Značaj očuvanja autohtonih magaraca: ispitivanje kvaliteta trupa i mesa
Аутори
Čobanović, NikolaVićić, Ivan
Grković, Nevena
Suvajdžić, Branko
Kovačević, Sara
Karabasil, Nedjeljko
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Iskorišćavanje lokalnih magaraca za proizvodnju mleka i mesa je veoma značajno za promovisanje i zaštitu agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa,
što može da doprinese i valorizaciji lokalnih proizvodnih sistema, zbog visoke
adaptivne sposobnosti magaraca i njihove otpornosti na bolesti. Najčešći kvantitativni i kvalitativni pokazatelji koji se uzimaju u obzir prilikom ocene kvaliteta trupova magaraca su telesna masa, masa trupa, randman, konformacija
trupa, prekrivenost trupa masnim tkivom i linearne mere trupa. U cilju ocenjivanja tehnološkog kvaliteta mesa magaraca ispituju se pH vrednost i
temperatura, boja mesa i masnog tkiva, sposobnost vezivanja vode i tekstura
mesa. Kako u Evropskoj uniji ne postoji zvanični sistem klasifikacije trupova
kopitara na osnovu konformacije, kao i da ONIBEV (Office National Interproffessionnel du Betail et des Viandes) sistem iz 1979. godine ima brojne nedostatke i da se u praksi ne primenjuje, postoji potreba za uspostavljanjem novog
si...stema za određivanje konformacije trupova kopitara kao najznačajnijeg pokazatelja količine mesa u trupu. S obzirom na to da u dostupnoj naučnoj literaturi
ne postoje podaci o graničnim vrednostima za pokazatelje kvaliteta mesa
kopitara (izuzev pH vrednosti i teksture), neophodna su dalja istraživanja čime
bi se utvrdile karakteristike mesa magaraca kako dobrog tako i slabijeg
kvaliteta.
Кључне речи:
autohtoni magarci / kvalitet mesa / kvalitet trupa / očuvanje biodiverzitetaИзвор:
Četvrti regionalni simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 29. jun - 1. jul 2023, 2023, 282-300Издавач:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik predavanja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Čobanović, Nikola AU - Vićić, Ivan AU - Grković, Nevena AU - Suvajdžić, Branko AU - Kovačević, Sara AU - Karabasil, Nedjeljko PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3119 AB - Iskorišćavanje lokalnih magaraca za proizvodnju mleka i mesa je veoma značajno za promovisanje i zaštitu agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa, što može da doprinese i valorizaciji lokalnih proizvodnih sistema, zbog visoke adaptivne sposobnosti magaraca i njihove otpornosti na bolesti. Najčešći kvantitativni i kvalitativni pokazatelji koji se uzimaju u obzir prilikom ocene kvaliteta trupova magaraca su telesna masa, masa trupa, randman, konformacija trupa, prekrivenost trupa masnim tkivom i linearne mere trupa. U cilju ocenjivanja tehnološkog kvaliteta mesa magaraca ispituju se pH vrednost i temperatura, boja mesa i masnog tkiva, sposobnost vezivanja vode i tekstura mesa. Kako u Evropskoj uniji ne postoji zvanični sistem klasifikacije trupova kopitara na osnovu konformacije, kao i da ONIBEV (Office National Interproffessionnel du Betail et des Viandes) sistem iz 1979. godine ima brojne nedostatke i da se u praksi ne primenjuje, postoji potreba za uspostavljanjem novog sistema za određivanje konformacije trupova kopitara kao najznačajnijeg pokazatelja količine mesa u trupu. S obzirom na to da u dostupnoj naučnoj literaturi ne postoje podaci o graničnim vrednostima za pokazatelje kvaliteta mesa kopitara (izuzev pH vrednosti i teksture), neophodna su dalja istraživanja čime bi se utvrdile karakteristike mesa magaraca kako dobrog tako i slabijeg kvaliteta. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine C3 - Četvrti regionalni simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 29. jun - 1. jul 2023 T1 - Značaj očuvanja autohtonih magaraca: ispitivanje kvaliteta trupa i mesa SP - 282 EP - 300 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3119 ER -
@conference{ author = "Čobanović, Nikola and Vićić, Ivan and Grković, Nevena and Suvajdžić, Branko and Kovačević, Sara and Karabasil, Nedjeljko", year = "2023", abstract = "Iskorišćavanje lokalnih magaraca za proizvodnju mleka i mesa je veoma značajno za promovisanje i zaštitu agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa, što može da doprinese i valorizaciji lokalnih proizvodnih sistema, zbog visoke adaptivne sposobnosti magaraca i njihove otpornosti na bolesti. Najčešći kvantitativni i kvalitativni pokazatelji koji se uzimaju u obzir prilikom ocene kvaliteta trupova magaraca su telesna masa, masa trupa, randman, konformacija trupa, prekrivenost trupa masnim tkivom i linearne mere trupa. U cilju ocenjivanja tehnološkog kvaliteta mesa magaraca ispituju se pH vrednost i temperatura, boja mesa i masnog tkiva, sposobnost vezivanja vode i tekstura mesa. Kako u Evropskoj uniji ne postoji zvanični sistem klasifikacije trupova kopitara na osnovu konformacije, kao i da ONIBEV (Office National Interproffessionnel du Betail et des Viandes) sistem iz 1979. godine ima brojne nedostatke i da se u praksi ne primenjuje, postoji potreba za uspostavljanjem novog sistema za određivanje konformacije trupova kopitara kao najznačajnijeg pokazatelja količine mesa u trupu. S obzirom na to da u dostupnoj naučnoj literaturi ne postoje podaci o graničnim vrednostima za pokazatelje kvaliteta mesa kopitara (izuzev pH vrednosti i teksture), neophodna su dalja istraživanja čime bi se utvrdile karakteristike mesa magaraca kako dobrog tako i slabijeg kvaliteta.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine", journal = "Četvrti regionalni simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 29. jun - 1. jul 2023", title = "Značaj očuvanja autohtonih magaraca: ispitivanje kvaliteta trupa i mesa", pages = "282-300", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3119" }
Čobanović, N., Vićić, I., Grković, N., Suvajdžić, B., Kovačević, S.,& Karabasil, N.. (2023). Značaj očuvanja autohtonih magaraca: ispitivanje kvaliteta trupa i mesa. in Četvrti regionalni simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 29. jun - 1. jul 2023 Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 282-300. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3119
Čobanović N, Vićić I, Grković N, Suvajdžić B, Kovačević S, Karabasil N. Značaj očuvanja autohtonih magaraca: ispitivanje kvaliteta trupa i mesa. in Četvrti regionalni simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 29. jun - 1. jul 2023. 2023;:282-300. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3119 .
Čobanović, Nikola, Vićić, Ivan, Grković, Nevena, Suvajdžić, Branko, Kovačević, Sara, Karabasil, Nedjeljko, "Značaj očuvanja autohtonih magaraca: ispitivanje kvaliteta trupa i mesa" in Četvrti regionalni simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 29. jun - 1. jul 2023 (2023):282-300, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3119 .