Natural microflora of traditional cheeses
Prirodna mikroflora tradicionalnih sireva
Апстракт
Although protection of the world's biodiversity is currently a topic of particular concern, little attention has been given to the preservation of microorganisms, particulary lactic acid bacteria from artisanal and how this is related to the survival of traditional, autochthonous products. The use of autochthonous cultures of lactic acid bacteria in the elaboration of artisanal cheeses would preserve the biodiversity of bacterial genera and species associated with specific products. From this point of view, the great versatility and significant capacity of typical, wild strains of lactic acid bacteria to transform substrates through particular metabolic pathways emphasize the importance of these strains as they are important biological and genetic resources which had the great contribution in development of unique sensory characteristics of these products.
Iako zaštita biodiverziteta živog sveta danas predstavlja temu od posebnog interesa, veoma malo pažnje se poklanja očuvanju mikroorganizama, pre svega bakterija mlečne kiseline poreklom iz zanatski proizvedenih fermentisanih proizvoda od mleka. Primena autohtonih kultura bakterija mlečne kiseline u proizvodnji tradicionalnih sireva sačuvaće biodiverzitet bakterijskih vrsta povezanih sa ovim specifičnim proizvodima. Sa ovog aspekta, raznolikost i značajni kapacitet sojeva nestarterskih bakterija mlečne kiseline u transformaciji supstrata kroz specifične metaboličke puteve naglašava značaj ovih sojeva zbog toga što predstavljaju značajne biološke i genetske izvore sa značajnim učešćem u razvoju jedinstvenih senzornih karakteristika autohtonih sireva.
Кључне речи:
biodiversity / autochthonous cheeses / atypical strains of lactic acid bacteria / biodiverzitet / autohtoni sirevi / atipični sojevi bakterija mlečne kiselineИзвор:
Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 2007, 18, 1-2, 43-46Издавач:
- Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Bulajić, Snežana AU - Mijačević, Zora PY - 2007 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/451 AB - Although protection of the world's biodiversity is currently a topic of particular concern, little attention has been given to the preservation of microorganisms, particulary lactic acid bacteria from artisanal and how this is related to the survival of traditional, autochthonous products. The use of autochthonous cultures of lactic acid bacteria in the elaboration of artisanal cheeses would preserve the biodiversity of bacterial genera and species associated with specific products. From this point of view, the great versatility and significant capacity of typical, wild strains of lactic acid bacteria to transform substrates through particular metabolic pathways emphasize the importance of these strains as they are important biological and genetic resources which had the great contribution in development of unique sensory characteristics of these products. AB - Iako zaštita biodiverziteta živog sveta danas predstavlja temu od posebnog interesa, veoma malo pažnje se poklanja očuvanju mikroorganizama, pre svega bakterija mlečne kiseline poreklom iz zanatski proizvedenih fermentisanih proizvoda od mleka. Primena autohtonih kultura bakterija mlečne kiseline u proizvodnji tradicionalnih sireva sačuvaće biodiverzitet bakterijskih vrsta povezanih sa ovim specifičnim proizvodima. Sa ovog aspekta, raznolikost i značajni kapacitet sojeva nestarterskih bakterija mlečne kiseline u transformaciji supstrata kroz specifične metaboličke puteve naglašava značaj ovih sojeva zbog toga što predstavljaju značajne biološke i genetske izvore sa značajnim učešćem u razvoju jedinstvenih senzornih karakteristika autohtonih sireva. PB - Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd T2 - Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi T1 - Natural microflora of traditional cheeses T1 - Prirodna mikroflora tradicionalnih sireva VL - 18 IS - 1-2 SP - 43 EP - 46 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_451 ER -
@article{ author = "Bulajić, Snežana and Mijačević, Zora", year = "2007", abstract = "Although protection of the world's biodiversity is currently a topic of particular concern, little attention has been given to the preservation of microorganisms, particulary lactic acid bacteria from artisanal and how this is related to the survival of traditional, autochthonous products. The use of autochthonous cultures of lactic acid bacteria in the elaboration of artisanal cheeses would preserve the biodiversity of bacterial genera and species associated with specific products. From this point of view, the great versatility and significant capacity of typical, wild strains of lactic acid bacteria to transform substrates through particular metabolic pathways emphasize the importance of these strains as they are important biological and genetic resources which had the great contribution in development of unique sensory characteristics of these products., Iako zaštita biodiverziteta živog sveta danas predstavlja temu od posebnog interesa, veoma malo pažnje se poklanja očuvanju mikroorganizama, pre svega bakterija mlečne kiseline poreklom iz zanatski proizvedenih fermentisanih proizvoda od mleka. Primena autohtonih kultura bakterija mlečne kiseline u proizvodnji tradicionalnih sireva sačuvaće biodiverzitet bakterijskih vrsta povezanih sa ovim specifičnim proizvodima. Sa ovog aspekta, raznolikost i značajni kapacitet sojeva nestarterskih bakterija mlečne kiseline u transformaciji supstrata kroz specifične metaboličke puteve naglašava značaj ovih sojeva zbog toga što predstavljaju značajne biološke i genetske izvore sa značajnim učešćem u razvoju jedinstvenih senzornih karakteristika autohtonih sireva.", publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd", journal = "Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi", title = "Natural microflora of traditional cheeses, Prirodna mikroflora tradicionalnih sireva", volume = "18", number = "1-2", pages = "43-46", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_451" }
Bulajić, S.,& Mijačević, Z.. (2007). Natural microflora of traditional cheeses. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd., 18(1-2), 43-46. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_451
Bulajić S, Mijačević Z. Natural microflora of traditional cheeses. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi. 2007;18(1-2):43-46. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_451 .
Bulajić, Snežana, Mijačević, Zora, "Natural microflora of traditional cheeses" in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 18, no. 1-2 (2007):43-46, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_451 .