducted on a poultry farm in the vicinity of Belgrade. Two hundred Hybro-G broilers, of both sexes, originating from the same parent flock, of standardized body mass, were divided into four equal experimental groups. The experiment lasted 42 days. The control group (C) was fed standard diets. The broilers of the first and second experimental groups (O-I and O-II) were fed diets in which 50%, and 100%, fish meal had been substituted with housefly larvae meal (HLM). The third experimental group (O-III) was fed diets without fish meal, but supplemented with no fresh larvae in special feeders. The chemical analysis showed that dehydrated HLM contained 59.48% dry matter (DM) protein; whereas fresh larvae, prepared by a special technological method, contained 59.10% DM protein; whereas fish meal contained 67.39% DM protein. Viewed in total, the obtained productive results for the experimental groups (O-I, O-II, O-III) were approximately the same as those for the control group (C); whereas the results obtained per phase show statistically significant differences, due to the influence of the applied treatments (p lt 0.05; p lt 0.01). The fresh and dehydrated larvae, used as substitutes for fish meal, had a positive effect on productive performance and health status of broilers, which provides a good possibility for using them in diets intended for feeding broilers.en
dc.description.abstractU cilju ispitivanja uticaja zamene ribljeg brašna svežim i sušenim larvama domaće muve (Musca domestica L) na proizvodne rezultate i zdravstveno stanje brojlera, sproveden je ogled ishrane u proizvodnjim uslovima, na živinarskoj farmi u okolini Beograda. Dve stotine brojlera Hybro-G provinijence, poreklom od istog roditeljskog jata, oba pola i ujedanačene telesne mase, bilo je podeljeno u četiri jednake eksperimentalne grupe i hranjeno 42 dana. Za ishranu brojlera kontrolne grupe (K) korišćene su standardne smeše. Brojleri prve i druge ogledne grupe (0-I i 0-II) hranjeni su smešama u kojima je izvršena supstitucija ribljeg brašna (50 i 100%) sa brašnom larvi domaće muve. Treća ogledna grupa brojlera (0-III) hranjena je smešama bez ribljeg brašna uz dodatak svežih larvi u posebnim hranilicama. Hemijskom analizom je utvrđeno da dehidrovano brašno larvi domaće muve sadrži 59,48% proteina u suvoj materiji (SM), a da sveže larve pripremljene po posebnom tehnološkom postupku sadrže 59.10% proteina u SM, dok je riblje brašno korišćeno u našem eksperimentu sadržalo 67.39% proteina u SM. Dobijeni rezultati, posmatrano u celini, su ukazali da su ogledne grupe (0-I, 0-II i 0-III) postigle približno iste proizvodne rezulate kao kontrolna grupa (K), pri čemu dobijeni proizvodni rezultati po fazama ogleda pokazuju statistički značajne razlike pod uticajem primenjenih tretmana u toku svih faza ogleda (p lt 0,05; p lt 0,01). Sveže i sušene larve, koje su korišćene kao zamena za riblje brašno u ogledu ishrane ostvarile su pozitivan efekat na proizvodne rezultate i zdravstveno stanje, što pruža realnu mogućnost njihovog korišćenja u smešama za ishranu brojlera.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceActa Veterinaria-Beograd
dc.subjectbroilersen
dc.subjectfresh larvaeen
dc.subjectdehydrated housefly larvaeen
dc.subjectproductive performanceen
dc.titleEffects of substitution of fish meal with fresh and dehydrated larvae of the house fly (Musca domestica L) on productive performance and health of broilersen
dc.titleUticaj zamene ribljeg brašna svežim i sušenim larvama domaće muve (Musca domestica L), na proizvodne rezultate i zdravstveno stanje brojlerasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractРајковић, М.; Балтић, Милан Ж.; Теодоровић, Радислава; Вукашиновић, Марија; Јанковић, Љиљана; Вучинић, Маријана; Раденковић-Дамњановић, Брана; Ђорђевић, Милутин; Утицај замене рибљег брашна свежим и сушеним ларвама домаће муве (Мусца доместица Л), на производне резултате и здравствено стање бројлера; Утицај замене рибљег брашна свежим и сушеним ларвама домаће муве (Мусца доместица Л), на производне резултате и здравствено стање бројлера;
dc.citation.volume58
dc.citation.issue4
dc.citation.spage357
dc.citation.epage368
dc.citation.other58(4): 357-368
dc.citation.rankM23
dc.identifier.wos000260245200007
dc.identifier.doi10.2298/AVB0804357D
dc.identifier.scopus2-s2.0-53649107594
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1129/566.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу