Quality management of organic milk production and processing
Upravljanje kvalitetom u organskoj proizvodnji i preradi mleka
2010
Аутори
Popović-Vranješ, AnkaPejanović, Radovan V.
Jovanović, Slobodan J.
Savić, Mila
Ostojić, Mihailo S.
Grubačić, Miroslav D.
Cvetanović, David P.
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Organic production of milk and milk products with the mark of 'organic products' requires certain acquaintance of some rules that have been established through the organic production standards. Producers as well as the processors must completly and timely be informed about the necessary conditions and how to manage in accordance with organic production standards. Proper quality managing in farm milk production as well as in the milk processing generate some preconditions for manufacturing of milk products that are more healthy, high nutrition valued, with better flavor properties and which positively influence the sustainable development of the human society, environmental protection and better social quality.
Organska poljoprivreda predstavlja sveukupan sistem upravljanja poljoprivredom i proizvodnjom hrane. Kombinovan sa zaštitom životne sredine uz očuvanje biodiverziteta i prirodnih resursa je osnova za kvalitetnu i bezbednu hranu, socijalnu sigurnost i održivi razvoj. U ovom radu istraživanje je skoncentrisano na specijalne teme, tačnije rečeno na bezbednost mleka na farmama koje rade po principima organske proizvodnje, zatim na kvalitet mleka i kontrolu kvaliteta. Sumirani su koraci uvođenja HACCP sistema na porodičnim farmama koje su specijalizovane za proizvodnju sirovog mleka. Kvalitet sirovog mleka je osnovni preduslov za proizvodnju kvalitetnih mlečnih proizvoda a kako je praksa u Srbiji malo drugačija od zahteva EU, njegova važnost će biti još veća posle ulaska u EU. Rezultati istraživanja na oglednim farmama i mlekari u Južnobačkom okrugu (Fruška gora) su dobijeni u okviru projekta BTN 20100. Okolnosti proizvodnje bile su dosta dobre, s obzirom da je područje Fruške gore dosta iz...olovano i izgleda kao prava prirodna oaza. Nema zagađenja iz okoline, stoka dosta vremena provodi na pašnjacima, rasni sastav je većinom domaće šareno goveče koje je otporno i zdravo, voda je dobrog kvaliteta i ima niz drugih predispozicija za organsku stočarsku proizvodnju. Ova istraživanja imala su nekoliko različitih koraka u upravljanju kvalitetom, od ispitivanja postojećih uslova, zatim ulazak u period konverzije i priprema za organsku proizvodnju.
Кључне речи:
food safety / organic milk / milk quality / HACCP system / bezbednost hrane / organsko mleko / kvalitet mleka / HACCP sistemИзвор:
Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 2010, 21, 1-2, 56-62Издавач:
- Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
Финансирање / пројекти:
- Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN 20100
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Popović-Vranješ, Anka AU - Pejanović, Radovan V. AU - Jovanović, Slobodan J. AU - Savić, Mila AU - Ostojić, Mihailo S. AU - Grubačić, Miroslav D. AU - Cvetanović, David P. PY - 2010 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/701 AB - Organic production of milk and milk products with the mark of 'organic products' requires certain acquaintance of some rules that have been established through the organic production standards. Producers as well as the processors must completly and timely be informed about the necessary conditions and how to manage in accordance with organic production standards. Proper quality managing in farm milk production as well as in the milk processing generate some preconditions for manufacturing of milk products that are more healthy, high nutrition valued, with better flavor properties and which positively influence the sustainable development of the human society, environmental protection and better social quality. AB - Organska poljoprivreda predstavlja sveukupan sistem upravljanja poljoprivredom i proizvodnjom hrane. Kombinovan sa zaštitom životne sredine uz očuvanje biodiverziteta i prirodnih resursa je osnova za kvalitetnu i bezbednu hranu, socijalnu sigurnost i održivi razvoj. U ovom radu istraživanje je skoncentrisano na specijalne teme, tačnije rečeno na bezbednost mleka na farmama koje rade po principima organske proizvodnje, zatim na kvalitet mleka i kontrolu kvaliteta. Sumirani su koraci uvođenja HACCP sistema na porodičnim farmama koje su specijalizovane za proizvodnju sirovog mleka. Kvalitet sirovog mleka je osnovni preduslov za proizvodnju kvalitetnih mlečnih proizvoda a kako je praksa u Srbiji malo drugačija od zahteva EU, njegova važnost će biti još veća posle ulaska u EU. Rezultati istraživanja na oglednim farmama i mlekari u Južnobačkom okrugu (Fruška gora) su dobijeni u okviru projekta BTN 20100. Okolnosti proizvodnje bile su dosta dobre, s obzirom da je područje Fruške gore dosta izolovano i izgleda kao prava prirodna oaza. Nema zagađenja iz okoline, stoka dosta vremena provodi na pašnjacima, rasni sastav je većinom domaće šareno goveče koje je otporno i zdravo, voda je dobrog kvaliteta i ima niz drugih predispozicija za organsku stočarsku proizvodnju. Ova istraživanja imala su nekoliko različitih koraka u upravljanju kvalitetom, od ispitivanja postojećih uslova, zatim ulazak u period konverzije i priprema za organsku proizvodnju. PB - Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd T2 - Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi T1 - Quality management of organic milk production and processing T1 - Upravljanje kvalitetom u organskoj proizvodnji i preradi mleka VL - 21 IS - 1-2 SP - 56 EP - 62 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_701 ER -
@article{ author = "Popović-Vranješ, Anka and Pejanović, Radovan V. and Jovanović, Slobodan J. and Savić, Mila and Ostojić, Mihailo S. and Grubačić, Miroslav D. and Cvetanović, David P.", year = "2010", abstract = "Organic production of milk and milk products with the mark of 'organic products' requires certain acquaintance of some rules that have been established through the organic production standards. Producers as well as the processors must completly and timely be informed about the necessary conditions and how to manage in accordance with organic production standards. Proper quality managing in farm milk production as well as in the milk processing generate some preconditions for manufacturing of milk products that are more healthy, high nutrition valued, with better flavor properties and which positively influence the sustainable development of the human society, environmental protection and better social quality., Organska poljoprivreda predstavlja sveukupan sistem upravljanja poljoprivredom i proizvodnjom hrane. Kombinovan sa zaštitom životne sredine uz očuvanje biodiverziteta i prirodnih resursa je osnova za kvalitetnu i bezbednu hranu, socijalnu sigurnost i održivi razvoj. U ovom radu istraživanje je skoncentrisano na specijalne teme, tačnije rečeno na bezbednost mleka na farmama koje rade po principima organske proizvodnje, zatim na kvalitet mleka i kontrolu kvaliteta. Sumirani su koraci uvođenja HACCP sistema na porodičnim farmama koje su specijalizovane za proizvodnju sirovog mleka. Kvalitet sirovog mleka je osnovni preduslov za proizvodnju kvalitetnih mlečnih proizvoda a kako je praksa u Srbiji malo drugačija od zahteva EU, njegova važnost će biti još veća posle ulaska u EU. Rezultati istraživanja na oglednim farmama i mlekari u Južnobačkom okrugu (Fruška gora) su dobijeni u okviru projekta BTN 20100. Okolnosti proizvodnje bile su dosta dobre, s obzirom da je područje Fruške gore dosta izolovano i izgleda kao prava prirodna oaza. Nema zagađenja iz okoline, stoka dosta vremena provodi na pašnjacima, rasni sastav je većinom domaće šareno goveče koje je otporno i zdravo, voda je dobrog kvaliteta i ima niz drugih predispozicija za organsku stočarsku proizvodnju. Ova istraživanja imala su nekoliko različitih koraka u upravljanju kvalitetom, od ispitivanja postojećih uslova, zatim ulazak u period konverzije i priprema za organsku proizvodnju.", publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd", journal = "Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi", title = "Quality management of organic milk production and processing, Upravljanje kvalitetom u organskoj proizvodnji i preradi mleka", volume = "21", number = "1-2", pages = "56-62", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_701" }
Popović-Vranješ, A., Pejanović, R. V., Jovanović, S. J., Savić, M., Ostojić, M. S., Grubačić, M. D.,& Cvetanović, D. P.. (2010). Quality management of organic milk production and processing. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd., 21(1-2), 56-62. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_701
Popović-Vranješ A, Pejanović RV, Jovanović SJ, Savić M, Ostojić MS, Grubačić MD, Cvetanović DP. Quality management of organic milk production and processing. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi. 2010;21(1-2):56-62. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_701 .
Popović-Vranješ, Anka, Pejanović, Radovan V., Jovanović, Slobodan J., Savić, Mila, Ostojić, Mihailo S., Grubačić, Miroslav D., Cvetanović, David P., "Quality management of organic milk production and processing" in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 21, no. 1-2 (2010):56-62, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_701 .