Приказ основних података о документу

Uticaj suncokreta, lana i soje u ishrani svinja na masnokiselinski sastav i oksidativnu stabilnost mesa i masnog tkiva

dc.creatorĐorđević, Vesna
dc.creatorĐorđević, Jasna
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorLaudanović, Milica
dc.creatorTeodorović, Vlado
dc.creatorBošković, Marija
dc.creatorPeurača, Mile
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.date.accessioned2020-06-03T14:06:28Z
dc.date.available2020-06-03T14:06:28Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn0567-8315
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1358
dc.description.abstractThe aim of this study was to examine the effect of added sunflower, linseed or soybean meal to a standard pig fattening diet on the chemical composition, fatty acid profiles of meat and backfat, and on the oxidative stability of backfat from pigs. The content of saturated (SFA) and monounsaturated fatty acids (MUFA) was significantly lower (P lt 0.01), while content of polyunsaturated fatty acids (PUFA) was significantly higher (P lt 0.01) in the diet with added linseed. The feeding study was conducted on 30 pigs, with groups of 10 pigs fed one of the three different diets for 46 days before slaughter. There were no differences in the chemical composition (protein, water, fat, minerals) of meat from pigs fed the different diets. The content of SFA and MUFA was significantly higher, while the average PUFA content was significantly lower (P lt 0.01) in meat and backfat of pigs fed diet with added linseed. The content of n-6 fatty acids was significantly lower and n-3 fatty acids significantly higher, with more desirable n-6/ n-3 ratio, in meat and backfat of pigs fed diet with added linseed. Malondialdehyde in the backfat of pigs fed diet with added linseed was significantly lower than that in the other two diet groups after the tissue was stored frozen at -20°C for 3, 6, 9 and 12 months.en
dc.description.abstractCilj istraživanja je ispitivanje uticaja različitih izvora masti u ishrani tovnih svinja na hemijski i masnokiselinski sastav mesa i masnog tkiva i oksidativnu stabilnost masnog tkiva. Ogled je izveden na 30 svinja, podeljenih u tri grupe, po deset životinja. Ogled je trajao 46 dana do postizanja prosečne telesne mase oko 100 kg. Životinje su hranjene standardnom smešom, sa dodatkom suncokreta (E-I grupa), preparata semena lana u preporučenoj količini od 2,5% u smeši (E-II grupa) i sojinog griza (E-III). Ispitan je hemijski i masnokiselinski sastav hrane, masnog tkiva i mesa svinja, kao i oksidativna stabilnost masnog tkiva. Prosečan sadržaj zasićenih masnih kiselina (eng. saturated fatty acid- SFA) u smeši sa dodatkom lana bio je statistički značajno manji (P lt 0,01) od sadržaja SFA u smešama za ishranu druge dve grupe svinja. Prosečan sadržaj mononezasićenih masnih kiselina (eng. monounsaturated fatty acid- MUFA) u smeši za ishranu svinja bio je statistički značajno veći, a polinezasićenih masnih kiselina (eng. polyunsaturated fatty acid- PUFA) statistički značajno manji od sadržaja MUFA, odnosno PUFA u smeši za ishranu svinja druge dve grupe. Između prosečnih sadržaja n-6, odnosno n-3, kao i odnosa n-6/n-3 masnih kiselina u smešama za ishranu svinja utvrđene su statistički značajne razlike (P lt 0,01). Nisu utvrđene statistički značajne razlike u hemijskom sastavu mesa (sadržaj vode, masti, proteina, pepela) poređenih grupa svinja. Prosečan sadržaj SFA i MUFA u mesu i masnom tkivu svinja koje su hranjene smešom sa dodatkom lana bio je satistički značajno veći (P lt 0,01), a PUFA statistički značajno manji (P lt 0,01) od sadržaja ovih kiselina u masnom tkivu druge dve grupe svinja. Prosečan sadržaj n-6 masnih kiselina u mesu, kao i u masnom tkivu bio je statistički značajno manji, a n-3 značajno veći u mesu, odnosno masnom tkivu svinja koje su hranjene smešom sa dodatkom lana. Meso i masno tkivo ove grupe svinja imale su i statistički značajno povoljniji odnos n-6/n-3 masnih kiselina. Prosečan sadržaj malondialdehida (MDA) u toku skladištenja zamrznutog masnog tkiva rastao je u svim uzorcima i nakon 12 meseci skladištenja bio je statistički značajno manji (P lt 0,01) u masnom tkivu svinja koje su hranjene smešom sa dodatkom lana.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceActa Veterinaria-Beograd
dc.subjectpigsen
dc.subjectoilseedsen
dc.subjectfatty acidsen
dc.subjectbackfaten
dc.subjectmeaten
dc.titleEffect of sunflower, linseed and soybean meal in pig diet on chemical composition, fatty acid profile of meat and backfat, and its oxidative stabilityen
dc.titleUticaj suncokreta, lana i soje u ishrani svinja na masnokiselinski sastav i oksidativnu stabilnost mesa i masnog tkivasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractПеурача, Миле; Бошковић, Марија; Балтић, Милан Ж.; Лаудановић, Милица; Ђорђевић, Весна; Теодоровић, Владо; Марковић, Радмила; Ђорђевић, Јасна; Утицај сунцокрета, лана и соје у исхрани свиња на маснокиселински састав и оксидативну стабилност меса и масног ткива; Утицај сунцокрета, лана и соје у исхрани свиња на маснокиселински састав и оксидативну стабилност меса и масног ткива;
dc.citation.volume66
dc.citation.issue3
dc.citation.spage359
dc.citation.epage372
dc.citation.other66(3): 359-372
dc.citation.rankM22
dc.identifier.wos000384771100007
dc.identifier.doi10.1515/acve-2016-0031
dc.identifier.scopus2-s2.0-84992223358
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/325/1357.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу