Приказ основних података о документу

Ispitivanje kvaliteta sena sa Fruške Gore u organskoj proizvodnji mleka

dc.creatorGrdović, Svetlana
dc.creatorSavić, Mila
dc.creatorJovanović, S.
dc.creatorPopović-Vranješ, Anka
dc.creatorPetrujkić, Branko
dc.creatorBosančić, D.
dc.date.accessioned2020-06-03T13:19:04Z
dc.date.available2020-06-03T13:19:04Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn0567-8315
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/674
dc.description.abstractAs a result of the growing demand for organic products, especially organic milk, the livestock organic production has increased. In this paper botanical and chemical composition of forage for organic diary cow production in Fruška Gora region were analysed. In the mixed hay samples, species from the Poaceae family were classified, according to their nutritive value into the first class. Dominant presence of Dactilys glomerata L. and Poa pratensis was revealed. Lucerne hay was predominantly composed only by one leguminous species Medicago sativa L. Basic nutritive components of mixed and Lucerne hay: crude moisture, crude ash, crude protein, crude fat, crude cellulose, calcium (Ca), magnesium (Mg) phosphorous (P), copper (Cu), iron (Fe), manganese (Mn) and zinc (Zn) were determined. Determined levels of hazardous and noxious substances (mycotoxins, pesticides and heavy metals) in all hay samples were in the range according to regulations. Botanical analysis has confirmed the presence of plants with high yield and of high nutritive value. Chemical analyses of hay samples originating from Fruška Gora has pointed out that the level of crude proteins, cellulose, fats, macro and trace elements can completely satisfy the requirements of animals in organic farming and therefore can present a solid base for further development of organic dairy farming.en
dc.description.abstractKao rezultat povećanja tržišnih potreba za organskim proizvodima, naročito za mlekom, došlo je do intenziviranja organskog stočarstva u Srbiji. U ovom radu je ispitivan botanički i hemijski sastav dve vrste sena iz regiona Fruške Gore koja se koriste u organskoj proizvodnji mleka. U uzorcima mešanog sena, prisutne vrste iz familije Poaceae su na osnovu hranljive vrednosti klasifikovane u prvu klasu livadsko-pašnjačkih trava. Utvrđeno je prisustvo Dactilys glomerata L. i Poa pratensis L. Seno lucerke je u najvećem delu bilo sastavljeno od jedne vrste, Medicago sativa L. Određivan je sadržaj osnovnih hranljivih materija u mešovitom senu i senu lucerke: sirova vlaga, pepeo, proteini, mast i celuloza. Pored njih određivan je i sadržaj Ca, Mg, P, Cu, Fe, Mn i Zn. Utvrđeni nivo štetnih materija (mikotoksini, pesticidi i teški metali) bio je u propisanim granicama. Botaničkom analizom je utvrđeno da su u uzorcima bile zastupljene biljke koje su zadovoljavajuć e hranljive vrednosti i daju velike prinose. Hemijskom analizom utvrđeni nivo proteina, celuloze, masti, makro i mikroelemenata može u potpunosti da zadovolji potrebe mlečnih krava u organskoj proizvodnji i predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj organskog stočarstva.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20100/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceActa Veterinaria-Beograd
dc.subjectforageen
dc.subjectbotanical compositionen
dc.subjectchemical compositionen
dc.subjectorganic productionen
dc.titleThe analysis of forage quality for organic milk production in Fruška Gora regionen
dc.titleIspitivanje kvaliteta sena sa Fruške Gore u organskoj proizvodnji mlekasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractГрдовић, Светлана; Јовановић, С.; Босанчић, Д.; Петрујкић, Бранко; Поповић-Врањеш, Aнка; Савић, Мила; Испитивање квалитета сена са Фрушке Горе у органској производњи млека; Испитивање квалитета сена са Фрушке Горе у органској производњи млека;
dc.citation.volume60
dc.citation.issue4
dc.citation.spage425
dc.citation.epage433
dc.citation.other60(4): 425-433
dc.citation.rankM23
dc.identifier.wos000281884100010
dc.identifier.doi10.2298/AVB1004425G
dc.identifier.scopus2-s2.0-77957763058
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1227/673.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу