Traditional products: Base for the sustainable development of Serbian animal origin products
Tradicionalni proizvodi - osnove za održivi razvoj proizvoda životinjskog porekla u Srbiji
dc.creator | Stevanović, Jasna Lj. | |
dc.creator | Okanović, Đorđe G. | |
dc.creator | Stevanetić, Slavica V. | |
dc.creator | Mirilović, Milorad | |
dc.creator | Karabasil, Nedjeljko | |
dc.creator | Pupavac, Snježana | |
dc.date.accessioned | 2020-06-03T14:03:25Z | |
dc.date.available | 2020-06-03T14:03:25Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.issn | 2217-5369 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1315 | |
dc.description.abstract | Research results on the diversity of traditional products of animal origin from certain areas of the Republic of Serbia, provides an opportunity to become part of the sustainable quality development, which would be based on their promotion and protection of local resources. Traditional products of animal origin are different and inseparable from the local identity, typical for nation and its food culture. Through confidence-building, and protection from oblivion, the value of domestic products, had preserved trough centuries-old tradition. Nowadays, each domestic product has its own recognisable taste, representing climate of the Republic of Serbia, from which it comes. Universally accepted model of rural institutional structure does not exist. Instead it accommodates and develops in accordance to needs, possibilities and area specific characteristics. By the efficient protection rural models becomes an investment incentives and contribute to general economic and industrial prosperity of the society. | en |
dc.description.abstract | Rezultati mnogobrojnih istraživanja o raznovrsnosti tradicionalnih proizvoda životinjskog porekla sa određenih područja Republike Srbije, pružaju mogućnost da postanu deo održivog razvoja kvaliteta, koji bi bio zasnovan na njihovoj promociji i zaštiti lokalnih resursa. Tradicionalni proizvodi životinjskog porekla, međusobno se razlikuju, neodvojivi su deo lokalnog identiteta, tipični za narod i njihovu kulturu u pripremanju hrane. Polazeći od činjenice da je Republika Srbija bogata raznovrsnošću ovih proizvoda, uočavamo njihove prednosti i specifičnosti, koje donose prednost izbora domaćem i stranom potrošaču. Kroz sticanje poverenja, ali i zaštitu od zaborava, vrednost domaćih proizvoda, sačuvala je vekovnu tradiciju, prepoznatljiv ukus i podneblje Srbije iz kojeg dolazi. Univerzalno prihvaćeni modeli ruralnih institucionalnih struktura ne postoje, već se prilagođavaju i razvijaju prema potrebama, mogućnostima i specifičnostima određenog područja. Efikasnom zaštitom, postaju podsticaj za investiranje i doprinos ukupnom ekonomskom i privrednom napretku društva. | sr |
dc.publisher | Univerzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad | |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46012/RS// | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Food and Feed Research | |
dc.subject | traditional products | en |
dc.subject | animal origin | en |
dc.subject | Serbia | en |
dc.subject | region | en |
dc.subject | efficient protection | en |
dc.subject | tradicionalni proizvodi životinjskog porekla | sr |
dc.subject | regioni Srbije | sr |
dc.subject | zaštita porekla | sr |
dc.title | Traditional products: Base for the sustainable development of Serbian animal origin products | en |
dc.title | Tradicionalni proizvodi - osnove za održivi razvoj proizvoda životinjskog porekla u Srbiji | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | BY | |
dcterms.abstract | Мириловић, Милорад; Стеванетић, Славица В.; Стевановић, Јасна Љ.; Карабасил, Неђељко; Пупавац, Сњежана; Окановић, Ђорђе Г.; Традиционални производи - основе за одрживи развој производа животињског порекла у Србији; Традиционални производи - основе за одрживи развој производа животињског порекла у Србији; | |
dc.citation.volume | 43 | |
dc.citation.issue | 2 | |
dc.citation.spage | 127 | |
dc.citation.epage | 134 | |
dc.citation.other | 43(2): 127-134 | |
dc.citation.rank | M51 | |
dc.identifier.doi | 10.5937/FFR1602127S | |
dc.identifier.fulltext | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/281/1314.pdf | |
dc.type.version | publishedVersion |