Prikaz osnovnih podataka o dokumentu
Salmonella on pig carcassess during slaughter and processing
Nalaz salmonela na trupovima svinja u toku klanja i obrade
dc.creator | Karabasil, Nedjeljko | |
dc.creator | Pavlićević, Nataša | |
dc.creator | Galić, Nataša | |
dc.creator | Dimitrijević, Mirjana | |
dc.creator | Lončina, Jasna | |
dc.creator | Ivanović, Jelena | |
dc.creator | Baltić, Milan Ž. | |
dc.date.accessioned | 2020-06-03T13:34:16Z | |
dc.date.available | 2020-06-03T13:34:16Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.issn | 0350-2457 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/893 | |
dc.description.abstract | Salmonella is one of the most important zoonotic pathogens and the consumption of pork meat is one of the major sources of human infection. The aim of this study was to investigate the presence of salmonella on pig carcasses. Samples were taken from slaughterhouse A in two instances (sampling I and II, a total of 300 samples) and in slaughterhouse B once (sampling III, a total of 120 samples), from pork carcasses after the stunning and after the processing. Of the total number of examined samples, the percentage of positive samples for salmonella from pork carcasses after stunning was 46.7% (90/42), and samples from the carcasses after processing 3.3% (90/3). Operations taking place on the slaughter line could have an effect on the salmonella contamination of carcasses. | en |
dc.description.abstract | Salmonele spadaju među važnije patogene, a meso svinja jedan je od glavnih izvora infekcije potrošača. Cilj ovoga rada je da se ispita prisustvo salmonela na trupovima svinje posle omamljivanja i nakon završene obrade. Uzorkovanja su sprovedena u dve klanice (klanica A i klanica B). Uzorci iz klanice A uzeti su u dva navrata (uzorkovanje I i II, ukupno 300 uzoraka) a u klanici B jednom (uzorkovanje III, ukupno 120 uzoraka), sa trupova svinja nakon omamljivanja i po završenoj obradi. Od ukupnog broja pregledanih uzoraka, procenat pozitivnih uzoraka na salmonelu, na trupovima posle omamljivanja je 46,7 % (90/42), a iz uzoraka sa trupova nakon završene obrade 3,3 % (90/3). Operacije na liniji klanja, mogu imati uticaja na kontaminaciju trupova salmonelama. | sr |
dc.publisher | Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Veterinarski Glasnik | |
dc.subject | salmonella | en |
dc.subject | pigs | en |
dc.subject | surfaces | en |
dc.subject | contamination | en |
dc.subject | salmonela | sr |
dc.subject | svinje | sr |
dc.subject | trupovi | sr |
dc.subject | kontaminacija | sr |
dc.title | Salmonella on pig carcassess during slaughter and processing | en |
dc.title | Nalaz salmonela na trupovima svinja u toku klanja i obrade | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | BY | |
dcterms.abstract | Димитријевић, Мирјана; Ивановић, Јелена; Балтић, Милан Ж.; Лончина, Јасна; Карабасил, Неђељко; Павлићевић, Наташа; Галић, Наташа; Налаз салмонела на труповима свиња у току клања и обраде; Налаз салмонела на труповима свиња у току клања и обраде; | |
dc.citation.volume | 66 | |
dc.citation.issue | 5-6 | |
dc.citation.spage | 377 | |
dc.citation.epage | 386 | |
dc.citation.other | 66(5-6): 377-386 | |
dc.citation.rank | M24 | |
dc.identifier.doi | 10.2298/VETGL1206377K | |
dc.identifier.fulltext | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1419/892.pdf | |
dc.type.version | publishedVersion |