Приказ основних података о документу

Važnije osobine i nutritivna vrednost funkcionalnih proizvoda od mesa

dc.creatorVuković, Ilija
dc.creatorVasilev, Dragan
dc.creatorSaičić, Snežana
dc.creatorVasiljević, Nađa
dc.date.accessioned2020-06-03T13:22:33Z
dc.date.available2020-06-03T13:22:33Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn0018-6872
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/724
dc.description.abstractSeveral properties and nutritional value of functional fermented, cooked and liver sausages are reported. Functional fermented and cooked sausages contained more proteins and less fat, consequently having being of less energetic value than conventional sausages of the same type. However, there was no difference between functional and conventional liver sausages. Probiotic bacterium Lactobacillus casei LC 01 grows very well in functional fermented sausage and it survives the storage, their number being higher than 107 per gram. Acceptable fatty acids ratio, the presence of probiotics and prebiotics, as well as omega-3 fatty acids, make functional sausages a foodstuff of high nutritional value with substantial positive effect of human health.en
dc.description.abstractU radu su prikazani važnije osobine i nutritivna vrednost funkcionalnih fermentisanih i barenih kobasica i jetrenih pašteta. Funkcionalne fermentisane i barene kobasice sadrže više proteina mesa, manje masti i imaju manju energetsku vrednost nego konvencionalne. Između funkcionalne i konvencionalne jetrene paštete u tom pogledu ne postoji razlika. Proteini funkcionalnih kobasica potiču od mesa, dok proteini konvencionalnih proizvoda potiču kako od mesa tako i od belančevinastih proizvoda biljnog porekla. Probiotička bakterija Lactobacillus casei LC 01 dobro se razmnožava u funkcionalnoj fermentisanoj kobasici i preživljava skladištenje u broju većem od 107 po gramu. Povoljan masnokiselinski sastav, prisustvo probiotičkih bakterija, prebiotika i omega-3 masnih kiselina čini funkcionalne kobasice kvalitetnom nemirnicom visoke nutritivne vrednosti, sa značajnim potencijalom da pozitivno utiču na zdravlje.sr
dc.publisherDruštvo za ishranu Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceHrana i ishrana
dc.subjectfunctional sausagesen
dc.subjectprobioticsen
dc.subjectprebioticsen
dc.subjectnutritional valueen
dc.subjectfunkcionalne kobasicesr
dc.subjectprobioticisr
dc.subjectprebioticisr
dc.subjectnutritivna vrednostsr
dc.titleProperties and nutritional value of functional sausagesen
dc.titleVažnije osobine i nutritivna vrednost funkcionalnih proizvoda od mesasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractВуковић, Илија; Васиљевић, Нађа; Василев, Драган; Саичић, Снежана; Важније особине и нутритивна вредност функционалних производа од меса; Важније особине и нутритивна вредност функционалних производа од меса;
dc.citation.volume51
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage10
dc.citation.epage14
dc.citation.other51(1-2): 10-14
dc.citation.rankM53
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1577/723.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_724
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу