Potencijalni rizici u vezi sa konzumiranjem ribe i plodova voda
Апстракт
U ovom radu prikazani su podaci o potencijalnim biološkim opasnostima koji se vezuju za konzumiranje ribe i plodove voda. Biološke opasnosti uključuju patogene bakterije, viruse, prazite, biogene amine i biotoksine. Najčešće patogene bakterije koje se mogu naći u ribi, mekušcima i školjkašima su Clostridium botulinum, Vibrio spp., Plesiomonas shigelloides, Aeromonas spp., Listeria monocytogenes, Bacillus spp., Clostridium perfrigens, Salmonella spp. i Staphylococus aureus. Kontaminacija humanim enterovirusima je prepoznata kao vrlo važan rizik vezan uz konzumaciju školjkaša. Biogeni amini su uglacnom produkti dekarboksilacije amino kiselina i biotransformacijskih procesa aminacije aldehida i ketona. Kod riba biogeni amini se povezuju sa histaminskim trovanjem ribama iz porodice Scombroidae u koju, između ostalih spadaju tuna, skuša, sabljarka, sardine, inćuni. Poseban rizik pri konzumiranju ribe, pogotovo morskih vrsta i ostalih prodova mora, čini grupa hemijskih materija koje sintetiš...u mikroskopske planktonske alge i koje se zajednički nazivaju biotoksini. Paraziti i njihovi larveni oblici u mesu riba mogu izazvati oboljenja kod ljudi ili organoleptičke promene usled kojih se riba ocenjuje higijenski neispravnom za ljudsku ishranu.
Кључне речи:
riba / bakterije / virusi / biogeni amini / biotoksini / parazitiИзвор:
3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012, 2012, 83-91Издавач:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine
Финансирање / пројекти:
- Утицај квалитета компонената у исхрани ципринида на квалитет меса, губитке и економичност производње (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31011)
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Milijašević, Milan AU - Babić, Jelena AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2012 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3740 AB - U ovom radu prikazani su podaci o potencijalnim biološkim opasnostima koji se vezuju za konzumiranje ribe i plodove voda. Biološke opasnosti uključuju patogene bakterije, viruse, prazite, biogene amine i biotoksine. Najčešće patogene bakterije koje se mogu naći u ribi, mekušcima i školjkašima su Clostridium botulinum, Vibrio spp., Plesiomonas shigelloides, Aeromonas spp., Listeria monocytogenes, Bacillus spp., Clostridium perfrigens, Salmonella spp. i Staphylococus aureus. Kontaminacija humanim enterovirusima je prepoznata kao vrlo važan rizik vezan uz konzumaciju školjkaša. Biogeni amini su uglacnom produkti dekarboksilacije amino kiselina i biotransformacijskih procesa aminacije aldehida i ketona. Kod riba biogeni amini se povezuju sa histaminskim trovanjem ribama iz porodice Scombroidae u koju, između ostalih spadaju tuna, skuša, sabljarka, sardine, inćuni. Poseban rizik pri konzumiranju ribe, pogotovo morskih vrsta i ostalih prodova mora, čini grupa hemijskih materija koje sintetišu mikroskopske planktonske alge i koje se zajednički nazivaju biotoksini. Paraziti i njihovi larveni oblici u mesu riba mogu izazvati oboljenja kod ljudi ili organoleptičke promene usled kojih se riba ocenjuje higijenski neispravnom za ljudsku ishranu. PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine C3 - 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 T1 - Potencijalni rizici u vezi sa konzumiranjem ribe i plodova voda SP - 83 EP - 91 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3740 ER -
@conference{ author = "Milijašević, Milan and Babić, Jelena and Baltić, Milan Ž.", year = "2012", abstract = "U ovom radu prikazani su podaci o potencijalnim biološkim opasnostima koji se vezuju za konzumiranje ribe i plodove voda. Biološke opasnosti uključuju patogene bakterije, viruse, prazite, biogene amine i biotoksine. Najčešće patogene bakterije koje se mogu naći u ribi, mekušcima i školjkašima su Clostridium botulinum, Vibrio spp., Plesiomonas shigelloides, Aeromonas spp., Listeria monocytogenes, Bacillus spp., Clostridium perfrigens, Salmonella spp. i Staphylococus aureus. Kontaminacija humanim enterovirusima je prepoznata kao vrlo važan rizik vezan uz konzumaciju školjkaša. Biogeni amini su uglacnom produkti dekarboksilacije amino kiselina i biotransformacijskih procesa aminacije aldehida i ketona. Kod riba biogeni amini se povezuju sa histaminskim trovanjem ribama iz porodice Scombroidae u koju, između ostalih spadaju tuna, skuša, sabljarka, sardine, inćuni. Poseban rizik pri konzumiranju ribe, pogotovo morskih vrsta i ostalih prodova mora, čini grupa hemijskih materija koje sintetišu mikroskopske planktonske alge i koje se zajednički nazivaju biotoksini. Paraziti i njihovi larveni oblici u mesu riba mogu izazvati oboljenja kod ljudi ili organoleptičke promene usled kojih se riba ocenjuje higijenski neispravnom za ljudsku ishranu.", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine", journal = "3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012", title = "Potencijalni rizici u vezi sa konzumiranjem ribe i plodova voda", pages = "83-91", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3740" }
Milijašević, M., Babić, J.,& Baltić, M. Ž.. (2012). Potencijalni rizici u vezi sa konzumiranjem ribe i plodova voda. in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 83-91. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3740
Milijašević M, Babić J, Baltić MŽ. Potencijalni rizici u vezi sa konzumiranjem ribe i plodova voda. in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012. 2012;:83-91. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3740 .
Milijašević, Milan, Babić, Jelena, Baltić, Milan Ž., "Potencijalni rizici u vezi sa konzumiranjem ribe i plodova voda" in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 (2012):83-91, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3740 .