Savremeni pristup korišćenju celuloze u ishrani nepreživara
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Osnovna svrha korišćenja aditiva u hrani za životinje je očuvanje zdravstvenog stanja i poboljšanje proizvodnih performansi životinja. S obzirom da u savremenom načinu uzgoja, životinje nemaju dovoljno razvijenu prirodnu otpornost protiv različitih patogena, izazivača bolesti, poslednjih godina se u stočarsku proizvodnju uvode brojni komercijalni aditivi biljnog porekla koji su dobro prihvaćeni od strane potrošača zbog prirodnog porekla i bezbedne upotrebe. Među njima, prečišćena lignoceluloza predstavlja pronutritivnu materiju koja utiče na viskozitet crevnog sadržaja, povećavajući time resorpciju hranljivih materija, a smanjujući broj patogenih bakterija u tankom crevu.
Кључне речи:
aditivi / celuloza / lignoceluloza / nepreživariИзвор:
XXXIX Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2018, 2018, 73-80Издавач:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila
Напомена:
- Zbornik predavanja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Šefer, Dragan AU - Radulović, Stamen AU - Marković, Radmila AU - Grdović, Svetlana PY - 2018 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3368 AB - Osnovna svrha korišćenja aditiva u hrani za životinje je očuvanje zdravstvenog stanja i poboljšanje proizvodnih performansi životinja. S obzirom da u savremenom načinu uzgoja, životinje nemaju dovoljno razvijenu prirodnu otpornost protiv različitih patogena, izazivača bolesti, poslednjih godina se u stočarsku proizvodnju uvode brojni komercijalni aditivi biljnog porekla koji su dobro prihvaćeni od strane potrošača zbog prirodnog porekla i bezbedne upotrebe. Među njima, prečišćena lignoceluloza predstavlja pronutritivnu materiju koja utiče na viskozitet crevnog sadržaja, povećavajući time resorpciju hranljivih materija, a smanjujući broj patogenih bakterija u tankom crevu. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila C3 - XXXIX Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2018 T1 - Savremeni pristup korišćenju celuloze u ishrani nepreživara SP - 73 EP - 80 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3368 ER -
@conference{ author = "Šefer, Dragan and Radulović, Stamen and Marković, Radmila and Grdović, Svetlana", year = "2018", abstract = "Osnovna svrha korišćenja aditiva u hrani za životinje je očuvanje zdravstvenog stanja i poboljšanje proizvodnih performansi životinja. S obzirom da u savremenom načinu uzgoja, životinje nemaju dovoljno razvijenu prirodnu otpornost protiv različitih patogena, izazivača bolesti, poslednjih godina se u stočarsku proizvodnju uvode brojni komercijalni aditivi biljnog porekla koji su dobro prihvaćeni od strane potrošača zbog prirodnog porekla i bezbedne upotrebe. Među njima, prečišćena lignoceluloza predstavlja pronutritivnu materiju koja utiče na viskozitet crevnog sadržaja, povećavajući time resorpciju hranljivih materija, a smanjujući broj patogenih bakterija u tankom crevu.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila", journal = "XXXIX Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2018", title = "Savremeni pristup korišćenju celuloze u ishrani nepreživara", pages = "73-80", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3368" }
Šefer, D., Radulović, S., Marković, R.,& Grdović, S.. (2018). Savremeni pristup korišćenju celuloze u ishrani nepreživara. in XXXIX Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2018 Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila., 73-80. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3368
Šefer D, Radulović S, Marković R, Grdović S. Savremeni pristup korišćenju celuloze u ishrani nepreživara. in XXXIX Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2018. 2018;:73-80. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3368 .
Šefer, Dragan, Radulović, Stamen, Marković, Radmila, Grdović, Svetlana, "Savremeni pristup korišćenju celuloze u ishrani nepreživara" in XXXIX Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2018 (2018):73-80, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3368 .