Приказ основних података о документу
Fizičkohemijske karakteristike i kvalitet mekih sireva na tržištu beogradskih pijaca
dc.creator | Savić Radovanović, Radoslava | |
dc.creator | Katić, Vera | |
dc.creator | Zdravković, Nemanja | |
dc.date.accessioned | 2023-03-24T11:57:48Z | |
dc.date.available | 2023-03-24T11:57:48Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-87611-41-2 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2762 | |
dc.description.abstract | Sir kao namirnica, zbog svoje hranljive vrednosti,zauzima važno mesto u ishrani ljudi. U Republici Srbiji sirevi se proizvode u industrijskim pogonima,ali značajan deo se proizvodi u zanatskim pogonima, kao i u individualnim domaćinstvima. Na tržištu beogradskih pijaca su svakodnevno zastupljeni sirevi, koji se proizvode u individualnim domaćinstvima i potiču iz različitih geografskih lokaliteta u Republici Srbiji.Cilj rada je bio da se ispitaju fizičkohemijske karakteristike sireva na tržištu beogradskih pijaca.U uzorcima sireva su ispitani sledeći parametri: suva materija, mast u suvoj materiji, voda u bezmasnoj materiji, pH vrednost, aktivnost vode (aw) i sadržaj NaCl. Rezultati su pokazali da su svi ispitani uzorci sireva sa osam beogradskih pijaca pripadali grupi mekih sireva na osnovu sadržaja vode u bezmasnoj materiji(>67%). Od 83 ispitana uzorka najveći broj uzoraka sireva 40 (48,19%) je pripadao grupi punomasnih sireva, 32 (38,55%) grupi ekstramasnih,10 (12,05%) grupi polumasnih i 1 (1,20%) uzorak grupi niskomasnih sireva. Nijedan uzorak sira nije pripadao grupi obranih sireva. U pogledu senzornih karakteristika svi sirevi su odgovarali senzornim karakteristikama za tu vrstu sira. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Čačak : Univerzitet, Agronomski fakultet | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46009/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | XXI savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 11-12. mart 2016 | sr |
dc.subject | meki sir | sr |
dc.subject | fizičkohemijske karakteristike | sr |
dc.subject | kvalitet | sr |
dc.title | Fizičkohemijske karakteristike i kvalitet mekih sireva na tržištu beogradskih pijaca | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.volume | 21 | |
dc.citation.issue | 24 | |
dc.citation.spage | 731 | |
dc.citation.epage | 737 | |
dc.description.other | Zbornik radova | sr |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/8097/bitstream_8097.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2762 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |