Приказ основних података о документу

Dobrobit životinja za klanje i uticaj na kvalitet mesa

dc.creatorKarabasil, Nedjeljko
dc.creatorDimitrijević, Mirjana
dc.creatorMilićević, Dragan
dc.date.accessioned2020-06-03T13:26:37Z
dc.date.available2020-06-03T13:26:37Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn0494-9846
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/782
dc.description.abstractAnimal welfare is very important in the meat production chain. From the production on the farm to slaughtering, it is the main task of experts and other stakeholders included in the meat production, as well as their obligation, to respect the animal welfare, to treat animals in a humane manner, to spear them fear, suffering and pain. Since slaughterhouses represent unfamiliar environment for the animals, and therefore stressful environment, negative effects can be diminished by adequate handling of animals. Guarantee of proper animal treatment and subsequent meat quality is respecting of adequate regulations and continuous education of persons included in the chain of animal food.en
dc.description.abstractDobrobit životinja ima značajnu ulogu u lancu proizvodnje mesa. Duž celog lanca proizvodnje od farme do trenutka klanja, zadatak stručne javnosti i ostalih osoba uključenih u proizvodnju mesa, jeste obaveza da se sa životinjama postupa na human način, kako bi se poštedele straha, patnje i bola. Pošto klanice predstavljaju nepoznato okruženje za životinje i samim tim stresnu sredinu, negativni efekti mogu se umanjiti adekvatnom manipulacijom sa životinjama. Garancija odgovarajućeg odnosa prema životinjama i posledičnog kvaliteta mesa je poštovanje odgovarajuće zakonske regulative i kontinuirane edukacije osoblja uključenog u lanac hrane animalnog porekla.sr
dc.publisherInstitut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceTehnologija mesa
dc.subjectwelfareen
dc.subjectqualityen
dc.subjectmeaten
dc.subjectdobrobitsr
dc.subjectkvalitetsr
dc.subjectmesosr
dc.titleWelfare of slaughter animals and impact on meat qualityen
dc.titleDobrobit životinja za klanje i uticaj na kvalitet mesasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractКарабасил, Неђељко; Димитријевић, Мирјана; Милићевић, Драган; Добробит животиња за клање и утицај на квалитет меса; Добробит животиња за клање и утицај на квалитет меса;
dc.citation.volume52
dc.citation.issue1
dc.citation.spage182
dc.citation.epage186
dc.citation.other52(1): 182-186
dc.citation.rankM51
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1318/781.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_782
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу