Приказ основних података о документу

Rizik prisustva stafilokoka u sirevima

dc.creatorBulajić, Snežana
dc.creatorMijačević, Zora
dc.date.accessioned2020-06-03T13:36:31Z
dc.date.available2020-06-03T13:36:31Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/926
dc.description.abstractCoagulase positive staphylococci isolated from autochthonous cheeses were screened regarding their enterotoxigenic potential and antimicrobial resistance profile. By applying the VIDAS techology, out of 73 coagulase positive staphylococcal isolates, 22 (30,14%) strains showed enterotoxigenic potential. The 50% analysed strains showed antimicrobial resistance properties at least at one of antibiotics tested, and among those resistant population 54,54% strains were characterized by multiple resistance. The obtained results presented the strong argument in risk characterization.en
dc.description.abstractKoagulaza pozitivni sojevi izolovani iz autohtonih sireva su okarakterisani u odnosu na njihov enterotoksogeni potencijal i profil fenotipske antimikrobne rezistencije. Primenom VIDAS tehnologije, od 73 koagulaza pozitivna soja stafilokoka analiziranih u našem radu, potencijal produkcije enterotoksina je pokazalo 22 (30,14%) sojeva. Rezistencija na jedan ili više odabranih antibiotika je utvrđena kod 11 (50%) sojeva, od kojih se 6 (54,54%) karakterisalo svojstvom multiple rezistencije. Svojstvo enterotoksogenosti i antimikrobne rezistencije ispitivanih koagulaza pozitivnih stafilokoka predstavlja snažan argument u karakterizaciji rizika njihovog prisustva u sirevima.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectstaphylococcien
dc.subjectenterotoxigenic potentialen
dc.subjectantimicrobial resistanceen
dc.subjectrisken
dc.subjectstafilokokesr
dc.subjectenterotoksogeni potencijalsr
dc.subjectantimikrobna rezistencijasr
dc.subjectriziksr
dc.titleThe risk of staphylococci presence in cheesesen
dc.titleRizik prisustva stafilokoka u sirevimasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractБулајић, Снежана; Мијачевић, Зора; Ризик присуства стафилокока у сиревима; Ризик присуства стафилокока у сиревима;
dc.citation.volume23
dc.citation.issue1
dc.citation.spage53
dc.citation.epage55
dc.citation.other23(1): 53-55
dc.citation.rankM52
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1582/925.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_926
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу