Ispitivanje obima proizvodnje mesa u jednogodišnjem periodu u industrijskoj klanici u Šapcu
Examination volume of meat production in the one period industrial slaughterhouse in Sabac
Аутори
Glamočlija, NatašaProkopljević, Martina
Stević, Luka
Ivanović, Jelena
Janjić, Jelena
Glišić, Marija
Baltić, Milan Ž.
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
У индустрији меса је добро позната чињеница да у току године постоје значајна варирања у захтевима тржишта за количинама меса. Та варирања се везују, пре свега, за чињеницу да се добар део становништва у руралној средини и мањим градовима снадбева месом и производима од меса из сопственог клања животиња. При том се, пре свега, мисли на клање свиња и живине. Према званичним статистичким подацима свега једна трећина свиња, оваца и живине се коље у регистрованим објектима за клање стоке. Клање говеда је, међутим, углавном везано за регистроване објекте. Један од узрока промена у тражњи меса и производа од меса у току године везује се за сезонске послове у пољопривреди, грађевинарству, итд., затим за школске распусте, а делом и за верске празнике ( пост). Циљ овог рада био је испитивање обима и структуре производње меса у једногодишњем периоду. Сви податци су узети из званичних статистичких података које води произвођач у индустријској кланици у Шапцу. Произвођач има податке за сваки месец...о обиму и вредности производње за сваку врсту меса и изнутрица. Укупан годишњи обим производње меса био је 754 тоне, а изнутрица 38 тона. У укупној децембарској производњи меса свињско месо било је заступљено са 85,58%, а говеђе са 14,42%. У истом месецу у укупној производњи изнутрица, свињске изнутрице су учествовале са 72,85%, а изнутрице говеда са 27,05%. Месечни обим производње свињског, говеђег меса и изнутрица варирала је током испитиваног периода. Просечна месечна производња меса била је 62,83 тоне, а изнутрица 3,16 тона, а била је од 3,23 тоне (децембар) до 96,48 тона (новембар).
Кључне речи:
industrijska klanica / proizvodnja mesa / struktura proizvodnjeИзвор:
20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015, 2015, 54-55Издавач:
- Banja Luka: Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Напомена:
- Zbornik kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Glamočlija, Nataša AU - Prokopljević, Martina AU - Stević, Luka AU - Ivanović, Jelena AU - Janjić, Jelena AU - Glišić, Marija AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2015 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3872 AB - У индустрији меса је добро позната чињеница да у току године постоје значајна варирања у захтевима тржишта за количинама меса. Та варирања се везују, пре свега, за чињеницу да се добар део становништва у руралној средини и мањим градовима снадбева месом и производима од меса из сопственог клања животиња. При том се, пре свега, мисли на клање свиња и живине. Према званичним статистичким подацима свега једна трећина свиња, оваца и живине се коље у регистрованим објектима за клање стоке. Клање говеда је, међутим, углавном везано за регистроване објекте. Један од узрока промена у тражњи меса и производа од меса у току године везује се за сезонске послове у пољопривреди, грађевинарству, итд., затим за школске распусте, а делом и за верске празнике ( пост). Циљ овог рада био је испитивање обима и структуре производње меса у једногодишњем периоду. Сви податци су узети из званичних статистичких података које води произвођач у индустријској кланици у Шапцу. Произвођач има податке за сваки месецо обиму и вредности производње за сваку врсту меса и изнутрица. Укупан годишњи обим производње меса био је 754 тоне, а изнутрица 38 тона. У укупној децембарској производњи меса свињско месо било је заступљено са 85,58%, а говеђе са 14,42%. У истом месецу у укупној производњи изнутрица, свињске изнутрице су учествовале са 72,85%, а изнутрице говеда са 27,05%. Месечни обим производње свињског, говеђег меса и изнутрица варирала је током испитиваног периода. Просечна месечна производња меса била је 62,83 тоне, а изнутрица 3,16 тона, а била је од 3,23 тоне (децембар) до 96,48 тона (новембар). PB - Banja Luka: Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske C3 - 20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015 T1 - Ispitivanje obima proizvodnje mesa u jednogodišnjem periodu u industrijskoj klanici u Šapcu T1 - Examination volume of meat production in the one period industrial slaughterhouse in Sabac SP - 54 EP - 55 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3872 ER -
@conference{ author = "Glamočlija, Nataša and Prokopljević, Martina and Stević, Luka and Ivanović, Jelena and Janjić, Jelena and Glišić, Marija and Baltić, Milan Ž.", year = "2015", abstract = "У индустрији меса је добро позната чињеница да у току године постоје значајна варирања у захтевима тржишта за количинама меса. Та варирања се везују, пре свега, за чињеницу да се добар део становништва у руралној средини и мањим градовима снадбева месом и производима од меса из сопственог клања животиња. При том се, пре свега, мисли на клање свиња и живине. Према званичним статистичким подацима свега једна трећина свиња, оваца и живине се коље у регистрованим објектима за клање стоке. Клање говеда је, међутим, углавном везано за регистроване објекте. Један од узрока промена у тражњи меса и производа од меса у току године везује се за сезонске послове у пољопривреди, грађевинарству, итд., затим за школске распусте, а делом и за верске празнике ( пост). Циљ овог рада био је испитивање обима и структуре производње меса у једногодишњем периоду. Сви податци су узети из званичних статистичких података које води произвођач у индустријској кланици у Шапцу. Произвођач има податке за сваки месецо обиму и вредности производње за сваку врсту меса и изнутрица. Укупан годишњи обим производње меса био је 754 тоне, а изнутрица 38 тона. У укупној децембарској производњи меса свињско месо било је заступљено са 85,58%, а говеђе са 14,42%. У истом месецу у укупној производњи изнутрица, свињске изнутрице су учествовале са 72,85%, а изнутрице говеда са 27,05%. Месечни обим производње свињског, говеђег меса и изнутрица варирала је током испитиваног периода. Просечна месечна производња меса била је 62,83 тоне, а изнутрица 3,16 тона, а била је од 3,23 тоне (децембар) до 96,48 тона (новембар).", publisher = "Banja Luka: Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske", journal = "20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015", title = "Ispitivanje obima proizvodnje mesa u jednogodišnjem periodu u industrijskoj klanici u Šapcu, Examination volume of meat production in the one period industrial slaughterhouse in Sabac", pages = "54-55", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3872" }
Glamočlija, N., Prokopljević, M., Stević, L., Ivanović, J., Janjić, J., Glišić, M.,& Baltić, M. Ž.. (2015). Ispitivanje obima proizvodnje mesa u jednogodišnjem periodu u industrijskoj klanici u Šapcu. in 20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015 Banja Luka: Veterinarska Komora Republike Srpske i Društvo Veterinara Republike Srpske., 54-55. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3872
Glamočlija N, Prokopljević M, Stević L, Ivanović J, Janjić J, Glišić M, Baltić MŽ. Ispitivanje obima proizvodnje mesa u jednogodišnjem periodu u industrijskoj klanici u Šapcu. in 20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015. 2015;:54-55. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3872 .
Glamočlija, Nataša, Prokopljević, Martina, Stević, Luka, Ivanović, Jelena, Janjić, Jelena, Glišić, Marija, Baltić, Milan Ž., "Ispitivanje obima proizvodnje mesa u jednogodišnjem periodu u industrijskoj klanici u Šapcu" in 20. Jubilarno godišnje Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske/BIH sa međunarodnim učešćem, Banja Luka, 11 - 14. jun, 2015 (2015):54-55, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3872 .