Приказ основних података о документу

Upravljanje kvalitetom u organskoj proizvodnji i preradi mleka

dc.creatorPopović-Vranješ, Anka
dc.creatorPejanović, Radovan V.
dc.creatorJovanović, Slobodan J.
dc.creatorSavić, Mila
dc.creatorOstojić, Mihailo S.
dc.creatorGrubačić, Miroslav D.
dc.creatorCvetanović, David P.
dc.date.accessioned2020-06-03T13:20:57Z
dc.date.available2020-06-03T13:20:57Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/701
dc.description.abstractOrganic production of milk and milk products with the mark of 'organic products' requires certain acquaintance of some rules that have been established through the organic production standards. Producers as well as the processors must completly and timely be informed about the necessary conditions and how to manage in accordance with organic production standards. Proper quality managing in farm milk production as well as in the milk processing generate some preconditions for manufacturing of milk products that are more healthy, high nutrition valued, with better flavor properties and which positively influence the sustainable development of the human society, environmental protection and better social quality.en
dc.description.abstractOrganska poljoprivreda predstavlja sveukupan sistem upravljanja poljoprivredom i proizvodnjom hrane. Kombinovan sa zaštitom životne sredine uz očuvanje biodiverziteta i prirodnih resursa je osnova za kvalitetnu i bezbednu hranu, socijalnu sigurnost i održivi razvoj. U ovom radu istraživanje je skoncentrisano na specijalne teme, tačnije rečeno na bezbednost mleka na farmama koje rade po principima organske proizvodnje, zatim na kvalitet mleka i kontrolu kvaliteta. Sumirani su koraci uvođenja HACCP sistema na porodičnim farmama koje su specijalizovane za proizvodnju sirovog mleka. Kvalitet sirovog mleka je osnovni preduslov za proizvodnju kvalitetnih mlečnih proizvoda a kako je praksa u Srbiji malo drugačija od zahteva EU, njegova važnost će biti još veća posle ulaska u EU. Rezultati istraživanja na oglednim farmama i mlekari u Južnobačkom okrugu (Fruška gora) su dobijeni u okviru projekta BTN 20100. Okolnosti proizvodnje bile su dosta dobre, s obzirom da je područje Fruške gore dosta izolovano i izgleda kao prava prirodna oaza. Nema zagađenja iz okoline, stoka dosta vremena provodi na pašnjacima, rasni sastav je većinom domaće šareno goveče koje je otporno i zdravo, voda je dobrog kvaliteta i ima niz drugih predispozicija za organsku stočarsku proizvodnju. Ova istraživanja imala su nekoliko različitih koraka u upravljanju kvalitetom, od ispitivanja postojećih uslova, zatim ulazak u period konverzije i priprema za organsku proizvodnju.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.relationProjekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN 20100
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectfood safetyen
dc.subjectorganic milken
dc.subjectmilk qualityen
dc.subjectHACCP systemen
dc.subjectbezbednost hranesr
dc.subjectorgansko mlekosr
dc.subjectkvalitet mlekasr
dc.subjectHACCP sistemsr
dc.titleQuality management of organic milk production and processingen
dc.titleUpravljanje kvalitetom u organskoj proizvodnji i preradi mlekasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractОстојић, Михаило С.; Савић, Мила; Поповић-Врањеш, Aнка; Јовановић, Слободан Ј.; Пејановић, Радован В.; Грубачић, Мирослав Д.; Цветановић, Давид П.; Управљање квалитетом у органској производњи и преради млека; Управљање квалитетом у органској производњи и преради млека;
dc.citation.volume21
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage56
dc.citation.epage62
dc.citation.other21(1-2): 56-62
dc.citation.rankM52
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/1575/700.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_701
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу