Приказ основних података о документу

Analiza obima proizvodnje živinskog mesa u Srbiji od 1984. do 2009. godine

dc.creatorGlamočlija, Nataša
dc.creatorDrljačić, Aleksandar
dc.creatorMirilović, Milorad
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorIvanović, Jelena
dc.creatorLončina, Jasna
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.date.accessioned2020-06-03T13:39:43Z
dc.date.available2020-06-03T13:39:43Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn0350-2457
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/973
dc.description.abstractPoultry meat production has doubled in past 40 years in the world, with the tendency of constant growth, and its production volume exceeds beef, but is behind pork production. For poultry meat production it is typical that its annual increase exceeds pork as well as beef production. The biggest producers of poultry meat are Asia, North and South America and Europe. The most significant category of poultry is meat of young chicken (broilers). Cobb, Ross and Hubbard broiler provenance are most common in Serbia. The objective of this investigation was to analyse poultry meat production volume in Serbia, observed during three six-years periods - A (1984-1989), B (1994-1999) i C (2004-2009). For data processing there were used the data obtained from Statistical Yearbooks of Serbia from 1984. to 2009. It was found out that average poultry meat production in period A was 108,33 ± 7,00 thousand tonnes, than it statistically significantly decreased and in period B it was 76,67±5,54 thousand tonnes, and finally in period C it was 72,17± 5,78 thousand tonnes.en
dc.description.abstractProizvodnja živinskog mesa u svetu se u proteklih 40 godina udvostručila i dalje je u stalnom rastu, i po obimu proizvodnje je ispred goveđeg mesa, a iza proizvodnje svinjskog mesa. Za proizvodnju živinskog mesa je karakteristično da je njen godišnji porast veći od proizvodnje svinjskog, odnosno goveđeg mesa. Najveći proizvođači živinskog mesa su Azija, Severna i Južna Amerika i Evropa. Najznačajnija kategorija živinskog mesa je meso mladih pilića (brojlera). U Srbiji su najzastupljenije Cobb, Ross i Hubbard provenijencije brojlera. Cilj istraživanja bio je da se analizira obim proizvodnje živinskog mesa u Srbiji posmatran u tri šestogodišnja perioda - A (1984-1989), B (1994-1999) i C ( 2004-2009). Za obradu podataka korišćeni su podaci iz Statističkih godišnjaka Srbije od 1984. do 2009. godine. Utvrđeno je da je proizvodnja živinskog mesa u periodu A u proseku iznosila 108,33 ± 7,00 hiljada tona, zatim se statistički značajno smanjila, i u periodu B iznosila 76,67 ± 5,54 hiljada tona, a u periodu C je bila 72,17 ± 5,78 hiljada tona.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski Glasnik
dc.subjectbroileren
dc.subjectSerbiaen
dc.subjectproductionen
dc.subjectconsumptionen
dc.subjectbrojlersr
dc.subjectSrbijasr
dc.subjectproizvodnjasr
dc.subjectpotrošnjasr
dc.titleAnalysis of poultry meat production volume in Serbia from 1984. to 2009en
dc.titleAnaliza obima proizvodnje živinskog mesa u Srbiji od 1984. do 2009. godinesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractДрљачић, Aлександар; Мириловић, Милорад; Ивановић, Јелена; Лончина, Јасна; Марковић, Радмила; Балтић, Милан Ж.; Гламочлија, Наташа; Aнализа обима производње живинског меса у Србији од 1984. до 2009. године; Aнализа обима производње живинског меса у Србији од 1984. до 2009. године;
dc.citation.volume67
dc.citation.issue3-4
dc.citation.spage269
dc.citation.epage278
dc.citation.other67(3-4): 269-278
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.2298/VETGL1304269G
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1487/972.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу