Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

Antibakterijska aktivnost etarskih ulja odabranih biljaka familije Lamiaceae izolovanih različitim metodama

dc.creatorŽižović, Irena
dc.creatorMišić, Dušan
dc.creatorAšanin, Ružica
dc.creatorIvanović, Jasna
dc.date.accessioned2020-06-03T13:11:27Z
dc.date.available2020-06-03T13:11:27Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn0352-6542
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/572
dc.description.abstractIn the present study, isolation of essential oils from leaves of rosemary (Rosmarinus officinalis), sage (Salvia officinalis) and thyme (Thymus vulgaris) by supercritical carbon dioxide as well as hydrodistillation was investigated from the point of yield and antimicrobial activity of obtained extracts against Geobacillus stearotermophillus, Bacillus cereus, Bacillus subtilis var. niger, Enterococcus faecium, Salmonella enteritidis and E.coli strains. Thyme isolates had the highest antibacterial efficiency against tested foodborne bacteria strains (MIC=40-640 μg/cm3) followed by rosemary (MIC=320-1280 μg/cm3) and sage (MIC=160-2560 μg/cm3) isolates. Among tested bacteria, Bacillus species were the most sensitive to presence of all tested supercritical extracts and hydrodistillates. .en
dc.description.abstractU ovoj studiji je ispitana izolacija etarskih ulja iz lista ruzmarina (Rosmarinus officinalis), žalfije (Salvia officinalis) i timijana (Thymus vulgaris) postupkom natkritične ekstrakcije ugljenik(IV)-oksidom sa aspekta prinosa i antimikrobne aktivnosti dobijenih izolata protiv Geobacillus stearotermophillus, Bacillus cereus, Bacillus subtilis var. niger, Enterococcus faecium, Salmonella enteritidis i E.coli sojeva. Izolati timijana su pokazali najjače antibakterijsko dejstvo u odnosu na testirane sojeve (MIC=40-640 μg/cm3). Zatim slede izolati ruzmarina (MIC=320-1280 μg/cm3) i žalfije (MIC=160-2560 μg/cm3). Među testiranim bakterijama, Bacillus sojevi su se pokazali kao najosetljiviji na prisustvo kako natkritičnih ekstrakata, tako i hidrodestilata. .sr
dc.publisherUniverzitet u Nišu - Tehnološki fakultet, Leskovac
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/19037/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik radova Tehnološkog fakulteta, Leskovac
dc.subjectsupercritical fluid extractionen
dc.subjectessential oilsen
dc.subjectantibacterial activityen
dc.subjectekstrakcija superkritičnim fluidomsr
dc.subjectetarska uljasr
dc.subjectantibakterijska aktivnostsr
dc.titleAntibacterial activity of essential oils of some Lamiaceae family species isolated by different methodsen
dc.titleAntibakterijska aktivnost etarskih ulja odabranih biljaka familije Lamiaceae izolovanih različitim metodamasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractЖижовић, Ирена; Мишић, Душан; Ивановић, Јасна; Aшанин, Ружица; Aнтибактеријска активност етарских уља одабраних биљака фамилије Ламиацеае изолованих различитим методама; Aнтибактеријска активност етарских уља одабраних биљака фамилије Ламиацеае изолованих различитим методама;
dc.citation.issue19
dc.citation.spage20
dc.citation.epage26
dc.citation.other(19): 20-26
dc.citation.rankM53
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1573/571.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_572
dc.type.versionpublishedVersion


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu