Приказ основних података о документу
Changes of S. aureus population during white cheese manufacture
Promena populacije Staphilococcus aureus tokom proizvodnje belog sira
dc.creator | Savić Radovanović, Radoslava | |
dc.creator | Stojanvoić, Lazar V. | |
dc.creator | Katić, Vera | |
dc.date.accessioned | 2020-06-03T12:41:27Z | |
dc.date.available | 2020-06-03T12:41:27Z | |
dc.date.issued | 2000 | |
dc.identifier.issn | 0353-6564 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/144 | |
dc.description.abstract | The changes of S. aureus population was examined during the manufacture of white cheese from naturally contaminated raw milk. Population of S. aureus survived during the manufacture and storage of white cheese. During the manufacture of white cheese population of S. aureus increased from 5,69 log cfu/ml of milk to 6,81 log cfu/g of coagulum and to 7.35 cfu/g of curd and then decreased to 7,10 log cfu/g of cheese. During white cheese storage at + 4º/C for ten days population of S. aureus decreased for 1,11 log clu/g. The mean value of total number of S. aureus in the cheese on the first day was 6,97 log clu/g, and on the tenth day was 5,86 log cfu/g. Decreasing number of S. aureus during storage of white cheese correlated with decreasing of pH values in the cheese. . | en |
dc.description.abstract | Praćena je promena populacije S. aureus tokom proizvodnje belog sira iz sirovog mleka prirodno kontaminiranog ovim mikroorganizmom. Utvrđeno je da S. aureus preživljava proces proizvodnje belog sira. Populacija S. aureus se za vreme proizvodnje belog sira povećavala sa 5,69 log cfu/ml sirovog mleka na 6.81 log cfu/g gruša odnosno na 7,35 log cfu/g grude, a zatim se smanjila na 7.10 log cfu/g sira. Tokom čuvanja deset dana pri + 4ºC populacija S. aureus se smanjila za 1,11 logaritamskih jedinica. Srednja vrednost broja S. aureus u siru starom jedan dan je iznosila 6,97 log cfu/g, a desetog dana dana 5,86 log cfu/g. Smanjenje broja S. aureus u siru, tokom skladištenja, bilo je u korelaciji sa padom pH vrednosti u siru. . | sr |
dc.publisher | Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd | |
dc.rights | openAccess | |
dc.source | Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi | |
dc.subject | staphilococcus aureus | en |
dc.subject | raw milk | en |
dc.subject | white cheese | en |
dc.subject | survival | en |
dc.subject | pH values | en |
dc.subject | s. aureus | sr |
dc.subject | sirovo mleko | sr |
dc.subject | beli sir | sr |
dc.subject | preživljavanje | sr |
dc.subject | pH vrednosti | sr |
dc.title | Changes of S. aureus population during white cheese manufacture | en |
dc.title | Promena populacije Staphilococcus aureus tokom proizvodnje belog sira | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | ARR | |
dcterms.abstract | Стојанвоић, Лазар В.; Катић, Вера; Савић-Радовановић, Радослава; Промена популације Стапхилоцоццус ауреус током производње белог сира; Промена популације Стапхилоцоццус ауреус током производње белог сира; | |
dc.citation.volume | 11 | |
dc.citation.issue | 3-4 | |
dc.citation.spage | 74 | |
dc.citation.epage | 77 | |
dc.citation.other | 11(3-4): 74-77 | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_144 | |
dc.type.version | publishedVersion |
Документи
Датотеке | Величина | Формат | Преглед |
---|---|---|---|
Уз овај запис нема датотека. |