Show simple item record

Činioci od značaja za održivost ribe i odabranih proizvoda od ribe u prometu

dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorKilibarda, Nataša
dc.creatorDimitrijević, Mirjana
dc.date.accessioned2020-06-03T13:17:05Z
dc.date.available2020-06-03T13:17:05Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn0494-9846
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/647
dc.description.abstractFish is one of most nutritive valuable food of animal origin in human nutrition. World fish landing reached its own maximum at the end of the past century. However, increasing market needs for food products are compensated with fish production in aquacultures. Over 50% of fish market is covered with fresh fish, less than one quarter is frozen fish and approximately 11% of market is covered with canned and smoked fish. Fish is very perishable food, so modalities of trading with fish and fish products and aspects of shelf life are things of major importance in fishing industry.en
dc.description.abstractRiba je jedna od najvrednijih namirnica životinjskog porekla u ishrani ljudi. Ulov ribe u svetu je dostigao svoj maksimum krajem prošlog veka. Međutim, tržište se rastućim potrebama za ribom podmiruje proizvodnjom ribe u akvakulturi. U prometu se više od 50 posto ribe nalazi kao sveža riba, manje od jedne četvrtine kao zamrznuta riba a približno ista količina ribe (oko 11 posto) u prometu se nalazi kao konzerva od ribe i kao dimljena riba. Kako je riba lako kvarljiva namirnica načinu njenog stavljanja u promet i činiocima od značaja za njenu održivost u prometu posvećuje se posebna pažnja. .sr
dc.publisherInstitut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20132/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceTehnologija mesa
dc.subjectfishen
dc.subjecttradeen
dc.subjectshelf-lifeen
dc.subjectribasr
dc.subjectprometsr
dc.subjectodrživostsr
dc.titleFactors significant for the shelf-life of fish and selected fish products in retailen
dc.titleČinioci od značaja za održivost ribe i odabranih proizvoda od ribe u prometusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractДимитријевић, Мирјана; Балтић, Милан Ж.; Килибарда, Наташа; Чиниоци од значаја за одрживост рибе и одабраних производа од рибе у промету; Чиниоци од значаја за одрживост рибе и одабраних производа од рибе у промету;
dc.citation.volume50
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage166
dc.citation.epage176
dc.citation.other50(1-2): 166-176
dc.citation.rankM51
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1200/646.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_647
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record