Stimulatori rasta kao imperativ u savremenoj stočarskoj proizvodnji
Аутори
Marković, RadmilaRadulović, Stamen
Baltić, Milan Ž.
Janjić, Jelena
Pavlović, Marija
Šefer, Dragan
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Да би се постигло боље искоришћавање хране, дужа одрживост, лакша
манипулација, а у крајњем исходу повећање производње и побољшање квалитета
намирница анималног порекла, поред основних хранива у смеше се додаје велики број
адитива који имају различите намене. Додаци (адитиви) су супстанце које, додате оброку у
малим количинама, потенцирају корисне и супримирају штетне ефекте. Тако, коришћењем
пробиотика, пребиотика и фитобиотика постижу се слични ефекти као при коришћењу
антибиотика, с тим што не остављају резидуе, нити имају каренцу. Позитивни ефекти
заснивају се на добро познатом значају одржавања еубиотичких односа, јер равнотежа у
микропопулацији дигестивног тракта омогућава ефикасно варење и ресорпцију хранљивих
материја повећавајући отпорност према поремећајима изазваним ентеропатогеним
бактеријама. Органске киселине се деценијама користе у циљу презервације хране за
животиње, али њихови позитивни ефекти на производне резултате и здравствени статус
животиња издвајају ...их као потенцијалну алтернативу употреби антибиотика као промотора
раста. Органске киселине су карбоксилне киселине (R-COOH). Могу се користити као
адитиви храни или води за пиће, самостално или у смешама, у форми киселина или њихових
соли. Антимикробну активност у дигестивном тракту органске киселине испољавају
двојако: снижавањем pH вредности средине и директним ефектима анјона и протона на
микробијалну ћелију. Натријум бутират делује на развој ћелија и ткива у организму, брзо се
апсорбује у дебелом цреву и обезбеђује енергију за епителне ћелије. Сходно наведеним
истраживањима у области исхрани животиња, јавио се велики интерес за развијање
одговарајућих алтернативних решења у циљу стимулисања производње и добијања
оптималних производних резултата у савременом сточарству, која ће подржати функцију
аутохтоне микрофлоре у гастроинтестиналном тракту у контроли патогених бактерија.
Кључне речи:
исхрана животиња / адитиви / стимулатори раста / органске киселине / бутиратиИзвор:
27. Savetovanje Veterinara Srbije, 2016, 72-80Издавач:
- Srpsko veterinarsko društvo, Beograd
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Marković, Radmila AU - Radulović, Stamen AU - Baltić, Milan Ž. AU - Janjić, Jelena AU - Pavlović, Marija AU - Šefer, Dragan PY - 2016 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2309 AB - Да би се постигло боље искоришћавање хране, дужа одрживост, лакша манипулација, а у крајњем исходу повећање производње и побољшање квалитета намирница анималног порекла, поред основних хранива у смеше се додаје велики број адитива који имају различите намене. Додаци (адитиви) су супстанце које, додате оброку у малим количинама, потенцирају корисне и супримирају штетне ефекте. Тако, коришћењем пробиотика, пребиотика и фитобиотика постижу се слични ефекти као при коришћењу антибиотика, с тим што не остављају резидуе, нити имају каренцу. Позитивни ефекти заснивају се на добро познатом значају одржавања еубиотичких односа, јер равнотежа у микропопулацији дигестивног тракта омогућава ефикасно варење и ресорпцију хранљивих материја повећавајући отпорност према поремећајима изазваним ентеропатогеним бактеријама. Органске киселине се деценијама користе у циљу презервације хране за животиње, али њихови позитивни ефекти на производне резултате и здравствени статус животиња издвајају их као потенцијалну алтернативу употреби антибиотика као промотора раста. Органске киселине су карбоксилне киселине (R-COOH). Могу се користити као адитиви храни или води за пиће, самостално или у смешама, у форми киселина или њихових соли. Антимикробну активност у дигестивном тракту органске киселине испољавају двојако: снижавањем pH вредности средине и директним ефектима анјона и протона на микробијалну ћелију. Натријум бутират делује на развој ћелија и ткива у организму, брзо се апсорбује у дебелом цреву и обезбеђује енергију за епителне ћелије. Сходно наведеним истраживањима у области исхрани животиња, јавио се велики интерес за развијање одговарајућих алтернативних решења у циљу стимулисања производње и добијања оптималних производних резултата у савременом сточарству, која ће подржати функцију аутохтоне микрофлоре у гастроинтестиналном тракту у контроли патогених бактерија. PB - Srpsko veterinarsko društvo, Beograd C3 - 27. Savetovanje Veterinara Srbije T1 - Stimulatori rasta kao imperativ u savremenoj stočarskoj proizvodnji SP - 72 EP - 80 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2309 ER -
@conference{ author = "Marković, Radmila and Radulović, Stamen and Baltić, Milan Ž. and Janjić, Jelena and Pavlović, Marija and Šefer, Dragan", year = "2016", abstract = "Да би се постигло боље искоришћавање хране, дужа одрживост, лакша манипулација, а у крајњем исходу повећање производње и побољшање квалитета намирница анималног порекла, поред основних хранива у смеше се додаје велики број адитива који имају различите намене. Додаци (адитиви) су супстанце које, додате оброку у малим количинама, потенцирају корисне и супримирају штетне ефекте. Тако, коришћењем пробиотика, пребиотика и фитобиотика постижу се слични ефекти као при коришћењу антибиотика, с тим што не остављају резидуе, нити имају каренцу. Позитивни ефекти заснивају се на добро познатом значају одржавања еубиотичких односа, јер равнотежа у микропопулацији дигестивног тракта омогућава ефикасно варење и ресорпцију хранљивих материја повећавајући отпорност према поремећајима изазваним ентеропатогеним бактеријама. Органске киселине се деценијама користе у циљу презервације хране за животиње, али њихови позитивни ефекти на производне резултате и здравствени статус животиња издвајају их као потенцијалну алтернативу употреби антибиотика као промотора раста. Органске киселине су карбоксилне киселине (R-COOH). Могу се користити као адитиви храни или води за пиће, самостално или у смешама, у форми киселина или њихових соли. Антимикробну активност у дигестивном тракту органске киселине испољавају двојако: снижавањем pH вредности средине и директним ефектима анјона и протона на микробијалну ћелију. Натријум бутират делује на развој ћелија и ткива у организму, брзо се апсорбује у дебелом цреву и обезбеђује енергију за епителне ћелије. Сходно наведеним истраживањима у области исхрани животиња, јавио се велики интерес за развијање одговарајућих алтернативних решења у циљу стимулисања производње и добијања оптималних производних резултата у савременом сточарству, која ће подржати функцију аутохтоне микрофлоре у гастроинтестиналном тракту у контроли патогених бактерија.", publisher = "Srpsko veterinarsko društvo, Beograd", journal = "27. Savetovanje Veterinara Srbije", title = "Stimulatori rasta kao imperativ u savremenoj stočarskoj proizvodnji", pages = "72-80", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2309" }
Marković, R., Radulović, S., Baltić, M. Ž., Janjić, J., Pavlović, M.,& Šefer, D.. (2016). Stimulatori rasta kao imperativ u savremenoj stočarskoj proizvodnji. in 27. Savetovanje Veterinara Srbije Srpsko veterinarsko društvo, Beograd., 72-80. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2309
Marković R, Radulović S, Baltić MŽ, Janjić J, Pavlović M, Šefer D. Stimulatori rasta kao imperativ u savremenoj stočarskoj proizvodnji. in 27. Savetovanje Veterinara Srbije. 2016;:72-80. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2309 .
Marković, Radmila, Radulović, Stamen, Baltić, Milan Ž., Janjić, Jelena, Pavlović, Marija, Šefer, Dragan, "Stimulatori rasta kao imperativ u savremenoj stočarskoj proizvodnji" in 27. Savetovanje Veterinara Srbije (2016):72-80, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2309 .