Histological and histochemical properties of m. semitendinosus in German Landrace pigs at birth and market weight
Histološke i histohemijske osobine m. Semitendinosus-a svinja rase nemački Landras na rođenju i na završetku tova
Apstrakt
Current intensive pig meat production conditions impose the need to expand the knowledge about skeletal muscle characteristics, with the aim to improve both production of pig lean meat and meat quality. Histological and biochemical characteristics of the muscle highly influence the quality of meat, with muscle fiber number, size and fiber type distribution being important constituents. The objective of this study was to examine the structure of m. semitendinosus of piglets at birth, and slaughter pigs at the end of fattening. Total muscle fiber number was 350 x 103 in newborn piglets and increased up to nearly 900 x 103 in slaughter pigs. At birth, the muscle consisted of 3.76% primary fibers and 96.24% secondary fibers. At slaughter, slow-twitch oxidative fibers represented 21% of the total muscle fiber number, fast-twitch oxidative fibers represented 28 % while the majority of fibers (52%) in m. semitendinosus were of fast twitch glycolitic type. Obtained results indicate that postna...tal muscle growth is accomplished mainly by muscle fiber hypertrophy.
Savremena intenzivna proizvodnja svinjskog mesa nameće potrebu stalnog proširivanja znanja o karakteristikama skeletnih mišića, sa ciljem kako povećanja obima proizvodnje mesa, tako i poboljšanja kvaliteta mesa. Histološke i biohemijske osobine mišića u visokoj meri utiču na kvalitet mesa, pri čemu su od najvećeg značaja: broj i prečnik mišićnih vlakana, i distribucija pojedinih tipova mišićnih vlakana u okviru mišića. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita struktura m. semitendinosus-a prasadi na rođenju, I tovljenika po završetku tova. Kod novorođene prasadi utvrđeno je ukupno 350 x 103 mišićnih vlakana u posmatranom mišiću, a taj se broj kod tovljenika uvećao na 900 x 103. Na rođenju, mišić se sastojao od 3,76 % primarnih vlakana i 96,24 % sekundarnih vlakana. Po završetku tova u m. semitendinosus-u su sporo okidajuća oksidativna vlakna činila 21 % ukupnog broja vlakana, brzo okidajuća oksidativna 28 %, a najveći deo vlakana (52 %) su bila tipa brzo okidajućih glikolitičkih vlak...ana. Dobijeni rezultati ukazuju da se postnatalni porast mišića svinja odvija uglavnom po osnovu hipertrofije mišićnih vlakana.
Ključne reči:
age / fiber types / muscle fiber / pigIzvor:
Acta Veterinaria-Beograd, 2014, 64, 3, 319-326Izdavač:
- Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
DOI: 10.2478/acve-2014-0030
ISSN: 0567-8315
WoS: 000343403500004
Scopus: 2-s2.0-84907710735
Kolekcije
Institucija/grupa
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Adamović, Ivana AU - Vitorović, Duško AU - Blagojević, Miloš AU - Nešić, Ivana AU - Brkić, Zlata PY - 2014 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1123 AB - Current intensive pig meat production conditions impose the need to expand the knowledge about skeletal muscle characteristics, with the aim to improve both production of pig lean meat and meat quality. Histological and biochemical characteristics of the muscle highly influence the quality of meat, with muscle fiber number, size and fiber type distribution being important constituents. The objective of this study was to examine the structure of m. semitendinosus of piglets at birth, and slaughter pigs at the end of fattening. Total muscle fiber number was 350 x 103 in newborn piglets and increased up to nearly 900 x 103 in slaughter pigs. At birth, the muscle consisted of 3.76% primary fibers and 96.24% secondary fibers. At slaughter, slow-twitch oxidative fibers represented 21% of the total muscle fiber number, fast-twitch oxidative fibers represented 28 % while the majority of fibers (52%) in m. semitendinosus were of fast twitch glycolitic type. Obtained results indicate that postnatal muscle growth is accomplished mainly by muscle fiber hypertrophy. AB - Savremena intenzivna proizvodnja svinjskog mesa nameće potrebu stalnog proširivanja znanja o karakteristikama skeletnih mišića, sa ciljem kako povećanja obima proizvodnje mesa, tako i poboljšanja kvaliteta mesa. Histološke i biohemijske osobine mišića u visokoj meri utiču na kvalitet mesa, pri čemu su od najvećeg značaja: broj i prečnik mišićnih vlakana, i distribucija pojedinih tipova mišićnih vlakana u okviru mišića. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita struktura m. semitendinosus-a prasadi na rođenju, I tovljenika po završetku tova. Kod novorođene prasadi utvrđeno je ukupno 350 x 103 mišićnih vlakana u posmatranom mišiću, a taj se broj kod tovljenika uvećao na 900 x 103. Na rođenju, mišić se sastojao od 3,76 % primarnih vlakana i 96,24 % sekundarnih vlakana. Po završetku tova u m. semitendinosus-u su sporo okidajuća oksidativna vlakna činila 21 % ukupnog broja vlakana, brzo okidajuća oksidativna 28 %, a najveći deo vlakana (52 %) su bila tipa brzo okidajućih glikolitičkih vlakana. Dobijeni rezultati ukazuju da se postnatalni porast mišića svinja odvija uglavnom po osnovu hipertrofije mišićnih vlakana. PB - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd T2 - Acta Veterinaria-Beograd T1 - Histological and histochemical properties of m. semitendinosus in German Landrace pigs at birth and market weight T1 - Histološke i histohemijske osobine m. Semitendinosus-a svinja rase nemački Landras na rođenju i na završetku tova VL - 64 IS - 3 SP - 319 EP - 326 DO - 10.2478/acve-2014-0030 ER -
@article{ author = "Adamović, Ivana and Vitorović, Duško and Blagojević, Miloš and Nešić, Ivana and Brkić, Zlata", year = "2014", abstract = "Current intensive pig meat production conditions impose the need to expand the knowledge about skeletal muscle characteristics, with the aim to improve both production of pig lean meat and meat quality. Histological and biochemical characteristics of the muscle highly influence the quality of meat, with muscle fiber number, size and fiber type distribution being important constituents. The objective of this study was to examine the structure of m. semitendinosus of piglets at birth, and slaughter pigs at the end of fattening. Total muscle fiber number was 350 x 103 in newborn piglets and increased up to nearly 900 x 103 in slaughter pigs. At birth, the muscle consisted of 3.76% primary fibers and 96.24% secondary fibers. At slaughter, slow-twitch oxidative fibers represented 21% of the total muscle fiber number, fast-twitch oxidative fibers represented 28 % while the majority of fibers (52%) in m. semitendinosus were of fast twitch glycolitic type. Obtained results indicate that postnatal muscle growth is accomplished mainly by muscle fiber hypertrophy., Savremena intenzivna proizvodnja svinjskog mesa nameće potrebu stalnog proširivanja znanja o karakteristikama skeletnih mišića, sa ciljem kako povećanja obima proizvodnje mesa, tako i poboljšanja kvaliteta mesa. Histološke i biohemijske osobine mišića u visokoj meri utiču na kvalitet mesa, pri čemu su od najvećeg značaja: broj i prečnik mišićnih vlakana, i distribucija pojedinih tipova mišićnih vlakana u okviru mišića. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita struktura m. semitendinosus-a prasadi na rođenju, I tovljenika po završetku tova. Kod novorođene prasadi utvrđeno je ukupno 350 x 103 mišićnih vlakana u posmatranom mišiću, a taj se broj kod tovljenika uvećao na 900 x 103. Na rođenju, mišić se sastojao od 3,76 % primarnih vlakana i 96,24 % sekundarnih vlakana. Po završetku tova u m. semitendinosus-u su sporo okidajuća oksidativna vlakna činila 21 % ukupnog broja vlakana, brzo okidajuća oksidativna 28 %, a najveći deo vlakana (52 %) su bila tipa brzo okidajućih glikolitičkih vlakana. Dobijeni rezultati ukazuju da se postnatalni porast mišića svinja odvija uglavnom po osnovu hipertrofije mišićnih vlakana.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd", journal = "Acta Veterinaria-Beograd", title = "Histological and histochemical properties of m. semitendinosus in German Landrace pigs at birth and market weight, Histološke i histohemijske osobine m. Semitendinosus-a svinja rase nemački Landras na rođenju i na završetku tova", volume = "64", number = "3", pages = "319-326", doi = "10.2478/acve-2014-0030" }
Adamović, I., Vitorović, D., Blagojević, M., Nešić, I.,& Brkić, Z.. (2014). Histological and histochemical properties of m. semitendinosus in German Landrace pigs at birth and market weight. in Acta Veterinaria-Beograd Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 64(3), 319-326. https://doi.org/10.2478/acve-2014-0030
Adamović I, Vitorović D, Blagojević M, Nešić I, Brkić Z. Histological and histochemical properties of m. semitendinosus in German Landrace pigs at birth and market weight. in Acta Veterinaria-Beograd. 2014;64(3):319-326. doi:10.2478/acve-2014-0030 .
Adamović, Ivana, Vitorović, Duško, Blagojević, Miloš, Nešić, Ivana, Brkić, Zlata, "Histological and histochemical properties of m. semitendinosus in German Landrace pigs at birth and market weight" in Acta Veterinaria-Beograd, 64, no. 3 (2014):319-326, https://doi.org/10.2478/acve-2014-0030 . .