Приказ основних података о документу

Upotreba kreatina u ishrani svinja

dc.creatorRadulović, Stamen
dc.creatorŠefer, Dragan
dc.creatorJakić-Dimić, Dobrila
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorPetrujkić, Branko
dc.date.accessioned2020-06-03T13:36:39Z
dc.date.available2020-06-03T13:36:39Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn0354-1320
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/928
dc.description.abstractCreatine monohydrate (CMH) has become a popular dietary supplement used by athletes to increase muscle performance. Creatine acts in muscles in the form of creatine phosphate, which provides muscle with ATP. The increased concentration of intramuscular kreatinfosfat draws water into muscle cells, thus increasing cell volume. It has been reported a significant increase in total body mass and lean body mass in CMH intake in humans, suggesting that pigs with the addition of CMH could showe a linear increase in growth during the period of complementary feeding. Creatine is not present in the feed of plant origin that requires the use of feed of animal origin as its source in diets for animals or the use of synthetic products. Among the feed of animal origin that is commonly used in formulating meal for pigs, the greatest amount of creatine is found in meat and bone meal (207.7 mg/kg), fish meal (1110.5 mg/kg) and poultry by product meal (201 mg/kg), with variations depending on the quality of raw materials and production process for obtaining. Currently there are three different synthetic forms of creatine at the market: monohydrate, phosphate and citrate. The amount and length of adding CMH may be the reason for the variation in the quality of meat in the different groups of pigs. It was found that water loss, and firmness of M. longissimus are improved due to CMHC addition into the meal for fattening pigs in the amount of 3 g daily for 30 days, or 25 grams daily for five days before slaughter. Adding creatine in small amounts over a longer period of time can be just effective as addition of large quantities of creatine in a shorter period of time.en
dc.description.abstractKreatin je amino kiselinski derivat koji se normalno proizvodi u jetri, bubrezima i pankreasu od glicina, arginina i metionina. Kreatin monohidrat (CMH) je postao popularan dodatak u ishrani sportista koji ga koriste radi povećanja mišićnih performansi (Greenhaff i sar., 1993), kao i za smanjenje zamora usled vežbanja visokog intenziteta. Navedeno povećanje performansi uključuje i povećanje mišićne mase (Balsom i sar, 1995.), tako da je dokazano da sportisti konzumiranjem 20 g CMH dnevno tokom šest dana povećavaju telesnu masu za 1,1 kg. Dodavanje kreatina utiče na porast ćelijske hidratacije (Juhn, 1999), što je anabolički proliferativni signal za sintezu proteina (Haussinger i sar., 1996). Istraživanja na ljudima (Greenhaff, 1996) su pokazala da dodavanje kreatin monohidrata u količini od 20 g dnevno tokom pet dana povećava količinu intramuskularnog kreatina 20%. Harris i sar. (1992) su prvi izvestili da je oralno unošenje CMH rezultovalo povećanjem koncentracije intramuskularnog kreatina i kreatin fosfata. Autori su otkrili da je svakodnevno konzumiranje 5 g CMH četiri do šest puta na dan tokom dva ili više dana dovelo do značajnog povećanja ukupne koncentracije kreatina u skeletnim mišićima ljudi. Istraživanja su pokazala dva moguća mehanizma kojim kreatin povećava rast mišića i sintezu proteina. Mišić punjen kreatinom ima kapacitet za povećanje rada ili snage usled povećanja količine energije skladištene kao fosfokreatin (odgovoran za refosforilaciju adenozin-difosfata) i odlaganje početka mišićnog zamaranja (Casey i sar., 1996). Povećana koncentracija kreatin-fosfata u mišićima privlači vodu u mišićne ćelije i na taj način povećava zapreminu ćelije (Hultman i sar., 1996). Prevost i sar. (1997) su izvestili da intramuskularno punjenje kreatinom može da puferuje akumuliranje mlečne kiseline i ubrza vreme oporavka od kratkotrajnog vežbanja maksimalinog intenziteta. Kreatin nije prisutan u hranivima biljnog porekla što nalaže upotrebu hraniva animalnog porekla kao njegovog izvora u obrocima za životinje ili upotrebu sintetskih preparata. Među hranivima animalnog porekla koja se uobičajeno koriste prilikom formulisanja obroka za svinje najveća količina kreatina se nalazi u mesno-koštanom brašnu (207,7 mg/kg), ribljem brašnu (1110,5 mg/kg) i brašnu od otpadaka pri klanju živine (201 mg/kg) uz variranja u zavisnosti od kvaliteta sirovine i tehnološkog postupka dobijanja. Na tržištu su trenutno prisutne tri različite forme kreatina: monohidrat, fosfat i citrat. Kreatin monohidrat sadrži 88% kreatina i 12% vode, odnosno 1 g kreatin monohidrata sadrži 880 mg kreatina. Kreatin fosfat sadrži 62,3% kreatina i 37,7% fosfata, i trenutno je dosta skuplji od kreatin monohidrata. Kreatin citrat sadrži tek 400 mg kreatina po gramu preparata i bolje je rastvorljiv u vodi. Do sada je najviše istraživanja obavljeno sa kreatin monohidratom koji je u odnosu na ostale forme kreatina najviše u upotrebi kao dodatak u ishrani sportista. Iako je upotreba kreatina najviše proučavana kod ljudi, postoji mogućnost njegove upotrebe i u ishrani svinja. Opisanim mehanizmima povećanja ćelijske hidratacije i sinteze proteina mogli bi se poboljšati prirast i/ili mesnatost trupa svinja hranjenih sa dodatkom kreatin monohidrata (CMH).sr
dc.publisherInstitut PKB Agroekonomik, Padinska skela
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46002/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
dc.subjectcreatineen
dc.subjectpigs nutritionen
dc.subjectgrowth performanceen
dc.subjectquality of meaten
dc.subjectkreatinsr
dc.subjectishrana svinjasr
dc.subjectproizvodni rezultatisr
dc.subjectkvalitet mesasr
dc.titleThe use of creatine in the pigs nutritionen
dc.titleUpotreba kreatina u ishrani svinjasr
dc.typeconferenceObject
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractБалтић, Милан Ж.; Радуловић, Стамен; Марковић, Радмила; Шефер, Драган; Јакић-Димић, Добрила; Петрујкић, Бранко; Употреба креатина у исхрани свиња; Употреба креатина у исхрани свиња;
dc.citation.volume18
dc.citation.issue3-4
dc.citation.spage101
dc.citation.epage109
dc.citation.other18(3-4): 101-109
dc.citation.rankM53
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1448/927.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_928
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу