Приказ основних података о документу

Chemical composition of milk of autochthonous sheep breeds from Stara planina

dc.creatorBabić, Milijana
dc.creatorStajković, Silvana
dc.creatorSavić Radovanović, Radoslava
dc.creatorNikolić, Aleksandra
dc.date.accessioned2023-05-03T08:48:45Z
dc.date.available2023-05-03T08:48:45Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.isbn978-99955-770-5-6
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2882
dc.description.abstractВелики број генетских и парагенетских фактора, делује првенствено на принос млека, док у знатноj мери утиче и на хемијски састав млека. Расне карактеристике оваца битно утичу не само на принос, него и на хемијски састав млека, поготово на садржај протеина и млечне масти. С обзиром на то да хемијски састав овчијег млека утиче и на количину и квалитет добијених производа од млека, истраживање је имало за циљ да утврди разлике у хемијском саставу млека пореклом од различитих аутохтоних раса оваца које су узгајане на обронцима Старе Планине. Истраживање је спроведено на следећим аутохтоним расама оваца: пиротска праменка, сврљишка праменка, каракачанска овца и бардока. У циљу испитивања хемијског састава млека, узето је укупно 24 узорка млека (по 6 од сваке расе оваца) током последњег месеца лактације. Узорци овчијег млека узети су посудом за сакупљање течних узорака из канте за мужу. Анализа хемијског састава млека је укључивала: одређивање суве материје, одређивање садржаја млечне масти, одређивање садржаја протеина, одређивање садржаја лактозе, одређивање садржаја пепела и одређивање садржаја суве материје без масти. Није утврђена статистички значајна разлика (P>0,05) између аутохтоних раса оваца у сувој материји, садржају млечне масти и пепела, као ни у садржају суве материје без масти. Анализом резултата утврђен је статистички значајно већи (P<0,01) садржај протеина у млеку оваца каракачанске расе (7,36±0,66) у поређењу са млеком расе пиротска праменка (5,68±0,49). Поред тога, утврђен је статистички значајно мањи (P<0,05) садржај лактозе у млеку оваца каракачанске расе (3,46±0,53) у поређењу са млеком расе пиротска праменка (4,28 ± 0,33). На основу резултата овог истраживања може да се закључи да расне карактеристике оваца утичу на садржај протеина у млеку, што је веома значајно са аспекта квалитета производа од млека.sr
dc.description.abstractA number of genetic and paragenetic factors have an impact, primarily on milk yield, but also on the chemical composition of milk. It has been reported that sheep breed characteristics affect milk yield, but also have effects on the chemical composition of the milk, especially on milk protein and fat content. Since the chemical composition of sheep milk affects the quantity and quality of dairy products, the aim of this study was to determine the differences in the chemical composition of milk from various autochthonous sheep breeds originated from the Stara Planina mountain. The research was carried out on four autochthonous sheep breeds: pirotska pramenka, svrljiška pramenka, karakačanska sheep and bardoka. In order to examine the chemical composition of milk, a total of 24 samples of milk were taken (6 per each sheep breed) during the last month of lactation. Sheep milk samples were taken from each individual after milking with a container for collecting liquid specimens. Chemical analyses of sheep milk included determination of the content of dry matter, fat, protein, lactose, ash, and dry matter without fat. No significant difference (P>0,05) was found between autochthonous sheep breeds for the content of dry matter, fat, ash, and dry matter without fat. Milk obtained from karakačanska sheep (7.36 ± 0.66) had a significantly higher (P<0.01) protein content compared to milk obtained from pirotska pramenka (5.68 ± 0.49). In addition, milk obtained from karakačanska sheep (3.46 ± 0.53) had a significantly lower (P<0.05) lactose content compared to milk obtained from pirotska pramenka (4.28 ± 0.33). Based on the results of this study, it can be concluded that sheep breed characteristics affected the milk protein content, which is very important from the aspect of dairy product quality.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : Veterinarska komora Republike Srpskesr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6-9. jun 2018.sr
dc.subjectпиротска праменкаsr
dc.subjectкаракачанска овцаsr
dc.subjectсадржај протеинаsr
dc.subjectсадржај лактозеsr
dc.subjectpirotska pramenkasr
dc.subjectkarakačanska sheepsr
dc.subjectmilk protein contentsr
dc.subjectmilk lactose contentsr
dc.titleHemijski sastav mleka autohtonih rasa ovaca sa Stare planinesr
dc.titleChemical composition of milk of autochthonous sheep breeds from Stara planinasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage129
dc.citation.epage130
dc.description.otherZbornik kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/8481/bitstream_8481.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2882
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу