Приказ основних података о документу

Phytobiotics - natural growth stimulators in broiler feed

dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorŠefer, Dragan
dc.creatorPerić, Dejan
dc.creatorGrdović, Svetlana
dc.creatorRadulović, Stamen
dc.creatorŠević Savić, Kristina
dc.date.accessioned2023-06-28T12:38:13Z
dc.date.available2023-06-28T12:38:13Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-99955-770-9-4
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2973
dc.description.abstractФитогени додаци храни за животиње (фитобиотици) се дефинишу као једињења биљног порекла која се користе у исхрани животиња са циљем унапређења њихове продуктивности путем побољшања производних резултата животиња, својстава хране, као и квалитета намирница анималног порекла. Позитиван ефекат фитогених адитива (есенцијалних уља) у храни за животиње и њихових компоненти на производне резултате и здравље животиња је последица бројних својстава, од којих су најзначајнија њихова антиинфламаторна и антиоксидативна дејства, побољшање конзумације, стимулисање лучења ензима, повећање мотилитета желуца и црева, стимулација ендокриног и имуног система, антимикробно, антивирусно и кокцидиостатско деловање. Да би се испитао утицај исхране бројлера оброцима са додатим различитим фитогеним адитивима на здравствено стање, производне резултате, сензорне особине меса, као и оправданост кориштења фитогених адитива у исхрани бројлера организован је оглед на укупно 240 бројлера провенијенције Cobb 500, подељених у 4 групе. Храњени су стандардним смешама по препоруци произвођача, с тим што су се групе једино разликовале у томе што су огледне групе (О-I – О-IV) у смеши за исхрану имале додате различите комерцијалне фитогене адитиве а контролна група (К) без фитогеног адитива. Производни резултати (већи прирас, мања конзумација, боља конверзија) бројлера огледних група су били значајно бољи у односу на контролну групу бројлера у свим фазама това. У односу на бројлере посматраних огледних група код бројлера контролне групе утврђен је већи просечан број бактерија E. coli и Enteroccocus spp., а мањи број бактерија млечне киселине у испитиваним деловима дигестивног тракта. Посматране огледне групе су у свим испитиваним сегментима црева имале већу висину и ширину цревних ресица, а мању дубину крипти у односу на бројлере контролне групе, чиме је остварен већи ресорптивнии капацитет цревне слузнице. При сензорној анализи просечна оцена укупне прихватљивости меса груди О-I групе бројлера била је статистички значајно већа у односу на друге групе, а месо батака са карабатаком О-III групе бројлера у односу на О-I групу.sr
dc.description.abstractPhytogenic feed additives (phytobiotics) are defined as compounds of plant origin used in animal nutrition with the aim of improving their productivity by improving the production results of animals, feed properties, as well as the quality of food of animal origin. The positive effect of phytogenic additives (essential oils) in animal feed and their components on production results and animal health is due to numerous properties, the most important of which are their anti-inflammatory and antioxidant effects, improving consumption, stimulating enzyme secretion, increasing gastric and intestinal motility, stimulation endocrine and immune systems, antimicrobial, antiviral and coccidiostatic action. In order to examine the impact of broiler diet with various phytogenic additives on health, production results, sensory properties of meat, as well as the justification of using phytogenic additives in broiler diet, a total of 240 broilers of Cobb 500 provenance were organized, divided into 4 groups. They were fed standard mixtures recommended by the manufacturer, with the only difference being that the experimental groups (O-I - O-IV) had different commercial phytogenic additives added to the feed mixture and the control group (K) without phytogenic additives. The production results (higher increment, lower consumption, better conversion) of broilers of the experimental groups were significantly better compared to the control group of broilers in all phases of fattening. Compared to the broilers of the observed experimental groups, the broilers of the control group had a higher average number of E.coli and Enteroccocus spp., and a lower number of lactic acid bacteria in the examined parts of the digestive tract. The observed experimental groups had a higher height and width of intestinal villi in all examined segments of the intestine, and a smaller depth of crypts in relation to the broilers of the control group, which achieved a higher resorptive capacity of the intestinal mucosa. In the sensory analysis, the average assessment of the total acceptability of breast meat O-I group was statistically significantly higher compared to other groups, and drumstick with thigh of O-III broiler group compared to O-I group.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : Veterinarska komora Republike Srpskesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 18. jun 2022sr
dc.subjectфитобиотициsr
dc.subjectбројлериsr
dc.subjectисхранаsr
dc.subjectпроизводни резултатиsr
dc.subjectphytobioticssr
dc.subjectbroilerssr
dc.subjectnutritionsr
dc.subjectproduction resultssr
dc.titleFitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojleresr
dc.titlePhytobiotics - natural growth stimulators in broiler feedsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage263
dc.citation.epage266
dc.description.otherZbornik radova i kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/8747/bitstream_8747.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2973
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу