Приказ основних података о документу

Karakterizacija isparljivih komponenti 'Drenje', alkoholnog pića dobijenog iz plodova drenjine (Cornus mas)

dc.creatorTešević, Vele
dc.creatorNikićević, Ninoslav
dc.creatorMilosavljević, Slobodan M.
dc.creatorBajić, Danica
dc.creatorVajs, Vlatka
dc.creatorVučković, Ivan
dc.creatorVujisić, Ljubodrag
dc.creatorĐorđević, Iris
dc.creatorStanković, Miroslava
dc.creatorVeličković, Milovan
dc.date.accessioned2020-06-03T13:16:15Z
dc.date.available2020-06-03T13:16:15Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn0352-5139
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/636
dc.description.abstractIn this study, volatile compounds were analyzed in five samples of home-made spirit beverage made by the distillation of fermented fruits of cornelian cherry (Cornus mas L.). The major volatile compounds, besides ethanol, identified and quantified were: methanol, acetaldehyde, 1-propanol, ethyl acetate, 2-methyl-1-propanol, 1-butanol, amyl alcohols, 1-hexanol and 2-phenylethanol. The minor volatiles were submitted to liquid-liquid extraction with dichloromethane and analyzed by gas chromatography and gas chromatography/ /mass spectrometry (GC/MS). A total of 84 compounds were identified. The most abundant compounds were straight-chain free fatty acids, ethyl esters of C6-C18 acids, limonene, 2-phenylethanol and 4-ethylphenol. Most of the compounds found in the 'Drenja' spirits investigated in this study are similar to those present in other alcoholic beverages.en
dc.description.abstractU radu su analizirane isparljive komponente u pet uzoraka alkoholnih pića, domaće izrade, dobijenih destilacijom fermentisanih plodova drenjine (Cornus mas L.). Glavna isparljiva jedinjenja, koja su određena i kvantifikovana, su: metanol, 1-propanol, etil-acetat, 2-metil-1-propanol, 1-butanol, izoamil-alkoholi, 1-heksanol i 2-feniletanol. Manje zastupljena isparljiva jedinjenja su ekstrahovana dihlormetanom i analizirana kombinacijom gasne hromatografije i masene spektrometrije (GC/MS). Identifikovana su ukupno 84 jedinjenja. Najzastupljenija jedinjenja bila su etil estri masnih kiselina sa C6-C18, slobodne masne kiseline, limonen, 2-feniletanol i 4-etilfenol. Većina jedinjenja nađena u 'drenji' su slična onima koja su prisutna i u drugim alkoholnim pićima.sr
dc.publisherSrpsko hemijsko društvo, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/142053/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceJournal of the Serbian Chemical Society
dc.subjectCornus masen
dc.subjectalcoholic beverageen
dc.subjectfruit spiritsen
dc.subjectCornelian cherry spiriten
dc.subjectvolatilesen
dc.subjectGC/MSen
dc.titleCharacterization of volatile compounds of 'Drenja', an alcoholic beverage obtained from the fruits of Cornelian cherryen
dc.titleKarakterizacija isparljivih komponenti 'Drenje', alkoholnog pića dobijenog iz plodova drenjine (Cornus mas)sr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractСтанковић, Мирослава; Вујисић, Љубодраг; Величковић, Милован; Тешевић, Веле; Бајић, Даница; Никићевић, Нинослав; Ђорђевић, Ирис; Вучковић, Иван; Вајс, Влатка; Милосављевић, Слободан М.; Карактеризација испарљивих компоненти 'Дрење', алкохолног пића добијеног из плодова дрењине (Цорнус мас); Карактеризација испарљивих компоненти 'Дрење', алкохолног пића добијеног из плодова дрењине (Цорнус мас);
dc.citation.volume74
dc.citation.issue2
dc.citation.spage117
dc.citation.epage128
dc.citation.other74(2): 117-128
dc.citation.rankM23
dc.identifier.wos000264209800002
dc.identifier.doi10.2298/JSC0902117T
dc.identifier.scopus2-s2.0-68949135905
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1188/635.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу