Приказ основних података о документу

Procena mikrobiološkog rizika kod sireva proizvedenih od sirovog mleka

dc.creatorBulajić, Snežana
dc.creatorMijačević, Zora
dc.date.accessioned2020-06-03T13:20:52Z
dc.date.available2020-06-03T13:20:52Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/700
dc.description.abstractMicrobiological risk assessment of raw milk cheeses must be performed in the framework of complex interplay between several intrinsic and extrinsic parameters which dictate the potential for bacterial pathogens to grow, persist and/or decline in cheeses. In this paper, we discuss the main components of microbiological risk assessment including the incidence and prevalence of food borne pathogens in raw milk cheeses, effect of manufacturing steps during cheese making, physicochemical characteristics of individual cheese matrix (pH, salt content, and water activity) and the growth requirement of specific food borne pathogen.en
dc.description.abstractProcenu mikrobiološkog rizika kod sireva proizvedenih iz sirovog mleka potrebno je sagledati kroz okvir složenog međudelovanja nekoliko intrinzičnih i ekstrinzičnih parametara koji diktiraju potencijal rasta, preživljavanja i/ili inhibicije patogenih mikroorganizama. U ovom radu predstavljamo glavne komponente procene mikrobiološkog rizika, pre svega, nalaz i zastupljenost patogenih mikroorganizama u sirevima proizvedenim od sirovog mleka, efekat pojedinih faza proizvodnje, fizikohemijske karakteristike specifične za matriks pojedinih sireva (pH, sadržaj soli, aktivnost vode), kao i zahteve rasta specifičnih uzročnika alimentarnih oboljenja.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectmicrobiological risk assessmenten
dc.subjectraw milk cheesesen
dc.subjectprocena mikrobiološkog rizikasr
dc.subjectsirevi proizvedeni iz sirovog mlekasr
dc.titleMicrobiological risk assessment of raw milk cheesesen
dc.titleProcena mikrobiološkog rizika kod sireva proizvedenih od sirovog mlekasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractБулајић, Снежана; Мијачевић, Зора; Процена микробиолошког ризика код сирева произведених од сировог млека; Процена микробиолошког ризика код сирева произведених од сировог млека;
dc.citation.volume21
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage17
dc.citation.epage24
dc.citation.other21(1-2): 17-24
dc.citation.rankM52
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1574/699.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_700
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу